bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Detektív z minulosti

Vydavateľ: Adlervia (Adlervia)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:342
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 8,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:9,90 €
Ušetríte: 1,- € (zľava 10%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Detektív z minulosti

Eliza Fiore sa jedného dňa zobudí v nemocnici a zisťuje, že zabudla úplne všetko. Vrátane svojho mena. Kvôli utajeným okolnostiam jej autonehody sa stáva chráneným svedkom a je nútená odísť na prímorskú samotu niekde na juhu Európy. Stráži ju tajomný a neprístupný Detektív, ktorý je skúpy na informácie a chladný ako kus ľadu.

Obaja niečo stratili. Ona celý svoj život, on niekoho blízkeho. Kým Eliza bojuje so svojou mysľou a postupne zisťuje, že tam niekde vonku je známa šéfkuchárka a body positivity aktivistka, Detektív bojuje s túžbou byť k nej čo najbližšie. A nielen preto, aby ju chránil...

Ona každé ráno pláva, on takmer každé ráno píše povinné policajné reporty. Keď pravidelne opúšťa dom, aby šiel po zásoby jedla, Eliza si číta jeho riadky. Napokon zisťuje, že ich životy vôbec nie sú také vzdialené, ako sa zdalo v prvý deň... Čo k nemu vlastne cíti? Zapadnú nakoniec všetky kúsky skladačky dokopy? A vyjde jedného dňa ráno Eliza z mora, aby oslovila Detektíva jeho pravým menom?

Detektív z minulosti je romantická novinka od autorky bestselleru Cudzinec z papiera.

Detaily o knihe

Názov: Detektív z minulosti

Objednávací kód NADBK86163

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Detektív z minulosti (Emília Balková, 14.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nemyslím si, že je niečo, čo by som knihe vytkla. Už pri Cudzincovi z papiera som vedela, že štýl písania autorky sa mi bude páčiť a tak tomu bolo aj v tejto knižočke. Číta sa plynule a rýchlo. Krásny nápad, krásny dej, i keď nešťastné udalosti, ktoré viedli Elizu a Detektíva do jedného domu. Páčilo sa mi, že je tu naozaj rozobraná téma bodypositivity a že hlavná hrdinka nie je nijaká modelečka. Lebo nie všetky ženy majú miery 90-60-90 a vôbec to neznamená, že sú škaredé a nemali by sa mať rady. Každá žena je krásna a vôbec nejde o zovňajšok. Ide o to, že si to musia uvedomiť najmä ženy. Lebo keď sa nemám rada ja, ako ma môže mať rád niekto iný? Eliza je toho dôkazom. Veľmi sa mi páčilo, že sme mali možnosť nahliadnuť do jej minulosti a tak vidieť, ako sa vyvíjala celá jej osobnosť. Páčili sa mi ich spoločné chvíle - varenie, fotenie, tanec. A zlom, kedy si Eliza spomenula na všetko zo svojej minulosti - ach. Detektív mi bol od začiatku sympatický a jeho správanie bolo primerané okolnostiam. Tipovala som, kto by ním mohol byť. Moje tušenie sa ale nepotvrdilo, čo bolo pre mňa obrovské prekvapenie, ale rozhodne pozitívne prekvapenie. Keďže väčšinu kníh, ktoré prečítam, posúvam potom aj mojej mamine, tak obe hodnotíme Detektíva mimoriadne pozitívne. Mamine sa viac páčil Detektív, ako Cudzinec z papiera. U mňa je to práve naopak, ale vôbec to neznamená, že je táto kniha slabšia, ale Cudzinec u mňa bodoval viac :) Už teraz sa tešíme na ďalšie knihy z kolekcie „Z“.

