bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Červená veža smrti

Vydavateľ: Motýľ s.r.o. (Vydavateľstvo Motýľ, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:264
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Lepšia cena: 9,16 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 9,37 € (vrátane DPH)
Bežná cena:10,90 €
Ušetríte: 1,53 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Červená veža smrti

Mali to byť najkrajšie roky ich života. Mária a Ján zavŕšili svoju osudovú lásku manželstvom a Ján sľúbil svojej milovanej žene, že sa o ňu a ich malé deti vždy postará. Svoje predsavzatie však nedokázal naplniť, pretože do ich osudov zasiahol nastupujúci režim na čele s komunistickou stranou a Ján sa stal jednou z nevinných obetí, ktoré si nová doba žiadala ako demonštráciu svojej moci.

Vždy si o sebe myslel, že je tvrdý chlap a nebojí sa bolesti. No byť hrdinom nie je také ľahké, ako sa zdá. Človek má v sebe silno zakorenený pud sebazáchovy, chce sa chrániť pred bolesťou, pred smrťou. Nervové receptory vedia, že sa blíži bolesť, dajú telu signál k tomu, aby sa pripravilo, aby sa začalo brániť. Človek chce byť hrdina, no aj tak sa mu roztrasú kolená, spotia dlane, zovrie hrdlo a rozbúši srdce.

Jánovým trestom bola nielen nebezpečná a ťažká práca v jáchymovských uránových baniach, ale tiež vedomie, že jeho rodina zostala bez jeho pomoci, bez prostriedkov, vzdialená stovky kilometrov. Zmyslom jeho života sa stal boj o každodenné prežitie v podmienkach pripomínajúcich koncentračné tábory.

Po návrate domov sa Ján zo všetkých síl snažil zabudnúť na čas strávený vo väzení. A to isté žiadal i od svojej manželky. No trpkosť krivdy mu aj naďalej zostávala na jazyku i v srdci. Chcel ospravedlnenie, musel počuť, že je nevinný. Potreboval rozhrešenie...

„A čo chceš robiť?“ spýtala sa a ani sa nepokúšala schovať urazený tón v hlase.
„Žiť,“ odvetil jednoducho. „Žiť dobrý život, tak ako sa o to už roky pokúšam. Starať sa o rodinu, pracovať, modliť sa, pomáhať deťom, ľúbiť svoju ženu, opravovať topánky, dorábať víno, chovať zajace... Len tak jednoducho žiť. Som obyčajný človek, s obyčajným životom, a tak to aj zostane.“

Autorka nemusela po námet na svoj román chodiť príliš ďaleko. Príbeh Jána a Márie je skutočným príbehom jej starých rodičov. Románom o obyčajných ľuďoch, ktorí túžili po jednoduchom šťastí, láske a spravodlivosti.

Detaily o knihe

Názov: Červená veža smrti

Objednávací kód NA631076

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Veľmi potrebná kniha (Kristína Puziová, 24.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je mi veľmi ľúto, že kniha nemá viac strán. Najlepšie by bolo, ak by nikdy nebol koniec. Hoci ide o príbeh plný nespravodlivosti a utrpenia, do postáv a prostredia dediny som sa zaľúbila… Na druhej strane ma príbeh bolel, veľmi sa dotkol mojej duše. ⠀ Táto kniha je dôkazom, že ľudskosť existuje. V tých najťažších časoch si vie byť vzájomnou podporou a spoločne nápomocná. Existuje však aj zverstvo toho najhlbšieho zrna a tá pochádza najmä z moci… ⠀ Táto kniha je svedectvom o tej najhoršej stránky komunizmu. Poukazuje na ŠtB praktiky, ktoré boli násilné, spôsobujúce poníženosť. Obvinenia boli nepodložené skutočnými okolnosťami a v rozpore s ľudskými právami. Nanútene obvineným bol aj muž hlavnej hrdinky Márie, a žiaľ, podpísalo sa to na ňom do konca života. Neviem si ani len predstaviť akú krivdu cítil. ⠀ Táto kniha je plná emócií. Autorka prostredníctvom príbehu niekoľkých ľudí poučuje čitateľov a zároveň ich učí o našej histórii. Na záver v čitateľovi zaseje nádej, že spravodlivosť si človeka nakoniec môže nájsť…. ⠀ Táto kniha bola pre mňa veľkým prekvapením! A ja vám nemôžem povedať nič viac ako: prečítajte si ju!

