bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ostrov potkanov a iné príbehy

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:336
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ostrov potkanov a iné príbehy

Vyvolení z vyššej spoločnosti čakajú na evakuáciu zo strechy mrakodrapu, kým masy obyčajných smrteľníkov v uliciach postpandemickej Ameriky zápasia o prežitie. Vedec skúmajúci večný život objavuje skartovanie pamäti ako spôsob vyrovnania sa s minulosťou. Dvaja priatelia cestujú do Pamplony na býčie zápasy a zamilujú sa do jedného dievčaťa. Odcudzený syn zavíta na otcovu hadiu farmu v Afrike, aby vyriešil citlivú rodinnú záležitosť. A napokon psychológ, ktorý si privyrába nájomnými vraždami. Majster trileru Jo Nesbo prichádza s druhou zbierkou poviedok plných napätia a emócií a tentoraz čitateľa pozýva do blízkej budúcnosti. Päť napínavých príbehov prináša rozuzlenia, ktoré vyrážajú dych a spochybňujú pevné body v živote človeka.

Z nórskeho originálu Rotteoya og andre fortellinger (H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard), Oslo, 2021) preložil Jozef Zelizňák.

Výhodná ponuka

Detaily o knihe

Názov: Ostrov potkanov a iné príbehy

Originálny názov: Rotteoya og andre fortellinger

Objednávací kód NA205152

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Komentár (Timea, 4.10.2022) Odpovedať

neoslovila ma
Opäť sklamanie od Nesba ako Macbeth, strašne ťažko sa mi čítala odzačiatku a po 100 stranách som to vzdala, takže vlastne zmysluplnú recenziu neviem napísať, taký postapokalyptický scenár sa mi k Nesbovi moc nehodil a propomínalo mi to covidové obdobie čo človeku už lezie na nervy, že to na neho skáče odvšadiaľ a už aj z kníh.

Nesbovské scifi (Andrea Vojtech, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Krátko po Žiarlivcovi nám bolo dopriate potešenie hneď z ďalšej poviedkovej zbierky, preto som očakávala niečo podobné, minimálne náladou a štýlom, keď nie aj námetmi. No Nesbo ma opäť milo prekvapil a ukázal (zas a znova) svoj ďalší spisovateľský rozmer. Zbierka začína rovnomennou poviedkou Ostrov potkanov a tá ulahodí najmä fanúšikom Nesba-tvorcu-Harryho, pretože je to nechutné, tvrdé, temné, násilné, beznádejné. Proste starý dobrý Nesbo, ako ho má väčšina fanúšikov asi najradšej. Poviedka Ostrov potkanov je jedna odporná, hnusná apokalyptická dokonalosť. Nesbo nám ukazuje tú horšiu variantu sveta po pandémii vírusu. Ukazuje nám pandémiu potkanov, ktoré sa požiarejú navzájom. Doslova, aj prenesene. Na rozdiel od zbierky Žiarlivec je to návrat k severskému noir - je to plné krutosti, násilia, zbraní, korupcie. Avšak zvyšok knihy určite prekvapí odlišnou náladou i námetmi, pretože Nesbo naozaj napísal sci-fi. Nežartujem. A je to dobré. Fakt nežartujem. V poviedke Skartovačka rieši otázku večného života, v Cikádach je to zase cestovanie v čase resp. cestovanie cez pararelné vesmíry a láska, ktorá prekračuje všetky fyzikálne a mnohokrát aj morálne zákony. Sérum je ale úplne iná káva, ktorá sa náladou vracia k Potkanom a požieraniu sa navzájom. A na záver Čierny jazdec, ktorý je opäť futuristickým náhľadom do sveta, kde vládnu len tí najbohatší s armádou nájomných vrahov. Je to znepokojivé, ľahko uveriteľné a predstaviteľné. Vychádza zo sveta, v akom dnes žijeme a kam ho môžeme v nasledujúcich rokoch celý nasmerovať. No nie je to čisto pesimistické. Láska je hlavným motívom všetkých poviedok - životná, nenaplnená, hraničiaca s posadnutosťou, ústiaca do žiarlivosti či pomsty. Láska ničí, no robí z nás aj lepších ľudí. Výber je na vás.

Recenzia (Jozef, 2.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Milujem príbehy, ktoré sa odohrávajú v budúcnosti, pretože čitateľ sa môže ocitnúť v úplne odlišnom svete od toho nášho. Jo Nesbo ma piatimi krátkymi poviedkami z budúcnosti milo prekvapil. Poviedky sa čítali veľmi ľahko, hltal som jednu stranu za druhou. Táto kniha sa mi naozaj páčila. Dávam päť hviezdičiek. Poviedky splnili všetko to, čo mali. Detailne vykreslení hlavní hrdinovia, zaujímavé dejové zápletky a nikdy nespiace nebezpečenstvo vo svete, ktorý je nám viac než cudzí. Autor udržuje napätie poviedok na veľmi vysokej úrovni a to bol dôvod, prečo som knihu nespúšťal z rúk. Nesbo paralelne pracuje s príbehom a zároveň aj s postavami, ktoré si už od samého začiatku obľúbite. Prvá poviedka s názvom Ostrov pokladov sa odohráva postpandemickej Amerike, kde elita vyššej triedy čaká na mrakodrape na evakuáciu, zatiaľ čo davy ľudí v uliciach bojujú o prežitie. Táto poviedka bola veľmi napínavá, zaujímavo napísaná a hlavné postavy fantasticky spracované.   Druhá poviedka Skartovačka ma oslovila asi najviac, pretože sa v nej rieši veľkolepý vedecký objav, ktorý by mohol ľudstvu predĺžiť život. Avšak hlavný hrdina príbehu odmieta povedať vláde vzorec, na ktorom pracoval celý svoj život a ocitá sa v nebezpečenstve nielen on, ale i jeho celá rodina. Tretia poviedka Cikády je o mladých chalanoch, ktorí cestujú na býčie zápasy v Pamplone. Avšak obaja sa zamilujú do tej istej dievčiny. Ako to celé dopadne? Odpoveď nájdete v knihe. Najviac sa mi na Nesbových poviedkach páčilo to, že do príbehu skombinoval nielen napätie, ale aj množstvo emócií, ktorých tam bolo neúrekom. Štvrtá poviedka s názvom Sérum je o mladom chlapcovi, ktorý ide navštíviť svojho otca na hadiu farmu v Afrike. A v piatom príbehu s názvom Čierny jazdec sa stretávame so psychológom, ktorý je zhodou okolností tiež nájomným vrahom. Všetky poviedky z tejto knihy ma zaujali, prekvapili ma a obohatili môj literárny svet o zaujímavých hlavných hrdinov a taktiež o svet, v ktorom sa možno jedného dňa ocitneme aj my. A možno nie. Čo si myslíte vy? Knihu rozhodne odporúčam zaujala a isto zaujme aj čitateľov, ktorí milujú zaujímavé príbehy z ešte viac zaujímavejšieho sveta, ktorý je pre nás doposiaľ nepoznaný

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Táto kniha je súčasťou kompletu s týmito dielmi:

Kúpou kompletu ušetríte 11,58 €.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x