bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mýty

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:332
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 03:00

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 13,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mýty

Nik nemiluje búrlivejšie, neháda sa vášnivejšie, netúži dychtivejšie, nesníva odvážnejšie a nepodvádza prefíkanejšie ako grécki bohovia a bohyne. V mnohých ohľadoch sú ešte ľudskejší než my – celé nebesia, zem s božským Olympom, moria aj podsvetie sú scénou pre ich hrdinské činy, ale aj dobrodružstvá, lásky, samopaš, výčiny, hádky, akty pomsty, žiarlivosti či závisti.
Stephen Fry si už v detstve obľúbil staré grécke báje a povesti a rozhodol sa ich prerozprávať
jazykom blízkym našej tragickej i komickej súčasnosti, a to postupne od zrodenia vesmíru až
po stvorenie človeka. Spolu s ním sledujeme so zatajeným dychom Aténu vystupujúcu
z Diovej rozťatej hlavy, s Persefonou schádzame do temných hlbín Hádu, ako na vlastnej koži
cítime Prometeov ukrutný trest, ktorý mu Zeus vymeral za dar ohňa ľuďom, a chvejeme sa
hrôzou, keď Pandora otvorí džbán plný utrpenia.

Grécki bohovia stelesňujú to najlepšie i najhoršie v nás a prostredníctvom ľahkého, vtipného
štýlu Stephena Frya nám rozprávajú svoje príbehy. Kniha Mýty je dôvtipné, humorné
a mimoriadne vydarené dielo človeka, ktorý už vyše štyridsať rokov zabáva svojím hereckým
aj literárnym umením celý svet.

................................

STEPHEN FRY

Oceňovaný britský komik, herec, televízny moderátor a režisér sa narodil v roku 1957 v Londýne a vyrastal v Norfolku. Počas štúdia na Queen´s College v Cambridgei účinkoval
v amatérskom divadelnom klube Footlights, čo ho nasmerovalo na hereckú a autorskú kariéru. Preslávila ho najmä komediálna televízna šou Štipka Frya a Laurieho (ktorú napísal spolu s Hughom Lauriem), komediálny seriál Jeeves a Wooster aj jeho nezabudnuteľná postava generála Melchetta v historickom komediálnom seriáli Blackadder (Čierna zmija). Zahral si aj titulnú rolu v životopisnom filme o Oscarovi Wildovi (Wilde). Moderoval vyše 180 epizód britského zábavného televízneho kvízu QI a načítal všetkých sedem audiokníh Harryho Pottera.
Je autorom štyroch úspešných románov: The Stars´ Tennis Balls (Tenisové loptičky hviezd),
Making History (Ako sa píšu dejiny), The Hippopotamus (Hroch) a The Liar (Klamár)
a publikoval aj tri diely svojej autobiografie: Moab Is My Washpot (Moab je nádrž, v ktorej sa zvyknem kúpať), The Fry Chronicles (Fryova kronika) a Fool me (Nerozum). V najnovších knihách Mýty a Hrdinovia sa zaoberá gréckymi mýtmi. Obidve sa stali bestsellermi v rebríčku novín Sunday Times.
................................

„Stephen Fry nevynašiel nový svet olympských bohov, len ho moderne, vtipne a so skvelým
komentárom prerozprával tak, že čitateľa neuveriteľne baví sprevádzať ho na dlhej ceste po
gréckej mytológii a objavovať obľúbené príbehy v novom šate.“

