bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vyrástla som v gete

Vydavateľ: Lindeni (Albatros Media Slovakia, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:320
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 9,80 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,99 €
Ušetríte: 4,19 € (zľava 30%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vyrástla som v gete

Pozoruhodný príbeh rómskeho dievčaťa o hľadaní lepšej budúcnosti Eliška sa narodila trinásťročnej Rómke a o desať rokov staršiemu nemeckému neonacistovi. Jej mama pochádzala z rodiny prostitútok z východoslovenského rómskeho geta a otec si zarábal ako boxer na ilegálnych zápasoch.

Eliška síce vyrastala v gete s matkou, starou a prastarou mamou, početnými tetami a sesternicami, ale otec sa o dcéru aj napriek svojej rasistickej výchove príležitostne zaujímal. Brával ju do Nemecka za svojimi ďalšími nemanželskými deťmi a starými rodičmi. Eliška tak mala šancu spoznať dva úplne rozdielne svety – kruté podmienky rómskeho geta i bežný život východonemeckej rodiny.

Ako trinásťročnú ju mama poslala do Anglicka za vzdelaním a lepšou budúcnosťou. Prepašovali ju v krabici od práčky, ale namiesto vysnívaného života a vzdelania ju čakala tvrdá práca. Upratovačka, cigánska tanečnica a neskôr šička. Svojho sna sa však nevzdala a popritom zasadla do školských lavíc a dokončila si aspoň základné vzdelanie. Hlad po vedomostiach hnal Elišku ďalej a nakoniec ju prijali na univerzitu.

Ale práve v tomto veku zistila, že aj v liberálnej západnej Európe sa jej pôvod a farba pleti môžu stať príčinou ponižovania a veľkého násilia. Eliška sa nepredstaviteľným hrôzam nevyhla ani v Anglicku, ale túžba po lepšom živote ju hnala v ústrety vysokoškolskému diplomu a vyrovnávaniu sa s minulosťou. Cesta k úplnému vyliečeniu je ešte dlhá.

Detaily o knihe

Názov: Vyrástla som v gete

Originálny názov: The Girl From Nowhere: A Memoir

Objednávací kód NADBK89273

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Vyrástla som v gete (Darina Figurová, 28.11.2023) Odpovedať

„Cesta k úspešnému vyliečeniu je ešte dlhá.“ Skutočný príbeh. Rómska komunita. Materinská láska. Nedostatočné rodinné zázemie. Chlad. Generačná chudoba. Rasizmus. Predsudky. Chýbajúce vzdelanie. Prostitúcia. Predaj detí. Vyrástla som v gete. Autobiografická kniha, ktorá upúta svojím príbehom. Eliška sa narodila trinásťročnej rómskej prostitútke Lenke a o desať rokov staršiemu nemeckému neonacistovi. Lenka si na živobytie zarábala najstarším remeslom. Eliškin otec si ako boxer privyrábal na ilegálnych zápasoch. Krutý život v rómskom gete je paralelne zobrazovaný s bežným životom vo východonemeckej rodine. Dva svety, ktoré sa približujú, vzďaľujú, splývajú. Život v segregovanej rómskej osade si Eliška nevybrala dobrovoľne. Narodila sa v nej, no túžila po lepšom živote. Jej odchod z východného Slovenska do Anglicka sprevádza množstvo nástrah, ale je to cesta, ktorá píše Eliškinu ďalšiu kapitolu života. Zrkadlo našej spoločnosti je zobrazené priamo s drsným slovníkom, v ktorom si čitateľ prejde všetkými varietami. Hľadať hranicu deliacu spoločnosť na dobrú a zlú je odvážny počin. Na jednej strane je Eliškin život, ktorá sa vzoprela svojmu predurčenému osudu. Bojovala a prežila. Na odvrátenej strane zrkadla je majoritná spoločnosť na Slovensku. Nemožno tvrdiť, že ide o jednoduché prerozprávanie veľmi krutého príbehu dieťaťa, ktoré sa v krabici od práčky dostalo do cudzieho sveta. Eliška rozpráva svoj životný príbeh s miernym odstupom. Trauma, ktorú zažila jej pomohla s nadhľadom. Sila príbehu tkvie z jeho skutočnosti. Hodnotenie 4/5

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x