skvelá oddychovka so silným odkazom (Andrea Vojtech, 9.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Napínavé, dramatické, no zároveň vtipné a vášnivé. A neuveriteľne pravdivé. V postave Elizy sa nájde každá jedna žena. Pretože nepoznám žiadnu, ktorá by aspoň raz v živote pri pohľade do zrkadla nezvraštila nespokojne obočie. Kniha ukrýva silné posolstvo, ktoré by ste s veľkou pravdepodobnosťou od tohto žánru nečakali. Samotný príbeh zabaví, zahreje na duši, no prinúti vás zamyslieť sa aj nad tým, ako veľmi máme radi samy seba. Už pri Azaelovi som vyzdvihovala Ivicin talent vtiahnuť čitateľa do deja skvelým opisom lokácií, čo potvrdzuje aj táto útla kniha. Formátovo sa vám zmestí do kabelky, môžete ju čítať cestou do práce a preniesť sa tak zo Slovenska do slnečného Talianska. No pozor, je návyková, tak nezabudnite vystúpiť! :) Príbeh je autentický z nemalej miery aj vďaka faktu, že je veľmi osobný. Autorka sama priznáva, že vychádza z vlastných skúseností. Nejde preto o žiadnu prvoplánovú romantiku s patetickými postavami. Ide o silné posolstvo, ktoré, verím tomu, že niekomu môže naozaj pomôcť. Navyše, za príbehom nájdete bonus s vysvetlením myšlienky body positivity. Z knihy naozaj cítiť srdce a vidno, že autorke úprimne záleží na tejto téme a podáva pomocnú ruku tým, ktorých sa táto téma týka. A buďme k sebe úprimní...koho sa netýka? Túto knihu odporúčam nielen ako oddychovú literatúru. Spracúva totiž naliehavé a aktuálne témy, nejde len po povrchu s cieľom zabaviť.

Veľmi vzácna jednohubka (Michaela Zamari, 2.1.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak už aj ja som Detektív positive! Táto drobná knižka má oveľa väčší obsah, než sa zdá. A nielen preto, že oproti predošlej knižke od Ivky - Cudzincovi z papiera - je hrubšia a má cez 300 strán. Ani si nevšimnete a budete na konci, tak ľahko sa do nej začítate. Minimálne u mňa to tak bolo. Zato myšlienky a posolstvo si budem pamätať dlho. Ako som už načrtla, knižka je plná krásnych myšlienok, prevažne o bodypositive, ale ja vypichnem jednu ešte univerzálnejšiu - "Celý čas som čakala, kedy sa môj život zmení. A pritom život celý čas čakal, kedy sa zmením ja." Úvod anotácie je už sám o sebe veľmi výstižný a pútavý - Ona si nič nepamätá. On si však pamätá ju... - a môžem potvrdiť, že rovnaký je celý príbeh. Akurát ešte je v ňom primiešaných pár ďalších ingrediencií - je milý, prekvapivý a svieži. Leto sála nielen z obálky.  Pre mňa bolo zaujímavé sledovať, ako sa hlavná hrdinka Eliza vysporiadava so šialenou situáciou - prebudí sa v nemocnici a nič si nepamätá. Keď skončí na neznámom mieste s výhľadom na more ako chránený svedok, závidieť jej možno len spoločnosť. Detektíva, ktorý sa z na slovo skúpeho chlapíka mení na charizmatického fešáka. ☺ A milého, a dobrého, a... sexi. Áno, keď ku knihe nedáme tento prívlastok, akoby sme ani nehovorili o romantike pre ženy. No na tejto hodnotnej knižke je vzácne aj to, že hlavná hrdinka je tiež sexi, hoci jej krivky nezodpovedajú štandardom, ktoré si určila naša zaujatá spoločnosť. A to Ivke veľmi kvitujem, tému bodypositive zakomponovala bravúrne. Je vidieť, že sa o ňu zaujíma a neštudovala si iba pár článkov kvôli knihe. Ivka, klobúk dole. Odteraz je jedným z mojich najobľúbenejších slovíčok pojem - presýpačky! Aj ja jedny mám, takže nebolo ťažké stotožniť sa s Elizou. No aby som povedala podstatné - pre mňa bolo skvelé celé spracovanie, prelínanie pohľadov (aj keď ten rozprávač ma občas miatol), reportov, minulosti, prítomnosti, a ten záver. Mňa si dostala, nepredvídala som to a naozaj tlieskam. Krásny príbeh s ešte krajším odkazom. U mňa bol úsmev aj slzy a už teraz sa teším, s čím ďalším prídeš. A chválim aj neskutočné kresby, ktoré má na svedomí @tina_minor, a elegantne, vkusne, decentne, niekedy symbolicky, pritom tak trefne opísané šteklivé momenty, vášeň medzi hlavnými hrdinami. Až mi bolo ľúto, že si nezašla ďalej.

