bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Milý Edward

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:268
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Lepšia cena: 4,12 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 4,21 € (vrátane DPH)
Bežná cena:4,90 €
Ušetríte: 0,69 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,65 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Milý Edward

Havária lietadla. Takmer dvesto mŕtvych. Ako zázrakom prežije len jeden chlapec. Osnova románu Ann Napolitano pripomína novinový titulok, a nie je to náhoda. Podobná tragédia sa naozaj stala, v roku 2010 havarovalo nad Líbyou lietadlo letiace z Južnej Afriky do Londýna. Prežil len deväťročný holandský chlapček. Autorku jeho príbeh natoľko zaujal, že strávila osem rokov písaním majstrovského románu o tragédii, prežití, smútku a prekonaní traumy. Román sa odvíja v dvoch rovinách – v jednej sledujeme dianie v lietadle a tušíme, že sa schyľuje k tragédii, druhá opisuje Edwardov život po havárii, keď sa ho ujmú bezdetní príbuzní.
Edward utrpel nielen traumu a fyzické zranenia, prišiel aj o rodičov a brata. Neustále má sucho v ústach, v ušiach počuje cvakanie, nespí ani nebdie, snaží sa vyhýbať akýmkoľvek myšlienkam a pocitom. Jediný človek, ktorému sa podarí preniknúť za jeho obranný val, je dvanásťročná suseda Shay. S jej pomocou sa Edward skontaktuje s pozostalými po ostatných pasažieroch z lietadla, píše si s nimi a pomaly sa vracia do normálneho života.
V dnešnom svete na nás neustále útočia správy o katastrofách – politických, prírodných, ekologických, technologických. Autorkin vecný a zdržanlivý opis desivých okolností pred tragédiou a po nej ukazuje cestu, ako prežiť aj ťažké časy a s pomocou láskavých a empatických ľudí znovu dať životu zmysel.

Detaily o knihe

Názov: Milý Edward

Objednávací kód NA630754

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Smutný príbeh o strate, no aj silnom odhodlaní a vôli žiť (Tatiana, 24.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tento príbeh je naozaj "doják". Edward vo viacerých situáciách prejavil vzhľadom na svoj vek obrovskú silu i odhodlanie. Aj keď si vyčítal, že prežil a bol by radšej, ak by bol na jeho mieste jeho brat Jordan. Krehká detská duša musela razom dospieť a zmieriť sa s tou najväčšou bolesťou. Zmieriť sa s realitou, otriasť sa a pokračovať ďalej... Aj mne Edwardov príbeh niečo dal. Ukázal mi, že treba žiť teraz a nemyslieť na to, čo bolo alebo čo by mohlo byť. Koniec koncov - životné cesty nie sú iba rovné, ale aj strmé a s mnohými zákrutami či dierami... Navyše sa mi páčila aj istá nadsázka a jemný náznak humoru, ktorý bol v deji občas zakomponovaný. Knihu hodnotím na 4.5/5*.

Krásna aj z vnútra (Martina Fraňová, 20.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už v anotácii bolo napísané, ako kniha skončí. Ale ja som aj napriek tomu dúfala, že to dopadne inak. Silou mysle som zdvíhala klesajúce lietadlo späť na oblohu. Žiaľ, ako aj postavy v knihe, som mala sny a nádeje, ktoré nikdy neboli vyslyšané. Predstavujem Vám príbeh Milý Edward. Dej sa sústreďuje na Edwarda, ktorý ako jediný prežil pád lietadla. Sledujeme jeho postup s vyrovnávaním sa s celou tragédiou. Ako bolo spomenuté, Edward už nebol dieťaťom, ale ani dospelým, stal sa niečím úplne novým. Žiadny človek by ho nedokázal pochopiť, vcítiť sa do jeho kože a nedokázal by sa ani len priblížiť k jeho pocitom. Edward bol na zemi, ale zároveň istá jeho časť zostala tam hore, vedľa otca a brata. V knihe sa striedajú kapitoly s udalosťami po havárii s kapitolami, kde ešte bolo všetko v poriadku. Takto sme mali možnosť dozvedieť sa viac o celom lete, o cestujúcich a aj príčine pádu. Na autorku som mala mierne ťažké srdce, pretože nás prinútila s cestujúcimi prežívať ich problémy, súcitiť s nimi a nakoniec nám toto všetko vzala. Milý Edward je krásna, ale zároveň veľmi smutná kniha. Ukazuje nám, aký je dôležitý čas a priatelia, aké to je, keď vás sociálne média chcú doslova pohltiť a ako sa aj taký malý človek ako Edward dokáže pobiť s tak ťažkým osudom. P.S. Tie prirovnania na Harryho Pottera a Narniu… ľúbim túto knihu ešte o niečo viac.

