bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Pýcha a predsudok

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:416
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Vaša cena: 11,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 3,- € (zľava 20%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,40 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Pýcha a predsudok

Od veľkého nečakaného úspechu prvého knižného vydania v roku 1813 sa dielo Pýcha a predsudok stalo populárnym po celom svete a očarilo milióny čitateľov. Autorka Jane Austen nazvala román „svojím drahým dieťaťom“ a jeho hrdinku Elizabeth „najrozkošnejším stvorením, aké sa kedy v knihách objavilo“. Ľúbostné peripetie medzi nezávislou slečnou Bennetovou a hrdým pánom Darcym sú skvostnou ukážkou dvorenia a spoločenských pomerov na začiatku 19. storočia. Hrdinovia románu na jeho stránkach roztancujú delikátnu štvorylku plnú flirtovania, pôvabu a dôvtipu, ktorá poteší a pobaví nielen priaznivcov románovej tvorby regentského obdobia v Anglicku. K slovenskému čitateľovi sa kniha dostáva v novom preklade.

Z anglického originálu Pride and Prejudice (first published in 1813) preložila Danka Jacečková.

Detaily o knihe

Názov: Pýcha a predsudok

Originálny názov: Pride and Prejudice

Objednávací kód WE205069

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nezameniteľná svetová klasika (Veronika, 31.5.2023) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pýcha a predsudok je najznámejší román anglickej spisovateľky Jane Austen a jeden z najpopulárnejších klasických románov anglickej literatúry vôbec. Slávny príbeh o láske, spoločenských konvenciách a predsudkoch odkrýva vzťahy medzi spoločenskými vrstvami v Anglicku v 18. storočí. Pozná ho takmer každý a ak aj nie v knižnej podobe, vo filmovej zaručene áno, čo bol donedávna aj môj prípad. Príbeh o tom, ako môže príchod mladého muža prevrátiť hore nohami život v rodine s piatimi dcérami. Dnes už nepredstaviteľný scénar, no neustále sa tešiaci veľkej obľube. Niekomu učaroval nadutý pán Darcy, inému veselý pán Bingley, ďalšiemu inteligentná Elizabeth či iná zo sestier Bennetových. Či je to tak alebo onak, neexistuje, aby ostali tak obšírne opísané charaktery postáv bez odozvy. Autorka dokázala na papieri vykúzliť priam živé bytosti a vy s nimi môžete stráviť svoj čas na pokojnom, ale aj plesmi zmietanom anglickom vidieku. Mne najväčšmi učaroval svojrázny pán Bennet, otec rodiny, vďaka svojim prostorekým vyhláseniam a ich úsmevným významom. V opisoch nie len povahových čŕt svojich postáv je Austenová majsterka svojho remesla a vďaka jej nadaniu si dokonale predstavíme aj romantické prostredie, v ktorom trávia hrdinovia väčšinu nesmierne pokojného deja. Nemôžem povedať zvraty, skôr ojedinelé situácie, dnes už vnímané prehnane či dokonca úsmevne, príjemne dopĺňajú harmonicky plynúci dej, pretkávaný vtipom a sarkazmom, čo je nevídane nadčasová záležitosť daného obdobia. Vývoj postáv a najmä vzťahu dvoch ľudí od nenávisti k láske v historickom prevedení a zároveň aj vývoj vedľajších postáv, očaril a dozaista ešte očarí svojimi dôstojnými spôsobmi, veľké množstvo čitateliek. Hrdinovia románu roztancovsli delikátnu štvorylku plnú flirtovania, pôvabu a dôvtipu, ktorá poteší a pobaví nielen priaznivcov románovej tvorby regentského obdobia v Anglicku. Nechajte sa zlákať nezameniteľnou svetovou klasikou.

Láska na druhý pohľad (Martina Fraňová, 14.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ja som sa zaľúbila do Jane Austinovej až na druhýkrát. Bohužiaľ, prvýkrát to nedopadlo práve ideálne. Mala som čo robiť, aby som Pýchu a predsudok vôbec dočítala. Ako trinásťročnej mi klasiky nič nehovorili, milovala som filmovú podobu a očakávala som niečo podobné. Teraz, o deväť rokov neskôr, som sa do Jane maximálne zaľúbila, na jej knihy som dospela a Pýchu a predsudok som prečítala za pár dní. Niektorým knihám sa naozaj oplatí dať druhú šancu. Pravdupovediac, nesiahla by som po nej nebyť tohto nádherného vydania od vydavateľstva Ikar. Obálka predáva a u mňa to platí dvojnásobne. A čo sa týka príbehu…obrovská láska. Nečakala som, že v ňom nájdem toľko pokrokových myšlienok, inteligencie a dôvtipu. V minulosti som s príbehom bojovala, teraz som si ho užívala a čítala som ho s ľahkosťou. A do toho pán Darcy, z ktorého som bola maximálne na mäkko. A aj stále som, stačí len, aby som si naňho spomenula a mám motýlikov v bruchu. Knihu som si naozaj užívala, aj keď sa príbeh možno nejaví dynamicky, rozhodne v ňom nie sú prázdne chvíle. Je to nadčasová kniha, ktorá okrem pýchy a predsudkovrieši aj medziľudské vzťahy a svoje si nájdu romantické duše. Odporúčam.

