bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vymeňte kvetom vodu

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:464
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,10 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vymeňte kvetom vodu

LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy VYMEŇTE KVETOM VODU:

Violette Toussaintová je správkyňou cintorína v malom mestečku Bourgogne. Osamelosťou však netrpí – spoločnosť jej okrem zriedkavých i pravidelných návštevníkov robia aj ďalší zamestnanci cintorína a miestny kňaz. Zastavia sa u nej na kus reči, na kávu či občerstvenie, delia sa s ňou o zážitky, pomáhajú jej a vnášajú do jej života veselosť. Jedného dňa Violettin bezpečný stereotyp naruší príchod Juliena Seula, mladého policajného komisára, ktorý pátra po tom, prečo má byť popol jeho matky rozsypaný na hrobe neznámeho človeka a nie uložený vedľa jej manžela. Čoskoro sa ukáže, že hrob patrí matkinmu dávnemu milencovi a príbeh utajenej lásky úzko súvisí s Violettiným vlastným tajomstvom. Podarí sa jej vysporiadať s bremenom minulosti? A dovolí láske, aby zmenila jej pokojný život?

Z francúzskeho originálu Changer l'eau des fleurs (Albin Michel, Paris 2018) preložil Alexander Halvoník.

Detaily o knihe

Názov: Vymeňte kvetom vodu

Originálny názov: Changer l’eau de fleurs

Objednávací kód NA205142

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

maličkosti, ktoré robia život úžasným (Michaela Töröková, 18.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pri tejto knihe sa oplatí spomaliť a vychutnať si jej príbeh a maličkosti, ktoré robia život úžasným. Hlavná hrdinka pracuje ako správkyňa cintorína a spočiatku o nej nevieme veľa. Dvadsať rokov sa stará o živých a mŕtvych, o kvety a zvieratá. Je dobrou poslucháčkou a keď k nej pozostalí prídu, vždy nájdu otvorené dvere, šálku dobrého čaju, kávy (či kvapku niečoho silnejšieho) a prívetivosť. No zároveň si stráži svoje súkromie, rovnako ako nedáva na obdiv farebné šaty, ale prikrýva ich tmavšími a decentnejšími farbami kabátmi a zvrškami. Neočakávala som až taký dramatický príbeh, preto ma príjemne prekvapilo prepletanie osudov, tajomstvo a vývoj postáv. Boli opísané tak živo, že som si ich vedela predstaviť do posledného úsmevu i vône. Bavil ma jemný čierny humor, veď aké by boli pohreby bez smiechu i sĺz. Za mňa je vydarená scéna o strašení mladých, čo si na cintorín išli vypiť, o rozlúčke s cirkusákom, ale aj o zvieracích miláčikoch, či darčekoch (bábiky sú desivé). A asi najviac ma bavila kapitola, scéna rozhovorov, kde sa miš-maš cez seba bavia traja hrobári, farár a zamestnanci pohrebníctva, rozprávajú nakríž. A pestovanie a záhradníčenie. Úplne si to predstavujem... (Je to ako Amélia z Montmartru a Čokoláda a Pichľavá elegancia dokopy ale inak, zemitejšie.) Raz sa na cintoríne zastaví muž, ktorý všetko zmení. Chce len splniť matkino želanie, no donesie závan minulosti, lásky, túžby a zmeny. Romantických línií je tu viacero, no ani jedna nekončí úplne predvídateľne, takže som veľmi spokojná. Láska mladá, staršia, pobláznená, manželská, milenecká, rodičovská, zakázaná i toxická. Odporúčam prichystať si aj vreckovky. V úvode kapitol sú dojímavé citáty, hrobové tabuľky a epitafy a v celej knihe toľko múdrych viet, že si na ne milovníci výpiskov asi aj založia nový zošitok.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem plus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vychutnávam si život, pijem ho malými dúškami ako jazmínový čaj s medom. Po návrate večer domov, keď sa zatvorí brána môjho cintorína a kľúč visí na dverách kúpeľne, sa cítim ako v siedmom nebi.
Nie v nebi, kde prebývajú moji spoločníci. To nie.
V nebi pre živých: dúšok portského ročník 1983, ktoré mi každého prvého septembra nosí José-Louis Fernandez. Večer čo večer okolo siedmej, či prší, sneží alebo fúka severák, si do malého krištáľového pohárika odlejem z toho zvyšku dovolenky, z tej spomienky na babie leto.
Dva náprstky rubínového moku. Krv portských viníc. Zažmúrim oči. Užívam si to. Jediný dúšok mi dokáže rozjariť celý večer. Dávam si za dva náprstky, lebo milujem opojenie, ale nie alkohol.
José-Louis Fernandez nosí kvety na hrob svojej manželky Marie Pintovej raz za týždeň okrem júla, keď po ňom preberám štafetu. Preto to portské, ako výraz jeho vďaky.
Prítomnosť je pre mňa darom nebies. Hovorím si to každé ráno, len čo otvorím oči.
Bývala som aj veľmi nešťastná a zlomená. Akoby som ani nebola. Vyprázdnená. Bola som na tom ako moji mŕtvi spoločníci, ba ešte horšie. Moje životné pochody síce prebiehali, ale kdesi vo vnútri a samočinne. Bez účasti vlastnej duše, ktorá má akiste tiež svoju váhu, či ste tučný alebo chudý, veľký alebo malý, mladý alebo starý, či ľahký ako šperk z obchodu Dvadsaťjeden gramov.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x