Smutný príbeh (Laura Löbbová, 18.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Milý Edward je kniha o malom chlapcovi Edwardovi, ktorý ako jediný prežije pád lietadla. Kniha je rozdelená do dvoch dejových liniek, pričom jedna je opísaná z pohľadu Edwarda po páde lietadla. Druhá linka nás zase vracia späť do lietadla tesne pred haváriou, kde spoznávame bližšie životy ostatných pasažierov lietadla, vrátane Edwardových rodičov a brata. Taktiež sa v nej dozvedáme príčinu pádu lietadla. Priznám sa, táto linka pôsobila na mňa občas trochu vzdialene, aj napriek tomu, že ma mala k postavám dostať bližšie. Naopak súčasná linka z pohľadu Edwarda na mňa pôsobila oveľa viac. “Mal si šťastie.” Je toto veta, ktorú chcete počuť potom, čo nikto iný okrem vás, vrátane vašich rodičov a brata neprežil pád lietadla? Je to naozaj šťastie, ostať tu a vyrovnávať sa s obrovskou stratou a začať znova žiť? Toto je len jedno zo zamyslení, ku ktorému som sa ako čitateľ vracala znova a znova. Kniha naozaj prinúti človeka zastaviť sa a zamyslieť sa nad situáciou, hodnotami, životom. V príbehu sa okrem straty, úzkosti a stresu po traumatizujúcej udalosti stretáme aj s priateľstvom, rodinou, láskou a nádejou. Je to príbeh nielen o Edwardovi, ale aj ľuďoch, ktorí ho obklopujú, a pre ktorých to tiež nebolo jednoduché a prežívajú vlastné straty a bolesti. Napriek ťažkej téme a nešťastnej udalosti je príbeh opísaný s citom, ale zároveň reálne. Určite odporúčam.

Donúti človeka zamyslieť sa mimo komfortnú zónu (Michaela Zamari, 20.10.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keby sa dalo, dám 4,5 hviezdičky, ale hviezdičky príliš skreslujú, takže... Stáva sa vám, že kniha, ktorú čítate sa vám zamieša do snov? Mne sa to už dlho nestalo, až doteraz, a len ma to utvrdilo v tom, že s čítaním psychotrilerov či hororov by som to nemala preháňať. Snívalo sa mi totiž, že riešim podobný problém ako Edward. A predstavovalo ho 191 spolucestujúcich... Kľúčovou myšlienkou tohto neobyčajného príbehu je myšlienka - čo znamená nielen prežiť, ale skutočne žiť? 12ročný Eddie ako jediný prežije letecké nešťastie, v ktorom stratí svojich rodičov a staršieho brata. Kniha opisuje priebeh jeho života počas niekoľkých rokov po tragédii a približuje nám, ako sa s ňou vysporiadava on aj jeho teta s ujom, ktorí tiež stratili veľkú časť svojej rodiny.  Bolo pozoruhodné sledovať, ako jednotlivé osoby ovplyvnila táto smutná udalosť a ako sa verejnosť postavila k "zázračnému" dieťaťu, ktoré to ako jediné prežilo. Miestami som mala chuť vstúpiť do príbehu a vyfackať neohľaduplných ľudí, ktorí si z neho urobili modlu, ikonu alebo chodiacu nádej. Nechcem veľa prezrádzať, ale páčilo sa mi, že autorka si naštudovala aj informácie týkajúce sa leteckých havárií, aj sa opierala o reálny príbeh, keď v roku 2010 naozaj ako jediný prežil leteckú haváriu malý holandský chlapec. V knihe sa prelínajú dve dejové línie - jedna opisuje deň a priebeh nehody, druhá Edwardov život po osudnom dni. Občas som sa strácala v opise ostatných cestujúcich, ich životných plánoch či smerovaniach, ale celkový obraz a poukázanie na to, ako sa každému jednému z nás bez rozdielu môže zmeniť život v jednom okamihu - či dokonca vyhasnúť - bolo viac než zaujímavé. Musím sa ale priznať, od knihy som čakala, že ma trošičku viac dostane do kolien. Možno by sa tento efekt dostavil, ak by išlo o príbeh z pohľadu prvej osoby, čo ja vnímam osobnejšie, no je to čisto subjektívny názor. Bez ohľadu na to, páčila sa mi a kvitujem mnohé myšlienky na zamyslenie. Čítala sa veľmi ľahko a rýchlo, preto ak máte radi svetovú beletriu a neobyčajné osudy postáv, knižku vám určite odporúčam. Minimálne aj pre ten záver, ktorý bol pre mňa krásnou bodkou.  Ešte spomeniem vetu, ktorá ma najviac zaujala - Ktovie, či sa vedci, ktorí pracujú s veľkým hadrónovým urýchľovačom, nádejajú zistiť nielen, čo sa deje vo vzduchu medzi dvoma ľuďmi, ale aj to, ako sa pod tlakom tohto vzduchu menia ľudia nútri. A tá obálka je, podľa mňa, nadherná.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x