Pýcha a predsudok (Maruš, 8.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Klasika, ktorá nesmie chýbať v žiadnej knižnici. Nikdy som nemala rada klasiku ale práve vďaka Austenovej som zmenila názor a táto kniha je jedna z najlepšie napísaných diel aké som kedy čítala.

Literárna klasika, ktorú sa určite oplatí prečítať (Bea, 3.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto dielo patrí k literárnej klasike, ktorú sa určite oplatí prečítať. Romantický príbeh z čias anglických gentlemanov, ktorý nám ukáže, že každý z nás môže podľahnúť predsudkom a ten, kto sa javí pyšne, nemusí byť vždy ten zlý. Vrelo odporúčam.

Nestarnúca klasika (Michaela Hubatá, 27.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nestarnúca klasika, ktorá by mala mať svoje teplé miestečko v každej lepšej knižnici. On je pyšný, ona má predsudky. Krásne zobrazený príbeh muža a ženy, v ktorom obaja museli prehodnotiť svoje priority a životné postoje.

Moja najväčšia srdcovka (Miroslava Novysedláková, 26.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Pýcha a predsudok je moja srdcovka, milujem tú dobu, postavy, dialógy, všetko. : :) A nejde iba o romantiku. Z môjho pohľadu je tento román geniálny nielen preto, že sa tu snúbi krásny a úprimný príbeh pravej lásky bez príkras a pátosu, ale zároveň poukazuje na chyby vtedajšieho fungovania spoločnosti a to tak, že si to nikto, azda okrem Jane, a neskorších čitateľov (tí, čo si už Pýchu a predsudok mohli prečítať v inej dobe) ani nevšimol. Moje najobľúbenejšie klasické dielo vôbec.

Klasika, ktorá nikdy neomrzí (Veronika, 21.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kto by nepoznal nesmrteľný príbeh pána Darcyho a Elizabeth? Očarujúca klasika, ktorá nás vráti do Anglicka v 18. storočí. Kto má rád toto obdobie so všetkým, čo k nemu patrí, v tejto knihe si určite príde na svoje. Špecifický štýl písania autorky si vás získa a vy sa začítate do knihy, ktorá je akýmsi zrkadlom doby, v ktorej dobré meno a majetky znamenajú všetko. Bennetovci sú rodina z nie veľmi dobrých majetkových pomerov, preto sa snažia svoje dcéry zabezpečiť dobrým vydajom. Prichádza na rad pyšný, zatrpknutý pán Darcy, ktorý padne Elizabeth do oka. Môžeme sledovať jeho prerod (aj samotnej Elizabeth) zo síce pohľadného, ale s povahovo odpudzujúcimi vlastnosťami na ukážkového spoločníka.Ukážkový príklad, čo všetko láska dokáže a ako vie zmeniť človeka. Niekedy mi je až ľúto, že dnešné dialógy medzi ľuďmi nie sú tak zdvorilé a na úrovni a špeciálne medzi mužmi a ženami. Popísanie spoločenských rozdielov vo vrstvách vtedajšej doby bolo cítiť na každej strane. Aby ste si nemysleli, že klasika je len "sucharina" bez štipky humoru, tak ste na omyle. Elizabethin humor ma vedel pobaviť, aj keď sa musím priznať, že som nejak extra nepodľa čaru tohto páru a mňa si Darcy nezískal. Oveľa viac sa mi pozdával pán Bennet, ktorý mi bol ako postava najbližšie. Čo už, som na staršie ročníky Pýchu a predsudok odporúčam, ako jednu zo základov rodinnej knižnice a teraz máte jedinečnú možnosť dostať sa k nej v novom vydaní od @vydavatelstvo_ikar. Určite sa u vás nestratí a siahnu po nej rôzne vekové generácie

Pýcha a predsudok (Janka Grušková, 11.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som čítala ešte ako 16-ročná a odvtedy sa k nej veľmi často vraciam. Je to klasika, ktorá by nemala chýbať v knižnici žiadnej romantičky. Austenová je majsterka slova, čo dokázala asi v každom svojom románe, no Pýcha a predsudok vždy tak nejak vyčnievala medzi ostatnými. Na tomto románe sa mi najviac páči to, že nie je predvídateľný, čo je žiaľ problém asi väčšiny iných románov, hlavne tých súčasných. Keď čítate Pýchu a predsudok máte iba jednu istotu - tú, že sa to skončí dobre. Román je plný prekvapení a dejových zvratov,charaktery dokonale kontrastne opísané, no zároveň Austenová dáva mnoho priestoru aj samotnému čitateľovi, aby hľadal medzi riadkami. Čerešničkou na torte sú nádherné vyznania lásky a doslova elektrizujúce pohľady, ktoré doslova cítite a vidíte, aj keď pred sebou máte iba čítaný text. Potešilo ma aj nové vydanie tejto knihy s krásnou obálkou.

