bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Dvojčatá z Osvienčimu

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Dvojčatá z Osvienčimu

LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy DVOJČATÁ Z OSVIENČIMU:

V lete roku 1941 nacisti deportovali Evu Mozesovú Korovú a celú jej rodinu do Osvienčimu. V priebehu tridsiatich minút ich od seba oddelili. Eviných rodičov a staršie sestry poslali rovno do plynovej komory, kým Eva a jej sestra-dvojička Miriam sa ocitli v rukách Mengeleho, ktorý bol známy aj ako Anjel smrti. Mali vtedy len desať rokov.

Dvojičky mali v Osvienčime určité „privilégiá“ – mohli nosiť vlastné oblečenie a nevyholili im hlavy dohola, ale stali sa objektom Mengeleho sadistických experimentov. Veľa z nich zomrelo v dôsledku pokusov, chorôb a hladovania. Ale ďalšie prežili vďaka obdivuhodnej detskej vynaliezavosti, odvahe a neochvejnej vôli žiť. Eva si s odstupom desaťročí spomína na svoje šťastné detstvo v Transylvánii, vzostup antisemitizmu a jeho vplyv na jej rodinu. Mesiace strávené v Osvienčime opisuje vecne, citlivo a s veľkou dávkou nadhľadu. Jej rozprávanie je inšpiratívnym príbehom o vytrvalosti, odhodlaní a boji o prežitie tvárou v tvár extrémnemu zlu.

V epilógu Eva hovorí o svojej nevšednej ceste k uzdraveniu a pozoruhodnom rozhodnutí verejne odpustiť nacistom. V Spojených štátoch amerických, kam sa z Izraela presťahovala za manželom, založila múzeum holokaustu, prednášala po celom svete a organizovala exkurzie do Osvienčimu. Svoj život zasvätila šíreniu posolstva o odpustení, mieri a odstránení nenávisti a predsudkov na svete.

Z anglického originálu The Twins of Auschwitz (Monoray, an imprint of Octopus Publishing Group Ltd 2020) preložila Beata Horná.

Detaily o knihe

Názov: Dvojčatá z Osvienčimu

Originálny názov: The Twins of Auschwitz

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Viac ako skutočný príbeh... (Sabína Peterova, 26.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihy z vojnového obdobia, konkrétne knihy o holokauste sa budú vždy ťažko hodnotiť. Málokedy človek nájde vhodné slová akými by bol schopný opísať ich. Ale čítať by sa mali, aby sa nezabudlo (aj keď niekedy to tak vyzerá, že svet už zabúda) napriek tomu, ako často je o holokauste a o krutostiach vojny hovorené. Je veľa kníh na túto tému, hľadám odpovede na otázky, ktoré si kladie asi každý na svete. Ako mohli spáchať takéto zverstvá na ľuďoch a vôbec prečo? Dvojčatá z Osvienčimu je príbeh vyrozprávaný jednou z dvojičiek, ktoré prežili hrôzy Osvienčimu.Prešli si samotným peklom. Mali 10 rokov a mali prežívať krásne detstvo, mali byť deťmi, no museli rýchlo vyrásť, museli čeliť krutostiam a všetkému tomu zlému, čo vojna prináša. Prežili a naučili sa znovu žiť. Mali jedna druhú a to im dávalo silu žiť zo dňa na deň, z minúty na minútu. Za mňa veľmi dobré spracovanie knihy, napriek tomu, že nemám veľmi rada ak knihy na túto tému sú z veľkej časti len kvázi rozprávaním, kde sa vyskytuje málo dialógov, napriek tomu som túto knihu “hltala” a ťažko sa dá vyjadriť o nej ako o “dobrej” knihe, ale páčila sa mi, zaujala hneď od prvej strany. Kniha je doložená aj fotografiami, čo si myslím, že čitateľa hneď viac osloví. Ak vás teda daná téma zaujíma, tak túto knihu určite odporúčam. Nie je ani hrubá, máte ju prečítanú hneď, ale napriek tomu, aká je tenučká, zanechá vo vás hlbokú stopu.

