bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Noc nič nezadrží

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:352
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Noc nič nezadrží

Noc nič nezadrží je hlboko osobným, až intímnym rozprávaním autorky o svojej matke Lucile. Nutkavá potreba uchopiť jej život prenasledovala Delphine de Vigan od matkinej samovraždy. Túžila nájsť odpoveď na otázku, prečo bol Lucilin život taký trpký a čo vlastne zapríčinilo jej psychické problémy. Matkina bolesť bola súčasťou Delphininho detstva aj dospievania, formovala ju, no každý pokus o jej vysvetlenie či pochopenie bol odsúdený na neúspech. Pátrala preto hlbšie v minulosti, u žijúcich príbuzných, v starých nahrávkach, v zachovanej korešpondencii. Neraz sa zasekla, neschopná uchopiť pravdu či zmätená zo zábleskov nesúrodých spomienok. O Lucile píše zo svojho uhla pohľadu, bez pátosu, očami dieťaťa, ktoré bolo nútené rýchlo dospieť. V príbehu sa stretávame so smrťou, s incestom, neverou aj s chorobami, všetkým, čo by iné rodiny zrazilo na kolená. Práve sila, s akou to príbuzní zvládajú, sa tiahne naprieč celým románom. Temnota ja mocná, ale človek sa jej musí vzoprieť.

Z francúzskeho originálu Rien ne s’oppose a la nuit (JC Lattes, Paris 2011) preložila Andrea Černáková.

Detaily o knihe

Názov: Noc nič nezadrží

Originálny názov: Rien ne s'oppose a la nuit

Objednávací kód NA205304

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Úchvatná…. (Kristína Puziová, 19.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som začala čítať túto Odeonku, myslela som si, že mi vôbec nesadne. Ach, ako veľmi som sa mýlila… Autorka sa po smrti svojej matky rozhodla napísať o nej knihu a vystihnúť ju čo najreálnejšie. Je rozdelená do troch častí. V prvej časti autorka vysvetľuje svoj zámer. Kapitoly, kde sa vyjadruje sama o knihe, sebe, situácii a pod. strieda s kapitolami o detstve jej matke. Sú písané v 3. osobe a cítiť, že autorka sa snažila, aby v nich bola nezaujatým rozprávačom. Práve tieto kapitoly mi nesadli. Čoskoro však autorka pristúpila na písanie, takpovediac, vyrozprávané z jej pohľadu. Mnohokrát v knihe spomína kedy sa pri písaní zasekla, ako to malo dopad na jej psychiku a pod. Zintenzívňuje to pocit skutočnosti. Druhá časť je venovaná jej matke od obdobia keď ju čakala. Tu sa autorka stáva súčasťou života jej matky a súčasne priamou účastníčkou jej životného príbehu. Súčasťou knihy už je dávno a to nie len preto, že ju sama napísala, ale preto, že hoci chcela vystihnúť svoju matku, potrebovala tomu venovať čas najmä kvôli sebe. Je obdivuhodné ako autorka vyjadruje veľmi ťažké rodinné životné situácie. Ak by tieto životné situácie len niekto okrajovo spomenul, mohli by sme inklinovať k odsúdeniu, ale ak poznáme širší kontext, je to veľmi zložité… A vôbec to, že niečo tak hlboko osobné a intímne autorka vyslala do sveta si zaslúži veľký obdiv. Je to silná kniha. A aj keď by sa mohlo zdať, že autorkina matka nebola výborným rodičom pre svoje dcéry, ja som v nej videla múdrosť a výraznú vnútornú silu. Je to preto, že autorka do opisu jej osoby vložila všetko. Nič neprikrášlila, ani si nevytvorila tak, aby to vyhovovalo jej. Tretia časť je zameraná na čas pred smrťou matky a po nej. Vcelku je to zdrvujúce čítanie, ktoré vás zároveň nejakým spôsobom naplní… Smrť je totiž niekedy voľbou a my sa snažíme pochopit prečo si niekto vybral ju. Myslela som si, že mi kniha nesadne a potom som sa nevedela od nej odtrhnúť…

