bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Príbuzní: Život, láska, smrť a umenie neandertálcov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:408
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Príbuzní: Život, láska, smrť a umenie neandertálcov

VLADO KOBIELSKY číta z knihy PRÍBUZNÍ: ŽIVOT, LÁSKA...:

Seba samých dokážeme naozaj pochopiť iba vtedy, keď porozumieme neandertálcom

Kniha predstavuje úplnú príručku o neandertálcoch, ktorí sa od svojho objavu pred vyše 160 rokmi zmenili z neúspešných zástupcov ľudského rodokmeňa na najpopulárnejších homininov. Popredná paleolitická výskumníčka využíva svoje skúsenosti, aby sa s nami podelila o nové chápanie neandertálcov. Klišé o surovcoch odetých v handrách, ktorí obývajú zľadovatenú pustatinu, odsúva nabok a predstavuje ich ako zvedavých a bystrých znalcov svojho sveta, technologicky vynachádzavých a ekologicky prispôsobivých, predovšetkým však schopných prežiť vyše 300-tisíc rokov, ktoré charakterizovali výrazné zmeny podnebia.

V čase, keď náš druh čelí najväčším výzvam vo svojich dejinách, sme posadnutí tým, čo nás robí osobitými. Lenže plánovanie, spolupráca, altruizmus, remeselná zručnosť, zmysel pre estetiku, predstavivosť a možno dokonca aj túžba po transcendentne za hranicou smrteľnosti, čiže v podstate to, čo nás definuje, bola prítomná aj u neandertálcov a ich DNA ďalej nosíme v sebe.

Kniha robí pre neandertálcov to, čo pre nás spravila publikácia Yuvala Noaha Harariho o stručnej histórii ľudstva. Odhaľuje príbeh, v ktorom je naším starým spoločným dedičstvom samotné ľudstvo.

Z anglického originálu Kindred: Neanderthal Life, Love, Death and Art preložil Róbert Hrebíček.

Detaily o knihe

Názov: Príbuzní: Život, láska, smrť a umenie neandertálcov

Originálny názov: KINDRED: Neanderthal Life, Love, Death and Art

Objednávací kód NA205283

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Fascinujúce čítanie (Michaela Zamari, 26.8.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
"Sme stelesneným dedičstvom svojich matiek. Predchodcovia našich očí, zaostrujúcich na tieto slová, prvý raz uvideli svetlo pred vyše 500 miliónmi rokov." Asi nikoho neprekvapí, že na túto knihu som potrebovala viac času. Siahla som po nej z čírej zvedavosti a tá bola uspokojená, avšak nie je to šteklivá komédia s romantickou zápletkou (hoci občas sa autorka o našich predkoch vyjadruje naozaj lichotivo a náznaky romantiky by sa našli :)). Niekedy som prečítala iba pár strán, inokedy som zhltla niekoľko kapitol a nasávala neuveriteľné opisy archeologických počinov. Je to riadna veda, za to fascinujúca. "V závislosti od toho, ako vznikajú vrstvy, môžu dva rovnako hlboké sedimenty zachytávať jedno popoludnie alebo desať tisícročí." Do čítania som išla bez väčších očakávaní, lebo kniha trochu pripomína učebnicu, práve preto ma informácie v nej neraz riadne prekvapili. Napr. aj to, že Neandertálci venovali horninám rovnakú pozornosť ako dýchaniu, teda vyberali najvhodnejšie typy, skúšali nové spôsoby fragmentácie a podľa potreby menili koncepty a zručnosti. Musím uznať, že po zdolaní tejto múdrej vecičky už pre mňa poväčšine hanlivé označenie - správaš sa ako neandertálec - nadobúda úplne nový rozmer. Môže to byť vlastne kompliment, lebo naši predchodcovia to mali častokrát v hlave upratanejšie, než niektorí dnešní predstavitelia ľudstva. Vedeli ste, že mimo Afriky sme najmenej raz takmer vyhynuli a asi pred 70-tisíc rokmi, tesne pred väčšinou krížení s neandertálcami, sme utrpeli výrazný pokles populácie? Autorka často pojednáva o tom, či (ne)boli Neandertálci prostoduchejší než my. A prichádza k záveru, že "všetci ľudia na Zemi majú spoločný pôvod, a preto ich spájajú rovnaké atribúty inteligencie, civilizácie a ľudskosti. Dodáva, že "po vyše 160 rokoch sme ich konečne začali vnímať z ich uhla pohľadu. Úspešní, pružní, tvoriví - všetky tieto atribúty im možno oprávnene pripísať."  Niekedy by som pri čítaní radšej prijala video ukážku, k dokonalej predstave mi nestačili ani priložené fotografie, lebo napr. to, že vďaka dômyselným analýzam sa podarilo z kostí alebo zo zubov 1 ročného dieťaťa vyskúmať, či batoľa prijímalo cez matku ryby a podobne znie šialene. Šialene zaujímavo až surreálne. Aj to, že ak Neandertálci konzumovali pozostatky svojich rodinných príslušníkov či známych, nemuselo to nevyhnutne znamenať, že si danú osobu nectili. No nechcem skreslovať, o čom všetkom sa v tejto knihe dočítate. Odporúčam ju každému, kto je zvedavý na históriu dotýkajúcu sa každého z nás, no ak niekto siaha skôr po romantike a nejakom príbehu so zápletkou, ktorá netrvá tisíročia, asi tento knižný počin neocení. Viem si však predstaviť, že to môže byť aj vhodný darček pre nadšencov archeológie či geológie. Ja rozhodne neľutujem, že som knihe venovala svoj čas.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x