Smutnokrasny príbeh (Klaudia, 12.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autorka hneď v úvode oboznamuje čitateľa s okolnosťami, ktoré predchádzali napísaniu tejto knihy. Nenechala pritom nič na náhodu a potrebné informácie si naštudovala z dostupných zdrojov. Práve to sa odrazilo na veľkej autenticite príbehu, aj keď sa autorka netají tým, že v nej dozrieval niekoľko rokov a pátranie po stopách rodinnej histórie bolo náročné. Samotný príbeh poňala vcelku komplexne. Kniha je rozdelená do troch častí, pričom každá z nich sa venuje inému životnému obdobiu hlavných postáv – Jána a Márie. Tých som si obľúbila od prvej stránky, rovnako ako aj vedľajšie postavy, ktorých osudy ma zaujali. Autorka vás zavedie predovšetkým do obdobia konca 40. – 50. rokov 20. storočia, kedy mal štát vo všetkom jednoznačne navrch. Na začiatku vás čaká romantický príbeh dvoch obyčajných ľudí, ktorým k životu stačilo skutočne málo. Žiadne materiálne bohatstvo, ale láska, opora, zdravie a šťastie. Vtedajšia doba však takémuto „ideálu“ nežičila, ale prenasledovala a obviňovala slabších, ktorí sa nemali ako brániť. Čestnosť nestačila, ľudia sa stávali obeťami nepochopiteľných zatknutí a výsluchov, ktoré mali jednoznačný tendenčný charakter. Táto situácia zasiahla aj autorkiných starých rodičov, jednoduchých ľudí plných nádeje a túžby po naplnenom rodinnom živote.Knihu Červená veža smrti odporúčam všetkým milovníkom skutočných príbehov, ale aj tým, ktorí si nezakrývajú oči pred minulosťou a režimom, ktorý ľuďom spôsoboval nemalé trápenie. Stretnete sa tu nielen so zúfalstvom, bolesťou či smrťou, ale aj pekným a dojímavým príbehom lásky, ktorý zahreje pri srdci. Mne autorka aj v tomto diele dokázala, že je pani spisovateľka, ktorá si bezpochyby zaslúži viac čitateľskej pozornosti.

Červená veža smrti (Daniela G., 1.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi pekná kniha ,podľa skutočných udalostí ,plná pravdy z tej doby ako ľudia žili ,vrelo odporúčam si ju prečítať.

Odporúčam (Slávka Beňáková, 13.11.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tento príbeh podľa skutočných udalosti autorka napísala krásne. V príbehu je opisaný život jej starých rodičov a nespravodlivosť, ktorá im zmenila životy. Knihu som čítala s veľkým očakávaním čo všetko sa tam udeje a ako to celé skončí. Nespravodlivosť nebolo to jedine s čím sa museli hlavné postavy vysporiadať, boli tam aj iné ťažkosti, ktoré táto rodina prežila. Najviac sa mi páčilo ako autorka v knihe vykreslila silu lásky Jána a Márie. Jedine čo, tak som očakávala viac opisov z baní nakoľko kniha nie je hrubá a autorka mohla knihu rozšíriť o viac strán. Po prečítaní mi príbeh utkvel v pamäti a často som rozmýšľala ako dopadli aj iné vedľajšie postavy. Som rada, že autorka túto knihu napísala aj keď jej to dalo určite dosť práce pozisťovať niektoré fakty. Knihu vám určite odporúčam.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je jeden krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x