Noc nič nezadrží (Zuzana Hermanova, 3.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dlhšie som odkladala spísanie si dojmov o tejto knihe. Nie je to pre mňa ľahké ani teraz. Rozhodne, môžem povedať hneď v úvode, že ide o najosobnejšiu Delphininu knihu. Delphine nám rozpráva príbeh jej rodiny, jej matky. Je veľmi intímny, ide do hĺbky, poukazuje na krivdy, nespravodlivosti, a to, ako aj samotná autorka tvrdí, ešte nie je všetko. Veľa vecí aj vynechala. Pre mňa osobne, toto nie je najlepšia kniha od autorky, avšak stále stojí za prečítanie a je skvelá. Povedala by som, že musíte byť naladený na nálož ťaživého textu, ktorý vám asi nebude robiť najlepšie. Počas čítania som si hovorila: “Panebože, naozaj sa im toto všetko stalo ?” Ako som knihu čítala, súcitila som s Delphine a s jej potrebou sa zo všetkého vypísať. Nemala to ľahké, ani jej rodina. Vždy si vieme niečo zobrať z jej kníh. Konkrétne, pri tejto mi išlo hlavou, aké dôležité je obdobie detstva. Ako niekedy musia deti rýchlo dospieť, ako prejavy lásky a veselosť rýchlo vyprchajú. Absencia lásky, porozumenia, blízkosti … ostávala som pri čítaní v nemom úžase. Osud sa s jej rodinou rozhodne nemaznal. Množstvo ťažkých životných momentov, konfliktov, nešťastia. I keď to miestami bolo náročné čítanie, hlavne po emocionálnej stránke, súcitila som s postavami a chcela som vedieť, ako sa s tým Delphine popasuje. Zaujímavé a hlboké čítanie. Odporúčam začítať sa a nechať sa viesť Delphininou priam intímnou spoveďou jej života.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Len čo sa večer Lucile vrátila z práce, zatvorila za sebou dvere. Nedalo sa s ňou hovoriť, nič jej povedať, kým si sama medzi štyrmi stenami svojej izby nezapálila.
Veľmi rýchlo sa mi tento rituál sprotivil. Ja som ju ráno budila, ja som si robila starosti, či dôjde do práce, ja som sa durdila, lebo s nami nedokázala hovoriť. Dovtedy bola Lucile moja mamička. Odlišovala sa od ostatných, bola krajšia, tajomnejšia. Teraz som si však uvedomovala fyzickú vzdialenosť medzi nami, pozerala som sa na ňu inými očami, tým školským pohľadom, pohľadom inštitúcie, pohľadom, ktorý ju porovnával s inými matkami, pohľadom, ktorý túžil po láskavosti, no z jej očí už zmizla.
Čoskoro sa mi v mysli usadila predstava ideálnej matky. Ideálna matka bola povahou panička, ktorá dbala o dobrý stav svojich detí a tapiet, mala umývačku riadu, pripravovala jedlá s prenikavou vôňou, celý deň striehla na prach a vyžadovala, aby sa všetci pred vstupom do bytu prezúvali do papúč. Ideálna matka sa každý večer nenadrogovala, nachystala raňajky, potom zobudila deti, s dojatým pohľadom a dôveru dodávajúcim úsmevom ich vyprevádzala do školy. Moje prejavy vzdoru neboli typické pre deti v mojom veku, bola v nich túžba po najčistejšej forme konformizmu. Snívala som o živote nalinkovanom, usporiadanom, pravidelnom ako milimetrový papier, na ktorom som sa tápavo pokúšala robiť úlohy z geometrie. Bezpochyby som nemala ako inak vyjadriť neidentifikovateľný a čoraz väčší strach, ktorý sa ma zmocňoval.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x