bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tajomstvá zámku Ashmore

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:512
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tajomstvá zámku Ashmore

LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy TAJOMSTVÁ ZÁMKU ASHMORE:

Ten deň v roku 1901 bol na poľovačku ako stvorený. Tragická nehoda počas lovu však pripraví o život grófa Staintona a obyvateľom zámku Ashmore spôsobí krušné chvíle. Zámok získa nového majiteľa, ktorým je grófov najstarší syn Giles. Ten z vyhliadky na dedičstvo nie je veľmi nadšený. Musí obetovať svoj dovtedajší život, prácu archeológa a vymeniť horúci Egypt za nenávidené, pochmúrne Anglicko. A nielen to, veľmi skoro zistí, že okrem titulu zdedil po otcovi aj značné dlhy. Existuje len jediný spôsob, ako rodinu zachrániť pred bankrotom. Musí sa výhodne oženiť.

Kitty Bayfieldová, dcéra zámožného baroneta, je vo veku vhodnom na vydaj. Spoločnosť jej robí dlhoročná priateľka Nina, ktorá ju sprevádza aj pri uvedení do spoločnosti. Mladé ženy sú veľmi odlišné. Zatiaľ čo Kitty je plachá a zakríknutá, Nina je výrečná a vášnivá a veľmi rýchlo si získa Gilesovo srdce. Ten sa bude musieť rozhodnúť - dá prednosť láske alebo manželstvu z povinnosti? Šťastie sa zdá nedosiahnuteľné, no niekedy ho človek nájde na tých najnečakanejších miestach.

Z anglického originálu The Secrets of Ashmore Castle (Sphere, an imprint of Little, Brown Book Group, United Kingdom 2021) preložila Miriam Ghaniová.

Detaily o knihe

Názov: Tajomstvá zámku Ashmore

Originálny názov: The Secrets of Ashmore Castle

Objednávací kód NA205321

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Vysoké očakávania, mierne sklamanie (Alena Kováčová, 6.10.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Kostra príbehu je pomerne jednoduchá - po smrti grófa Staintona má na jeho miesto nastúpiť jeho najstarší syn Giles. Ten z toho nie je vôbec nadšený a navyše zistí, že otec mu zanechal kopu dlhov. Jediný spôsob, ako zachrániť panstvo a celú rodinu vidí v oženení sa s bohatou dedičkou. Popri množstve vhodných kandidátok ho však zaujme otvorená a uvoľnená Nina, ktorá nemá ani postavenie, ani majetok. Naopak nenápadná Kitty, jej najlepšia priateľka, by bola pre Gilesa najlepšou voľbou, keďže by vďaka svojmu dedičstvu zachránila celú rodinu Staintonovcov. Na základe anotácie som očakávala príbeh podobný románu Rozum a cit, kedy sa hlavná postava musí rozhodnúť, či uprednostní svoje srdce alebo praktické dôvody. Okrem toho som aj podľa názvu predpokladala, že tento pomerne rozsiahly román, bude popretkávaný tajomstvami a intrigovaním medzi množstvom postáv, ktoré postupne zo začiatku knihy spoznávame. Avšak to som tak úplne nedostala. V prvom rade musím povedať, že autorkin štýl mi až tak veľmi nesadol. Pripadalo mi, akoby len sucho komentovala to, čo vidí pred sebou. Nepomohlo tomu ani náhodné preskakovanie medzi jednotlivými postavami v rámci kapitoly, ktoré mi pripomínalo prestrihy scén vo filmoch alebo seriáloch (možno aj vďaka tomu je kniha prirovnávaná k DA), ale chýbala tomu práve typická seriálová dynamika. Občas jednotlivé úseky kapitol poskočili o nejaký čas dopredu a my sme dostali len výsledok danej situácie, ktorý opäť vyznel len ako konštatovanie a v podstate sme prišli o akékoľvek napätie. Samotný príbeh mal veľký potenciál. Vzhľadom na hrúbku knihy je jasné, že Gilesova dilema, koho si vybrať za manželku, nebude jedinou zápletkou. Autorka rozohrala viacero mini príbehov, napr. linku Gilesovho brata Richarda, jeho mladších sestier Alice a Rachel, pozadie vzťahu Niny a Kitty, ale aj intrigovanie medzi služobníctvom. To všetko sľubuje zaujímavý prepletený príbeh, ktorý sa bude trochu vymykať zo svojho žánru. Bohužiaľ, práve kvôli autorkinmu štýlu, ma ani jedna príbehová linka nedokázala udržať pri knihe tak, že som sa nemohla odtrhnúť. Keď som sa do príbehu ponorila, tak ma kniha bavila, ale akonáhle som čítanie prerušila, nemala som až takú chuť sa k nej vracať. Som trochu na vážkach, ako knihu ohodnotiť - na jednej strane sa mi páčilo, že sa kniha sústredila na viacero príbehových liniek, na druhej strane väčšina v podstate vyšumela do stratena bez nejakého napätia a občas som mala pocit, že len vypĺňajú priestor. V historických románoch, samozrejme, neočakávam množstvo akcie, ale knihe by určite pomohol svižnejší spád a viac napätia. Takto ju hodnotím skôr priemerne, ale myslím si, že predstavuje výborný odrazový materiál pre seriál - množstvo príbehových liniek so svižnejším tempom by určite vystačilo aj na niekoľko sérií.

