bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kód ruže

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:600
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kód ruže

Je rok 1940 a Anglicko sa pripravuje na boj proti nacistom. Za múrmi vidieckeho sídla Bletchley Park vzniká kryptografické pracovisko, kde sa stretávajú najgeniálnejšie mysle z celej krajiny, aby rozlúštili nemecké vojnové kódy. Na pomoc im prichádzajú tri veľmi rozdielne ženy.

Energická Osla je krásna, bohatá a zdá sa, že jej v živote nič nechýba. V skutočnosti však túži svetu dokázať, že je viac než len pekné dievča z dobrej rodiny. Cieľavedomá Mab pochádza z chudobnej štvrte vo východnom Londýne a túži si nájsť manžela, ktorý ju vytiahne z nízkeho spoločenského postavenia. Pracuje s legendárnymi strojmi na dešifrovanie kódov, a sama skrýva mnohé tajomstvá. Beth je utiahnutá a plachá, no Osla a Mab veľmi rýchlo zistia, že má výnimočné nadanie na lúštenie hádaniek. Práve ona dostane šancu stať sa jednou z mála ženských kryptoanalytičiek v Bletchley Park.

Trojicu žien spojí priateľstvo, ktoré však nevydrží pod tlakom vojny, osobných strát a tajomstiev.

Uplynie niekoľko rokov a v Británii vrcholia prípravy na svadbu kráľovnej Alžbety s princom Filipom. Beth je zavretá v psychiatrickej liečebni, pretože sa vraj nervovo zrútila. Len ona však pozná temné tajomstvo – v Bletchley pôsobil zradca, ktorý má prsty aj v jej uväznení. Oslobodiť ju a chytiť skutočného zločinca môže len s pomocou dávnych priateliek, ktoré opäť spoja sily. No každá rozlúštená hádanka posúva Oslu, Mab a Beth nielen bližšie k nepriateľovi, ale aj k nebezpečenstvu.

Kód ruže je pútavý historický román inšpirovaný skutočnými historickými postavami a udalosťami.

Z anglického originálu The Rose Code (William Morrow, an imprint of HarperCollinsPublishers, 2021) preložili Tamara Chovanová a Terézia Manner Štubniaková.

Detaily o knihe

Názov: Kód ruže

Originálny názov: The Rose Code

Objednávací kód NA205174

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výborné (Ivana Kováčová, 22.7.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dokonalo napísaný román odohrávajúci sa počas druhej svetovej vojny. Zámerne nepoužijem spojenie "vojnový román", pretože to by možno mohlo veľa čitateľov, ktorí až tak neobľubujú tento druh literatúry, od jeho čítania odradiť. Kód ruže je plný šifier, tajomstiev a zložitých medziľudských vzťahov. Príbeh začína v roku 1940 a postupuje až po koniec vojny. Tu spoznávame tri ženy, ktoré spojí práca v utajenom Bletchley Parku, kde pomáhajú dešifrovať tajné nemecké správy a vznikne medzi nimi silné priateľstvo. Kapitoly z vojny strieda rok 1947, kedy sa tieto tri ženy neznášajú, nestretávajú sa a navyše je jedna z nich zatvorená v sanatóriu ako labilná, zrútená a narušená pacientka. Kniha je veľmi zaujímavo písaná. Už to, že poskytuje pohľad na tri rôzne a veľmi zaujímavé postavy čitateľa stále udržuje pri plnej pozornosti, ale zvedavosť, že v podstate viete ako to skončí, ale netušíte prečo vás v čítaní poháňa stále ďalej. Moje sympatie si získavali všetky tri ženy striedavo. Niekedy mi bola najmilšia Osla, inokedy Beth a sem-tam aj Mab. Medzi sebou mali zvláštne puto a autorka ich vzťah vystihla veľmi reálne, čomu pomáhali najmä veľmi dobre zvládnuté vzájomné rozhovory. Celý príbeh je stále zahalený tajomstvami a nevyriešenými otázkami. Zo začiatku dej plynie pomerne pokojne, ale zároveň stále veľmi zaujímavo. Opäť sa tu rieši aj emancipácia žien, čo vždy veľmi oceňujem a podporujem. Atmosféra knihy nie je typicky vojnovo pochmúrna, ale skôr tajomná a nebezpečná. Samozrejme, aj tu vojna významne zasiahne osudy postáv, ale nemáte z toho úplne beznádejný pocit, pretože silné hlavné hrdinky vám stále dávajú nádej na dobrý koniec. Kniha je plná prekvapivých zvratov a odhalení, ktoré prichádzajú často veľmi nečakane a čitateľa doslova šokujú. Neuveriteľne dobre zvládnutý príbeh vyrozprávaný na základe skutočných udalostí, do ktorého bolo zasadených množstvo reálnych postáv. Autorka si niektoré veci upravila podľa svojej potreby, ale v závere vysvetľuje prečo aj čo konkrétne. Skvele prepracované dielo, ktoré sa radí medzi to najlepšie, čo som tento rok čítala.

