bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Rebelka

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:248
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Rebelka

LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy REBELKA:

Strhujúci životopisný príbeh o statočnosti a obetiach mladej ženy, ktorá utiekla od tyranskej rodiny aj pred utláčateľskou kultúrou v Saudskej Arábii, čím uchvátila celý svet.

Začiatkom roka 2019, po starostlivom trojročnom plánovaní, sa Rahaf Muhammad podarilo ujsť od rodiny v Saudskej Arábii. Dostala sa však len do Bang¬koku, kde jej vzali cestovný pas. Keby ju prinútili vrátiť sa domov, určite by ju zabili ako iné rebelky v jej krajine. Zabarikádovala sa preto v hotelovej izbe a otvorila si účet na Twitteri. V tom čase jej už na dvere klopali úradníci s príkazom odviesť ju na letisko. Tínedžerka vďaka sociálnej sieti oslovila svet a svet jej odpovedal – za jediný deň získala štyridsaťpäťtisíc sledovateľov a tí jej napokon pomohli po-žiadať o azyl na Západe.

Rahaf teraz vlastnými slovami porozprávala svoj pozoruhodný príbeh. Odhalila tak nevypovedané pravdy o živote v uzatvorenom kráľovstve, kde mladé ženy vychovávajú v systéme, ktorý potláča ich práva a kontrolu nad nimi odovzdáva ich mužským opatrovníkom. Rahaf, vyrastajúca s obrovskými finančnými výsadami, ale pod dozorom mužských príbuzných vrátane svojho otca, významného politika, prežila detstvo plné dennodenného násilia, útlaku a pretvárky.

Od prvých dní, ktoré Rahaf strávila na tajnej internetovej sieti, kde pomocou šifrovanej komunikácie zisťovala od saudskoarabských utečeniek, ako by mohla uniknúť pred násilím vo svojej vlasti, až po jej osamelý útek do Kanady, je Rebelka strhujúci a inšpiratívny príbeh ženy, ktorá spomína na svoj neúnavný boj za slobodu.

Z anglického originálu Rebel (HarperCollinsPublishersLtd, USA 2022) preložila Jana Seichertová.

Detaily o knihe

Názov: Rebelka

Originálny názov: Rebel

Objednávací kód NA205072

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Rebelka (Veronika, 13.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rebelka je jedna z tých kníh, pri ktorých si uvedomím, že som, aj napriek tomu, čo sa u nás deje, rada, že žijem v krajine, kde ženy nie sú ovládané mužmi, šialený mi pravidlami a postavením vyplývajúce z náboženstva. Kniha je skutočný príbeh Rahafi, ktorá si uvedomovala túto krivdu páchanú na ženách, chcela sa vzoprieť osudu, a tak sa zo Saudskej Arábie rozhodla újsť. Viete si predstaviť, akú odvahu na to musela nabrať. Ja som mala stres aj za ňu a tŕpla som každou stranou. Ach, ako som jej len fandila a držala prsty. Ubdivuhodná žena, ktorá sa snažila urobiť všetko preto, aby sa mala dobre, aby žila ako človek. Veľmi ma prekvapili aj pikošky, ako sa mladí snažia okabátiť pravidlá a fungovať aspoň sčasti normálne. Čo sa týka samotného textu, či štýlu písania, kniha sa čítala skvelo, keďže bola jednoducho, zrozumiteľne a pútavo písaná. Milujem skutočné príbehy a autentické podanie, preto túto knihu rozhodne odporúčam.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Od slobody ma delila už iba jazda autom. Vyše roka som čakala, kedy sa mi naskytne vhodná príležitosť na útek. Mala som osemnásť rokov a bola som na smrť vystrašená, že môj dôkladne premyslený plán zlyhá. Moje srdce sa však búrilo proti ustavičnému strachu, krutým pravidlám a starodávnym zvykom v Saudskej Arábii, ktoré spôsobovali nám dievčatám utrpenie a občas aj smrť, a, naopak, vzlietlo ako vtáča zakaždým, keď som si predstavila život ďaleko od nich.
Telefón mi zostal, ale môj cestovný pas mal najstarší brat. Musela som ho získať a skryť na bezpečné miesto, aby som ho mala poruke, keď príde čas na útek. Predstierala som pokoj a tvárila som sa ako poslušná dcéra. Balila som sa a potláčala som úzkosť, ktorá ma zaplavovala, keď som zo spálne pozorovala rodinu, ako sa pripravuje na odchod a neskôr zhromažďuje na obed pred cestou do Kuvajtu.
Chystali sme sa do jeho hlavného mesta s rovnakým názvom na návštevu k príbuzným, u ktorých sme chceli stráviť celý týždeň pri príležitosti rodinného sviatku. Čakala nás desaťhodinová cesta autom z nášho domu v Há’ile, ktorá mi poskytne príležitosť na uskutočnenie môjho plánu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x