Odporúčam (jozka_miluje_knihy, 14.12.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Detektív z minulosti je čerstvou novinkou od slovenskej autorky a aj jej treťou beletriou. Táto kniha je v roztomilom formáte tak ako Cudzinec z papiera, ale s tým rozdielom že dej sa neodohráva na Slovensku, ale v zahraničí pri mori. Obálka knihy je nádherná kvôli farbám zladeným k moru a aj ilustrácii, ktorá stvárňuje hlavných hrdinov. Aj keď je to brožovaná väzba je kvalitne spracovaná a kniha sa nepoškodí. Štýl autorky je skvelý, tak ako pri predchádzajúcich knihách. Strieda sa tu prítomnosť a minulosť. Dej sa odohráva z väčšej časti pri mori v plážovom domčeku na samote. Páčili sa mi opisy či postáv, prostredia a jedla. Riešia sa tu dve hlavné témy ako body positivity a terapia po strate pamäti. O pozitívnom vzťahu k svojmu telu som veľmi nepočula a myslím, že prvýkrát to bolo u autorky na instagrame. Uvedomila som si, niektoré veci a táto knižka mi ukázala, že sa nemusím trápiť so svojim telom, ale brať ho také aké je a starať sa oňho. Dôležité je byť zdravý po fyzickej a psychickej stránke. Hlavná hrdinka Eliza bola veľmi sympatická a energická žena, ktorá toho v živote dosiahla veľa. Po havárii stratila pamäť a dostala sa na križovatku, z ktorej sama musela zistiť kto je a čo sa vlastne deje a hlavne prísť na to kto je Detektív a čo sa jej stalo. Detektívovo správanie k Elize sa mi na začiatku nepáčilo, ale postupom času ako spolu trávili viac a viac času a spoznávali sa, aj keď si dosť liezli na nervy, tak sa zmenilo jeho správanie. Prečo sa tak stalo a prečo sa k nej správal ako sa správal, tak to si budete musieť prečítať v knihe. Opisy hlavných postáv sú ako protiklade, ktoré sa priťahujú. V príbehu nájdeme kamarátsky vzťah, romantiku, tajomno, opätovné nájdenie samého seba, objasnenie vecí, ktoré viedli k autonehode, recepty a život pred a po autonehode.

Detektív (Katarína, 12.12.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Eliza Fiore je famózna mladá a úspešná šéfkuchárka, ktorá zároveň bojuje aj za to, aby sa ženy a dievčatá cítili dobre vo svojom tele. Bohužiaľ, nič zo svojej minulosti si nepamätá. Prežila autonehodu, z ktorej si síce neodniesla žiadne fyzické zranenie, ale jej psychika utrela veľa. Aby toho nebolo málo, nikto jej nechce prezradiť, čo sa v skutočnosti stalo a prečo sa odteraz až do odvolania musí schovávať v utajenom domčeku na pláži so záhadným mužom, ktorého nikdy ani nestretla. Alebo áno? Čo je také strašné, že to pred ňou musia tajiť? Z príbehu sršala pozitívna energia. Hlavná hrdinka dávala čitateľovi pocítiť, že byť spokojný sám so sebou je to najkrajšie, čo pre seba môžete urobiť a nikto by sa nemal hanbiť za to, že má rád dobré jedlo. Obrovská inšpirácia pre mňa a tlieskam autorke za to, že to knižky vniesla takú užitočnú tému. Keď už sme pri tom jedle, mne pri čítaní poriadne vyhladlo. Je teda neviem, či má Ivka nejaký kuchársky kurz, ale prípravy rôznych jedál opísala tak živo a detailne, až som dostala chuť na krevetový šalát a to nemám rada morské plody. Nezamilovala som sa len do jedla, ale aj do Detektíva. Možno zo začiatku nepôsobil veľmi sympaticky, ale časom sa z neho začal stávať milý a ústretový človek, mne jednoducho nedalo neobľúbiť si ho. Knižka nesklamala, práve naopak, nadchla ma viac, než som čakala. Milá, príjemná romantika v útulnom domčeku len kúsok od morských vĺn, bujarého trhoviska a v spoločnosti svalnatého krásavca. Ak radi trávite zimu niekde v teplých krajoch, siahnite po tejto jednohubke, ktorá vás tam zaručene prenesie.

