bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Krátke dejiny Ruska: Od pohanov po Putina

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:224
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Krátke dejiny Ruska: Od pohanov po Putina

Je niekto schopný skutočne porozumieť Rusku? Dajme možnosť jednému z popredných svetových odborníkov, aby nám na základe úchvatnej histórie národa ukázal, ako vrhnúť jasnejšie svetlo na budúcnosť tejto krajiny.

Rusko nemá prirodzené hranice, nie je osídlené jedným kmeňom alebo spoločenstvom, ani nemá skutočnú jednotnú identitu. Jeho pozícia na križovatke Európy a Ázie znamená aj to, že ho odjakživa vnímajú ako cudzí element – pre Európanov je ázijskou krajinou a pre Ázijčanov zasa európskou. Aj napriek tomu patrí medzi najmocnejšie krajiny sveta a na globálnom javisku je významným hráčom s bohatou históriou vojny a mieru, básnikov aj revolucionárov.

Mark Galeotti nás v tejto doslova expresnej výprave zavedie rovno do srdca ruského príbehu tohto najväčšmi nepochopeného národa na svete. Predstaví nám proces jeho formovania aj najstaršie mýty – vrátane vlády Ivana Hrozného a Kataríny Veľkej –, vzostup a pád Romanovovcov, prevedie nás obdobím októbrovej revolúcie, studenej vojny, katastrofy v Černobyli až po pád Sovietskeho zväzu a príchod neznámeho politika menom Vladimír Putin.

Z anglického originálu A Short History of Russia (Ebury Press, London 2020) preložila Adriena Richterová.

Detaily o knihe

Názov: Krátke dejiny Ruska: Od pohanov po Putina

Originálny názov: A Short History of Russia

Objednávací kód NA205065

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

O Rusku (Lenka Luksajová, 2.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Toto je kniha, s ktorou doslova preletíte Ruskými dejinami. Sám autor hneď v úvode upozorňuje, že ide o skrátené dejiny a kto má záujem sa nejakému obdobiu venovať viac a do hĺbky, na konci každej kapitoly, ponúka aj prehľad ďalšej literatúry. Mne táto kniha úplne sadla. Na malom priestore som si mohla prečítať prierez Ruských dejín. Niektoré informácie som si z dejepisu osviežila, iné som ani nevedela. Knihu hodnotím veľmi pozitívne. Zase som sa niečo nové naučila. Zase mi zapadol ďalší dielik do skladačky aj súčasných udalostí.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má bocian?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Ruskí vládcovia opakovane „opravovali“ minulosť v nádeji, že si tak vytvoria budúcnosť, ktorá im bude vyhovovať. Väčšinou to dosiahli „prečistením“ kultúrnych alebo politických mýtov a symbolov, ktoré potrebovali. Cári si kooptovali symboly vznešenej Byzancie, no v tomto prípade sa dvojhlavý imperiálny orol díval na západ aj na juh. Komplikovaný vzťah Ruska a Západu nadobudol v priebehu storočí čoraz zásadnejší význam. Niekedy to znamenalo prijať určité myšlienky a prispôsobiť hodnoty – napríklad cár Peter Veľký prikázal Rusom, aby si podľa európskeho vzoru oholili brady (v opačnom prípade by museli platiť „daň z brady“), alebo že Sovieti budovali celú spoločnosť na myšlienkach ideológie, ktorú jej autor Karl Marx plánoval aplikovať v Nemecku a vo Veľkej Británii. Niekedy sa západné vplyvy odmietali vedome, a to dokonca predefinovaním minulosti, napríklad ignorovaním všetkých archeologických dôkazov, že pôvod tejto krajiny sa odvíja od vikingských votrelcov. Nikdy to však neznamenalo, že by Rusko ignorovalo Západ.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x