Dvojčatá z Osvienčimu (Veronika, 23.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Dvojčatá z Osvienčimu je knihou preživších holokaustu, no tentokrát z pohľadu, ako tieto krivdy a strasti vnímali deti. To som si spočiatku myslela, že to bude kniha len o spomienkách dospelých žien. Spočiatku som nebola extra nadšená, lebo po prečítaní niekoľkých kníh z tohto obdobia, si tieto knihy selektujem a rozlišujem fakt dobré, kvalitne spracovanie témy od "rýchlokvasúcich" kníh inšpirovaných sa skutočnosťou, ktorých je na pultoch kníhkupectiev požehnane. Z tejto knihy som mala rovnaký pocit, aspoň v prvej časti. Udalosti mi prišli prejdené ako z rýchlika a chýbala mi hĺbka, napr. viac detailov o Mengeleho pokusoch, živote dvojčat v tábore atď, až kým som nepochopila, že kniha má iné posolstvo. Autorka knihy, preživšia Eva, mi poskytla niečo, čo sa v iných knihách len tak často nevidí. Udalosti po oslobodení, pocity, ktoré ako deti prežívali a vyformovanie sa na silnú ženu s chuťou žiť a snahou rozpovedať svoj príbeh celému svetu a robiť takto osvetu, aby sa to už nikdy nezopakovalo. Trošku mi chýbalo prečítať si viac o Miriaminom živote, ale naopak oceňujem fotogalériu, ktorá ma sprevádzala počas čítania knihy. Kniha je útla, ľahko čitateľná, pútavá a moja padla za obeť hneď za jeden deň. Budete mať pocit akokeby vám príbeh vyrozprávala sama Eva a neuvedomíte si a už budete na konci. Ďakujem @vydavatelstvo_ikar za to, že som mala možnosť spoznať príbeh dievčatiek "z fotografie", o ktorých som mala možnosť počuť aj v samotnom Osvienčime.

Skutočný príbeh, ktorý skrýva ešte omnoho viac (Mária Orčová, 5.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbehy z Osvienčimu sú veľakrát smutné a dychzarážajúce. Taká bola aj táto kniha, avšak povedzme že so šťastným koncom. Hlavné hrdinky, dvojičky, si prešli naozaj nepekným obdobím už ako malé. Príbeh je rozprávaný jednou z nich - Evou a v niektorých pasážach v čitateľovi dokáže vyvolať množnostvo emócií naraz. Eva opisuje ako sa v koncentračnom tábore dostali so sestrou medzi partiu vyvolených detí - medzi dvojičky, na ktorých skúšal pokusy vtedajší anjel smrti, doktor Mengele. V knihe nechýballi ani fotky, ktoré atmosféru čítania dotvárali. Okrem toho že je kniha pomerne smutná a človek sa nad všetkým veľakrát zamyslí, najviac ma veľmi zaujala myšlienka odpustenia, ktoré bola schopná pani Eva dať všetkým tým lekárom a strážnikom v Osvienčime. Veľmi silný príbeh, s veľmi silným koncom.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Po nekonečných dňoch úmornej cesty sa dvere vagóna konečne otvorili a denné svetlo nás ožiarilo ako požehnanie. Zúfalí a vydesení ľudia sa začali tlačiť von.
Svoju sestru dvojičku som pevne chytila za ruku a dav nás nezadržateľne unášal von na výstupište. Nebola som si istá, či sa mám tešiť, že sme konečne vonku, alebo sa báť, čo nás čaká. Ráno bolo chladné a cez tenkú látku rovnakých šiat vínovej farby nás na holých nohách štípal studený vietor. Hneď som vedela, že je zavčas, pretože slnko sotva vykuklo nad obzor. Poobzerala som sa okolo seba. Všade sa týčili ploty z ostnatých drôtov. Z vysokých strážnych veží sa vykláňali stráže SS, po nemecky Schutzstaffel, a mierili na nás zbraňami. Strážne psy, ktoré ďalší esesáci držali na remeňoch, divoko štekali, trhali sa a vrčali na nás, pripomínali mi besného psa, ktorého som raz videla u nás na statku. Aj tieto mali okolo papule bielu penu a cerili na nás špicaté tesáky. Cítila som, ako mi búši srdce.
Ešte pevnejšie som zovrela sestrinu dlaň vlhkú od potu. Naši rodičia a staršie sestry Edit a Aliz stáli hneď vedľa nás. Počula som, ako sa mama šeptom pýta otca:
„Osvienčim? Toto je Osvienčim? Čo je to za miesto? Nie sme v Maďarsku?“
„Sme v Nemecku,“ znela stručná odpoveď.
Prekročili sme hranicu nemeckého územia. V skutočnosti sme boli v Poľsku, lenže to ovládali Nemci.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x