Tajomný detektív a energická šéfkuchárka (Kristy.Books, 4.12.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ivica prichádza zo svojou novou knihou odohrávajúcou sa v prostredí malebného plážového domčeka, v ktorej sa okrem problematiky straty pamäte venuje aj otázke chránených svedkov a body positivity. Hlavnou hrdinkou je mladá šéfkuchárka Eliza Fiore, ktorá nielenže pri autonehode stratila pamäť, no kvôli hroziacemu nebezpečenstvu sa ešte musí ukrývať na samote s neznámym cudzincom. Elizu som si obľúbila, páčila sa mi energia, ktorá z nej vyžarovala. Nie je to taká klasická dokonalá hrdinka, má nejaké to kilo naviac, no netrápi sa kvôli tomu, práve naopak, na svoje krivky je hrdá a dokáže ich využiť vo svoj prospech. Privítala by som viac takýchto postáv, ktoré by čitateľkám ukázali, že sa netreba hanbiť za svoju postavu a že aj plnoštíhle ženy a dievčatá sa môžu dočkať svojho šťastného konca. A potom je tu tajomný detektív, o ktorom toho síce veľa nevieme, no práve tá jeho tajomnosť ho robí ešte príťažlivejším. V príbehu sa prelínajú dve časové linky – udalosti pred Elizinou nehodou písané v tretej osobe a súčasnosť písaná v prvej osobe. S Elizou postupne získavame útržky spomienok a dávame si dokopy jednotlivé kúsky skladačky. Úloha Detektíva mi bola jasná už niekedy v polovici príbehu, no zvyšná časť udalostí pre mňa zostala záhadná až do konca. Veľmi som si užívala budovanie vzťahu medzi hlavnými hrdinami, najskôr to ich neustále hádanie a doberanie, následne narastajúca príťažlivosť. Pri niektorých scénach som nedokázala z tváre dostať taký prihlúply úsmev. Tento príbeh je v podstate slow-burn romance, na tú pravú romantiku som si musela počkať dlhšie, ale nevadilo mi to. Niektoré scény boli, naopak, veľmi emotívne, napríklad Elizina zúfalosť, keď si nevedela na nič spomenúť, či keď ju útržky spomienok ešte viac zmiatli. Veľmi sa mi páčil aj jej vzťah s najlepším kamarátom Edmondom, kto by nechcel takého podporujúce kamaráta? Neustále tu vyvárali nejaké dobroty, až sa mi zbiehali slinky. A vďaka krásnemu plážovému domčeku, pláži a moru som sa pri čítaní mohla aspoň na chvíľu presunúť na dovolenku. Páči sa mi autorkin štýl, sedí ma a jej knihy sa mi čítajú ľahko a rýchlo. Túto jednohubku som si užila, pravdepodobne aj o trochu viac než Cudzinca a môžem ju len odporučiť. Na záver musím pochváliť knižnú obálku, veľmi sa mi páči, zbožňujem modrú farbu.
Všetky komentáre (6)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť mínus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x