Vojna géniov (Kristína Drážovská, 15.6.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihu som čítala veľmi dlho, no každá jedna chvíľka pri nej mi za to stála. Ani neviem, ktorá hrdinka mi k srdcu prirástla najviac, no samotný príbeh si ma získal na 100%. Nie je to vojnový román, na aký sme zvyknutí. Autorka nás neprenáša do priamych bojov, či do zákopov - ocitáme sa však vo vojne, ktorá prebiehala celkom iným spôsobom. Potajme a v mysli. Je to úplne odlišný front, kde hlavnou zbraňou je inteligencia a myseľ, no o to fascinujúcejšie je stať sa súčasťou tohto dávneho projektu, o ktorého existencii som donedávna nikdy nepočula. Štýl písania bol fantastický! Napriek dĺžke príbehu som sa vôbec nenudila (práve naopak) a už teraz mi je za knižkou smutno. Chýbajú mi drobné radosti, či smútky troch žien, ktorých životov som bola na chvíľu súčasťou. Chýba mi celá tá komplexnosť príbehu vďaka ktorej som sa ocitla duševne o niekoľko rokov dozadu a v období, ktoré je mi vzdialené. A aj keď mi je ľúto, že na knihu už môžem iba spomínať, o to viac som rada, že som mala tú možnosť si ju prečítať :). Odporúčam!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Osla sa nezamýšľala nad tým, kto jej poslal ten papier – staré chodníčky v hlave sa rozbehli bez ťažkostí a hovorili jej: Nepýtaj sa, pusti sa do toho. Prechádzala prstami po popísanom štvorci papiera. Vigenerova šifra, hovoril jej tichý ženský hlas v pamäti. Takto ju rozlúštiš pomocou kľúča. Hoci to môžeš urobiť aj bez neho...
„Ja nie,“ zamrmlala Osla. Nepatrila k tým múdrym hlavám, čo dokázali rozlúštiť šifry s ceruzkou v ruke, stačilo len trochu pohnúť rozumom.
Poštovú pečiatku na obálke nespoznala. Nijaký podpis. Nijaká adresa. Písmená šifrovaného odkazu boli tak náhlivo načmárané, že to mohol napísať ktokoľvek. No keď Osla obrátila stránku, uvidela hlavičku, akoby tú stránku vytrhli z oficiálneho poznámkového bloku.

CLOCKWELLSKÉ SANATÓRIUM

„Nie,“ zašepkala Osla, „nie...“ Ale vzápätí zalovila v najbližšej zásuvke po ceruzke. Ďalšia spomienka, rozosmiaty hlas, ktorý spieval: Skaza, pád, znel váš umieračik, k vám jeho tóny sotva prešli, priďaleko bol od vás šuchot papierov v rukách dievčat z Bletchley.
Osla vedela, čo je kľúč: Dievčat.
Sklonila sa nad papierom, škrabotala ceruzkou, kým ten šifrovaný text nevydal svoje tajomstvá.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x