Dokonalá! (Ivana Kováčová, 8.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tisíce ľudí miluje túto nestarnúcu klasiku a stále sa k tomuto zástupu pripájajú noví. Je úžasné, ako toto neobyčajné dielo prežíva aj v tejto modernej dobe. Román približuje život vyššej triedy v regentskom Anglicku a keďže autorka v tomto období sama žila, kto by ho vedel lepšie vystihnúť a priblížiť tak čitateľovi? Jane Austen bola veľmi kritická nielen k samotnej dobe, ale častokrát aj k svojmu pohlaviu. Nebála sa poukázať na mnohé ženské nedostatky vtedajšej doby, ale zároveň rada vyzdvihla inteligentné a samostatné ženské hrdinky. Pýcha a predsudok je v mnohých miestach veľmi kritické, sarkastické a ironické dielo. Zobrazuje šľachtu a jej každodenné starosti, ktoré v porovnaní s biednym prežívaním ostatného obyvateľstva vyznievajú veľmi malicherne. Čitateľ, ktorý nepochopí vtedajšiu dobu, nemusí prísť na chuť niekedy veľmi povrchným a nepodstatným rozhovorom zaobalených do zdvorilostných fráz. Tie často nevystihujú to, čo si postavy v skutočnosti myslia a musia sa častokrát premáhať a potlačiť úprimnosť, pretože najdôležitejšie je vždy myslieť na slušné vychovanie. V príbehu spoznávame päť sestier, z ktorých každá je iná. Jane je najkrajšie a najmilšie stvorenie, aké si viete predstaviť. Elizabeth je inteligentná a tvrdohlavá a nie vždy stelesňuje tradičnú, dobre vychovanú mladú dámu. Aj keď sa vždy správa slušne, svoje názory vyjadruje dosť odvážne a pokrokovo. Kitty s Lýdiou sú ľahkovážne, bezstarostné a prostoreké, vyhľadávajúce len zábavu a rozptýlenie. Mary je ich pravý opak, hĺbavá, učenlivá a vážna. Čo sa mi na knihe páči najviac je to, že autorka sa okrem hlavného príbehu o Elizabeth a Darcym venuje pomerne podrobne aj iným postavám. Aj keď musia prekonávať viaceré problémy, nakoniec dopraje každej čo si zaslúži a všetky uspokojujúco uzavrie. Obdivujem autorkin jazyk a inteligenciu, s ktorou tento román napísala. Určite patrí k mojím najobľúbenejším knihám...zrejme je tou najlepšou, čo som kedy čítala. Milujem ju už roky a už teraz sa teším, keď sa k nej opäť vrátim.

Pýcha a predsudok (Petra Regásková, 3.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Stará dobrá klasika.

Pýcha a predsudok (Terézia, 1.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tak toto je klasika, na ktorú nedám dopustiť! Myslím, že by nemala chýbať v žiadnej knižnici romantickej duše :)
Všetky komentáre (11)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

„Nuž,“ povedala Charlotte, „z celého srdca Jane želám úspech. Myslím si, že keby sa zaňho vydala hoci hneď zajtra, mala by rovnakú šancu byť s ním šťastná, ako keby venovala skúmaniu jeho povahy celý rok. Aj keby partneri dokonale poznali povahu toho druhého, aj keby si boli navzájom podobní ako vajce vajcu, vôbec by im to nezaručilo šťastie. Postupom času budú rozdiely narastať, prídu starosti a vždy je lepšie dopredu vedieť čo najmenej o chybách človeka, s ktorým sa chystáte stráviť život.“
„Teraz si ma rozosmiala, Charlotte. Takto sa predsa nedá uvažovať a ty to dobre vieš. Sama by si nikdy takto nekonala.“
Elizabeth zaujali prejavy náklonnosti pána Bingleyho k jej sestre a ani jej nenapadlo, že ona sama vzbudila záujem jeho priateľa. Pán Darcy spočiatku neprejavoval ochotu pripustiť, že je pekná. Na plese sa v jeho pohľade nezračil ani náznak obdivu a pri ďalšom stretnutí ju pozoroval iba preto, aby ju mohol podrobiť kritike. Hneď po tom, čo náležite vysvetlil sebe a svojim priateľom, že na jej tvári sa nenájde jediná pôvabná črta, však začal zisťovať, že nádherný výraz tmavých očí jej prepožičiava nezvyčajnú oduševnenosť. Vzápätí nasledovali ďalšie, rovnako pokorujúce zistenia. Napriek tomu, že svojím kritickým zrakom odhalil v jej tvaroch viacero prehreškov proti symetrii, musel priznať, že má štíhlu a pôvabnú postavu, a hoci tvrdil, že má staromódne spôsoby, uchvátila ho svojou prirodzenou hravosťou. O tomto všetkom Elizabeth vôbec netušila. Pre ňu bol iba nepríjemným človekom, ktorý ju nepokladal za dosť peknú na to, aby ju pozval do tanca.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x