Úžasne podaný obraz anglickej spoločnosti na začiatku 20. storočia (Miroslava Novysedláková, 2.7.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Autorka naozaj ovláda svoje remeslo, originálnym, veľmi priamym a pútavým spôsobom zobrazuje životy rôznych spoločenských tried a skupín, služobníctva, priemyselníkov, druhorodených bratov titulovaných grófov, chudobné učiteľky klavíra, bohaté dedičky i nešťastne zamilovaných mladých mužov i ženy. Nečakajte ohromné zvraty, akcia a dynamika je v príbehu vystavaná na bežnej realite danej doby. Pocitovo to vo mne vyvoláva niečo podobné, ako keď sa pozeráte na obraz krásneho malebného anglického vidieka. Obraz vás síce neohromí, niečo podobne ste už niekde videli, ale ten príjemný pocit z krásne zazelenanej krajinky vždy stojí za to. A tento príbeh a jeho spracovanie (skvelý preklad!) rozhodne stojí za prečítanie.

Vyhrá láska alebo manželstvo z povinnosti? (Dominik Petriska, 18.6.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Najnovší titul Cynthie Harrod-Eaglesovej sleduje osud mladého Gilesa, ktorý po smrti svojho otca grófa musí prevziať trón. Mohli by ste očakávať, že bude tento román prvoplánovo zameraný len na romancu medzi hlavnými postavami – Gilesom, Ninou a Kitty, no opak je pravdou. Zatiaľ čo intímne scény opisuje autorka len veľmi nesmelo a okrajovo, dôraz skôr kladie na budovanie hĺbky jednotlivých postáv, a neopomína ani významné historické udalosti. Prekvapilo ma napríklad vysvetlenie volebného práva, ktoré v minulosti nebolo priznané ženám – vraj pre drsnoť a krutosť politiky, ktorá je v rozpore s nežnosťou žien. V neposlednom rade zobrazujú Tajomstvá zámku Ashmore aj prierez spoločenskými vrstvami, a poskytujú tak ucelený obraz o vtedajšej histórii Anglicka. Netreba očakávať, že knihu „zhltnete“ za dva či tri dni. Miestami môže byť totiž náročná na porozumenie a môže sa vám tiež stať, že sa budete musieť vrátiť späť. Ak jej však dáte šancu, odmení vás pútavou akciou a kvalitne vybudovanou zápletkou.

