bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Shuggie Bain

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Shuggie Bain

Shuggie Bain je nezabudnuteľný príbeh Hugha „Shuggieho“ Baina, milého a osamelého chlapca, ktorý vyrastá v osemdesiatych rokoch minulého storočia na spustnutom glasgowskom sídlisku. Politika premiérky Margaret Thatcherovej oberá mužov aj ich synov o prácu a škótsku metropolu pomaly zachvacuje epidémia drogovej závislosti. Shuggieho matka Agnes by chcela byť svojim deťom vzorom, no namiesto toho je im na príťaž. Sníva o dome s vlastným vchodom a popritom listuje v katalógu zásielkovej služby, z ktorého nakupuje veci na splátky, aby vniesla aspoň trochu farby do ponurého života. Sebavedomie pošliapané záletným manželom si dodáva mejkapom a vyzývavým oblečením. Čoraz častejšie siaha po poháriku a veľkú časť sociálnych dávok, jediného zdroja rodinných príjmov, utráca za silné pivo, ktoré ukrýva v kabelke a popíja z čajových šálok. Agnesine staršie deti sa dokážu matke vyhýbať, a tak je hlavne Shuggie vydaný napospas jej alkoholovým excesom, ktoré striedajú obdobia triezvosti a úprimnej materinskej lásky. Sám pritom zápasí s túžbou stať sa normálnym chlapcom, hoci neustále počúva, že „neni v poriadku“. Agnes syna chráni a podporuje, ale závislosť je silnejšia ako láska k blízkym, dokonca aj k zbožňovanému Shuggiemu.

Románov ako Shuggie Bain nevychádza veľa. Strhujúci debut Douglasa Stuarta pripomenie diela Édouarda Louisa, Alana Hollinghursta, Franka McCourta či Hanye Yanagiharovej. Predkladá čitateľovi veľkolepú fresku o živote pracujúcej vrstvy, dojímavý obraz sexuality, závislosti a lásky, ale predovšetkým silný príbeh, v ktorom sa autor vracia do spomienok na vlastné detstvo.

Z anglického originálu Shuggie Bain (Picador, London 2020) preložil Milan Kopecký.

 

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Detaily o knihe

Názov: Shuggie Bain

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Najlepšie knihy sú tie ťažké, neveselé (Martina B., 30.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Najlepšie knihy sú tie ťažké, neveselé. Tie, ktoré nám svojou drsnosťou zrážajú klapky z očí a skrz neľahké príbehy pripomínajú, že ako spoločnosť sme zlyhali. Že sme dovolili, aby nás zúfalstvo položilo a bezútešnosť rozožrala naše hodnoty. Že sme vymenili lásku za chvíľkové potešenia, spokojnosť blížnych za alkoholom opojený sen. Že sme neochránili tých, na ktorých najviac záležalo... Stratili sme tvár i samých seba.  Nuž, postupne rastúca nezamestnanosť kráčajúca ruka v ruke s prehlbujúcou sa chudobou i sklamaním z rozpadávajúceho sa manželstva, vzťahu nesúceho sa v znamení nekonečného zástupu povoľných sukieň a zavádzania, človeka na ten pomyselný kraj priepasti menom sebaľútosť veľmi ľahko dotlačí. Zrazu je všetko sivé, nepekné a chvíle strávené s blízkymi strácajú svoj magický lesk. Roky plynú, promile čičíka a nevinné oči, v ktorých sa ukrýva nekonečný smútok i nemá výčitka, postupne tvrdnú, zvykajú si na krutosť každodenného života. Života bez jedla, no s množstvom alkoholu, bez kamarátov, no s bandou vysmievajúcich sa neprajníkov na každom rohu. Zástup plechoviek by mohol konkurovať zástupu obsmŕdajúcich chlapov či iných excentrických návštev podnecujúcich matkin alkoholizmus, nepríjemný pocit z neprijatia zase "rúčkam šmátralkám" pokúšajúcim sa uchmatnúť si svoj podiel z detskej nevinnosti. Osamelý chlapec túžiaci po matke a kúsku normálnosti, zúfalá žena, ktorej materinská láska nestačila na porazenie skľúčenosti, a úpadok spoločnosti, ktorý ich rodinu do biedy uvrhol. Stuartov román Shuggie Bain nie je príjemným čítaním - nesie sa v znamení neustále sa striedajúcej ľútosti a frustrácie (z alkoholu, z jeho omamne lákavých výparov i z neschopnosti či biednych pokusov odolať mu, z blízkych, ktorí sa v snahe udržať sa nad vodou, problému stránili, z mužov, ktorí len brali a brali, no i tak im nikdy nebolo dosť, i z okolia tešiaceho sa zdieľanému úpadku či z nefungujúceho systému, ktoré to celé dovolil, ktorý deti obral o istoty, pokojný domov i o matku), deptá i burcuje.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Agnes sa načiahla za cigaretami, jednu si zapálila a s hlasným potiahnutím ju zavŕtala do žiarivej mosadznej špičky. Chvíľu hľadela na tlejúci oheň, hlas, ktorým sprevádzala speváka z kazety, sa jej lámal od sebaľútosti. Ladne natiahla ruku a priložila horiaci koniec cigarety k záclone. Shuggie sledoval hustnúci dym a začal sa mrviť, keď zbadal oranžový jazyk plameňa.
Agnes si ho druhou rukou privinula. „Šššš. Buď kvôli mamičke veľký chlapec.“ Oči mala mŕtvo pokojné.
Miestnosť sa rozsvietila zlatým leskom. Plamene prudko stúpali po syntetických záclonách k stropu. Tmavý dym sa valil nahor ešte rýchlejšie, ako keby chcel ujsť pred pahltným ohňom. Shuggie by sa za iných okolností bál, ale mama bola absolútne pokojná a izba ešte nikdy nevyzerala tak pekne, tiene tancovali po stenách a vzorovaná tapeta sa rozhýbala ako tisíc začmudených rýb. Agnes ho pevne zvierala, bez slova spoločne obdivovali novú krásu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x