Detaily o knihe

Názov: Mýty

Objednávací kód NA631253

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

"Bulvár" z Olympu (Veronika, 21.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Chcete sa ľahšie orientovať v gréckych mýtoch? Hľadáte chronologickú literatúru, ktorá vám utriedi "všetkých" bohov? Zverte sa teda do rúk Stepfanovi Fryovi a nechajte sa viesť prechádzkou Olympom, ale aj zemou. Autor poňal grécku mytológiu od jej vzniku a chronologicky a zároveň moderne a vtipne vysvetľuje kto, s kým, kedy, ako, prečo. Aj keď sa bude zdať, že mien a postáv je primnoho, nedajte sa odradiť. Postupne vám všetko bude do seba zapadať a odrazu budete mať jasno. Vynikajúcou pomôckou je zoznam postáv, rodokmeň, či mapa Grécka. Aj keď je kniha, dá sa povedať poučná, absolutne nenudí a autor si vtipnými pasážami udržal moju plnú pozornosť a musím priznať, že takúto knihu som dlho hľadala. Zaujímavá, vtipná, ale plná faktov rozdelená na kapitoly, ale aj tak som mala pocit, že čítam jeden ucelený román. Nechýbali lsti, intrigy, ale aj láska a túžba. Presne ako grécke božstvo aj bolo. Celá kniha bola pre mňa ako bulvár z Olympu. Vynikajúce, svieže a už sa teším na autorových Hrdinov.

Nevšedné prerozprávanie (Michaela Zamari, 1.12.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nikdy by som nečakala, že mýty ma budú tak baviť, ale anotácia znela viac než lákavo a neľutujem.  Predtým som oceňovaného britského komika, moderátora, herca, či dokonca režiséra Stephena Frya nepoznala, no už som podľahla čaru jeho slova. Asi len málokto by prerozprával staré grécke báje a povesti zaujímavejším štýlom, tragicky i komicky zároveň. Ja som sa bavila.  A žasla.  Síce sú všetky príbehy prekryté rúškom - keby bolo keby, no neskutočne ma bavilo čítať o vysvetleniach, ako vznikli a zaužívali sa pojmy ako napr. chiropraktik, mnemotechnické pomôcky, týfus a tajfún, eutanázia, elektrón, chlorofyl a chlór, stafylokok či odkiaľ pochádza slovo defraudácia alebo hygiena, ktorá je momentálne dosť v kurze. A že koreň mena boha Senectus nájdeme v slovách senior, senát, senilný.  Spočiatku som mala pocit, že držím v rukách kamasútru, inokedy, že čítam grotesku.  Na tie podivuhodné vzťahy medzi bohmi som si ale rýchlo zvykla. Napriek tomu ma neraz prekvapili. V knihe sa spomínajú aj pre nás autorov či čitateľov obľúbené Múzy - považované za patrónky umenia vo všeobecnosti, ako aj za osobný zdroj inšpirácie.  Text je rozdelený veľmi priateľsky a svižne, žiadna jednoliata kapitola na dvesto strán, čo som tiež ocenila. Niektoré príbehy ma ohúrili menej, niektoré ma zasa absolútne fascinovali. napr. ten o vzniku 4 ročných období, ďalší o Hermafroditovi či o Erosovi a Psyché. Viete, prečo je niekedy na ordinácii lekára tabuľa so znakom drevenej palice ovinutej hadom?... Dozviete sa, keď dáte tomuto umeleckému dielu (nielen obsahovo, ale aj vizuálne, lebo Tatran sa opäť blysol a svojim knihám dávajú náležite krásne obálky ). Zaujal ma aj príbeh o Sizyfosovi, veľmi pútavý a prešibanosť postavičiek nemala páru. Keď sa do mýtov začítate, užite aj príbeh o Adonisovi, ktorý dodnes zosobňuje ideál mužskej krásy či ten o tom, ako vznikol pavúk. Za zmienku stojí aj známa formulka - nezaspať na vavrínoch a z posledných príbehov sa mi veľmi páčil ten o o zlatoprstom Midasovi. Parádne zobrazil ľudskú chamtivosť, pomýlené hodnoty a nepremyslené požiadavky. "Nespútaná radosť opadla, len čo si Midas naplno uvedomil dôsledky svojho želania." Dokonalá skrytá pasca. Napokon, prečítajte si, táto kniha stojí za pozornosť a určite vďaka nej získate nový pohľad na grécku mytológiu.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri mínus jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x