Na štýl Jane Austen (Kristína Drážovská, 28.5.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Priznám sa, že aj keď milujem historické romány, a po tomto konkrétnom som siahla viac menej na istotu, zo začiatku som s ním bojovala. Veľmi. Bolo pre mňa náročné zorientovať sa v deji, ktorý mal obrovské množstvo rozprávačov, ktorí sa až príliš často striedali. Takmer na každej jednej stránke sa uhol pohľadu menil, až som postupne začala strácať pozornosť a záujem... Netuším kde nastal ten zlom, ale napokon sa mi všetko o čom doteraz hovorím zapáčilo a práve naopak - od knihy som sa nedokázala odtrhnúť. Polovicu som prečítala za jeden deň a na konci mi bolo ľúto, že po ruke nemám ďalší diel, alebo že príbeh nemá viacej strán. Prekvapilo ma to, ale v pozitívnom slova zmysle :). Čítanie som si veľmi užila a môžem povedať, že sa jedná o veľmi rozsiahly, ale najmä komplexný príbeh, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. Ak máte radi historické romány, tak toto je povinná jazda!

:) (Veronika Posová, 24.5.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milujem historické romány, ktoré nie sú historické len vďaka “obdobiu”, v ktorom sa odohrávajú, ale naozaj obsahujú aj kúsok skutočnej histórie. Presne, ako táto kniha. Obsahom patrí medzi tie väčšie, ale aj keď ma najprv vyplašil zoznam postáv na tri strany, postupne som sa do tejto knihy úplne zamilovala. Viacero postáv v príbehu dodalo celému deju autenticitu, pretože sme pravidelne nazerali do života nie len hlavným postavám, ale aj tým zdanlivo vedľajším. Anotácia knihy sa zameriava predovšetkým na príbeh mladého Gilesa, ktorý sa po náhlej a tragickej smrti otca stane novým grófom na zámku, ktorý je však zaťažený veľkými dlhmi, a Kitty, plachého dievčaťa, ktoré je však veľmi bohaté a sobášom s ňou by Giles vyriešil všetky problémy. No dostaneme oveľa viac - príbeh Niny, najlepšej kamošky Kitty, Rachel a Alice- sestier Gilesa, či dokonca nahliadneme medzi služobníctvo. Ako som zo začiatku spomenula, kniha obsahuje aj skutočný kus histórie - odohráva sa v čase, keď kráľovná Victoria zomrela a na trón nastúpil jej syn Eduard VII., ktorý bol na rozdiel od jeho matky veľmi spoločenský, o čom svedčilo množstvo spoločenských udalostí, ktoré sa v tom období konali. V knihe boli okrajovo spomenuté aj udalosti ako Búrska vojna v Afrike, vzostup automobilov, elektrifikácia a na moje prekvapenie aj sufražetky a ich právo voliť. Kniha je tak nie len príjemným oddychovým romantickým čítaním, ale aj sa pri nej čo-to naučíte z histórie. Anglicko má úžasnú históriu a v tejto knihe bola veľmi citeľná, to považujem za najväčší prínos tejto knihy. Jazyk autorky je tiež jedinečný, písala v tretej osobe, preto som sa cítila ako nemý pozorovateľ deja. Okrem toho, aj keď by si to niekto mohol myslieť, veď predsa je to román, erotika v knihe je úplne minimálna, a ak sa náhodou takéto scény v knihe vyskytli, autorka sa im príliš nevenuje, naopak sú podané veľmi decentne v rámci vzťahu postáv. V porovnaní so sériou Bridgertonovcov, kde si príbehy zakladajú práve na takejto chémii postáv, v tejto knihe to nehľadajte. Mne sa kniha aj napriek tažšiemu úvodu veľmi páčila a preto jej dávam 5⭐️/5 a potešilo by ma pokračovanie príbehu postáv.

Historický román (Kristína Rydlová, 4.5.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Ide o pomerne rozsiahly historický román, má cez 500 strán. Keď som na začiatku videla zoznam postáv až na tri strany, trochu sa mi zatočila hlava. Musím sa priznať, že najskôr som sa v toľkých menách celkom strácala, ale postupne som sa do tohto sveta dostala. Aby som bola úprimná, čakala som trochu odlišný príbeh, ale páčilo sa mi, čo som nakoniec dostala. Príbeh je písaný v tretej osobe, a tak máme možnosť nahliadnuť nielen do života bohatých, ale aj služobníctva. Bolo tu rozbehnutých viacero dejových liniek, vďaka čomu som sa ani chvíľu nenudila. Romantická linka bola taká horkosladká. Gróf Giles musel po tragickej smrti svojho otca prevziať správu nad zámkom Ashmore. Lenže jeho otec mu zanechal toľko problémov a dlhov, že ak sa chcel o svoju rodinu a zamestnancov dôkladne postarať, musel sa oženiť s nejakou bohatou dedičkou. Už od začiatku mu to bolo proti srsti, ale nemal na výber. Na jednej akcii sa zoznámi so slnečnou Ninou, s ktorou si hneď porozumenie a preskočí medzi nimi iskra. Je tu však háčik - Nina nepochádza z bohatých pomerov. Za to jej kamarátka Kitty áno, tá by bola pre grófa ideálnou manželkou. Na Gilesa čaká ťažké rozhodnutie, aj keď vie, že nemá moc na výber. Táto komplikovaná situácia sa mi na jednej strane páčila, na druhej mi z nej bolo smutno. Ľutovala som zamilovanú dvojicu, ktorá nemohla byť spolu, no zároveň mi bolo ľúto aj ich partnerov. Oni svoje polovičky ľúbili, no im sa takej lásky nikdy nedostalo späť. Nina aj Kitty boli sympatické a obe som si obľúbila. Boli to blízke kamarátky, hoci boli rozdielne - Nina bola spoločenská a vzdelaná, Kitty tichá, utiahnutá, hanblivá a tak trochu naivná Priznám sa však, že Kitty som fandila trochu viac, Gilesa mala veľmi rada, snažila sa mu byť dobrou ženou a postupne dozrela a dospela. Niekedy som sa na Gilesa hnevala za to, ako sa k nej správal. Rozumiem, že si svoj život predstavoval inak, ale Kitty si zaslúžila viac. Obľúbila som si aj Gilesových súrodencov. Jeho mladšie sestry boli dospievajúce dievčatá, ktorým sa rodičia veľmi nevenovali a tak sa vlastne starali jedna o druhú. Zažívali svoje prvé lásky i sklamania. Ich brat Richard bol jednou z mojich najobľúbenejších postáv. Svet chudobnejších ľudí a služobníctva sa mi tiež páčil. Nechýbali tu intrigy, nejaké tie pletky a podobne. Oba svety tu mali rovnocenné zastúpenie. Niekoľko veci tu zostalo otvorených s nedoriešených, ale vraj by malo byť aj pokračovanie, tak dúfam, že tam nájdem odpovede na moje otázky.
Všetky komentáre (6)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Rumenec jej pristane, pomyslel si Giles, čo bolo len dobre, keďže sa červenala tak často. Už však vedel, že lepšie reaguje na jemnejší tón hlasu. Prílišná živosť a podpichovanie ju znervózňovali. „Nie nadarmo sa hovorí nežné pohlavie. Ženy sú od prírody láskavé. A muži by túto láskavosť nemali považovať za samozrejmosť.“ Sklopila zrak, no zdalo sa mu, že ju jeho odpoveď potešila. „Páči sa vám ten obraz?“ spýtal sa.
„Je veľmi pekný,“ odvetila, „ale...“ Zvyšok odpovede z nej musel vymámiť a prekvapilo ho, čo počul. „Myslím, že je príliš jednoduchý, aby sa vám páčil. Ako hovorí Nina, je ako lahodný zákusok.“
„Aké obrazy máte radšej?“ vyzvedal.
„Myslím, že impresionistov,“ odvetila slečna Bayfieldová. „Tí – tí vás prinútia posnažiť sa.“
Giles ju považoval za plaché stvorenie, niečo ako milé mačiatko, a predpokladal, že sa jej budú páčiť milé mačiatkovské veci. Tento názor mu do jeho predstavy o nej nezapadal. A Kitty, zmätená vlastnou smelosťou, sa znovu utiahla do ticha.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x