bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Putinovi ľudia

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:560
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 25,12 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 25,71 € (vrátane DPH)
Bežná cena:29,90 €
Ušetríte: 4,19 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 20,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Putinovi ľudia

Viac o tejto knihe aj v podcaste Knižný kompas. Vypočujte si rozhovor:

DADO NAGY číta z knihy PUTINOVI ĽUDIA:

Zasahovanie do amerických volieb. Podporovanie extrémistickej politiky v Európe. Vojna na Ukrajine. Putinovo Rusko v uplynulých rokoch vynakladá veľké úsilie, aby rozšírilo svoj vplyv a podkopalo západné inštitúcie. Ako k tomu však došlo a kto to zosnoval?

Investigatívna novinárka a bývalá moskovská spravodajkyňa Catherine Belton v Putinových ľuďoch odhaľuje dosiaľ nevypovedaný príbeh, ako sa Vladimir Putin a skupina bývalých príslušníkov KGB v jeho bezprostrednom okolí dostali k moci a vyrabovali vlastnú krajinu. Belton sa ponára hlboko do vnútorných procesov v Kremli a vďaka výpovediam kľúčových aktérov odhaľuje, ako Putin nahradil svojvoľných oligarchov z jeľcinovských čias novou generáciou lojálnych oligarchov, ktorí ovládli ruské hospodárstvo, justíciu a rozšírili vplyv Kremľa do Spojených štátov a do Európy.

Výsledkom je mrazivý pohľad na pomstu KGB – príbeh, ktorý sa začína kolapsom Sovietskeho zväzu, keď celé siete agentov dokázali vyviezť zo štátnych podnikov na Západ miliardy dolárov a s nimi aj svoj vplyv. Putin so spojencami svoje dielo dovŕšili, keď obnovili moc Ruska, zmocnili sa hospodárstva, potlačili nezávislé hlasy a v zahraničí rozpútali tajné operácie.

Z anglického originálu Putin’s People (William Collins, Great Britain 2020) preložil Peter Tkačenko.

Detaily o knihe

Názov: Putinovi ľudia

Originálny názov: Putin's People: How the KGB Took Back Russia and Then Took On the West

Objednávací kód NA205021

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Veľmi dôležitá kniha (Alena Kováčová, 6.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autorka nazhromaždila obrovské množstvo informácií. Či už to boli informácie z kníh alebo iných prameňov, všeobecne známe udalosti, ale najmä fakty z prvej ruky, ktoré získala z rozhovorov s ľuďmi, ktorí boli v centre diania. Kniha pokrýva priebeh udalostí od rozpadu ZSSR, cez vzostup ruskej mafie a oligarchov, prerod agenta KGB na najmocnejšieho muža krajiny a jedného z najobávanejších ľudí planéty až po pokusy o rozvrat západného demokratického sveta. Je naozaj náročné pár slovami obsiahnuť všetko, čo Catherine Belton v knihe spracovala. Avšak veľmi oceňujem fakt, že autorka bola schopná dať všetky informácie do jedného kompaktného diela, pri ktorom nemusíte mať rozsiahle vedomosti o tejto problematike vopred. Podarilo sa jej prezentovať túto tému tak, aby ju pochopili aj ľudia, ktorí sa možno doteraz o Rusko a Putina až tak nezaujímali. Za veľmi nápomocné považujem aj poznámky pod čiarou, ktoré obsahovali rôzne dovysvetlenia, dôkazy udalostí, ktoré opisuje vo svojich kapitolách, zdroje informácií a odkazy na ďalšie, súvisiace diela venujúce sa podrobnejšie tej ktorej téme. Putinovi ľudia sú skutočne desivé čítanie. Na jednej strane sa kniha číta veľmi dobre - autorka používa pútavý štýl písania, ktorý vás určite zaujme a vysvetľuje všetky zložité informácie a ich súvislosti. Na druhej strane vám môže prísť z tých informácií zle (podobne ako aj mne). Myslela som si, že rozumiem, ako veľmi mimo našu realitu Putin a celé Rusko je, ale mýlila som sa. Je to oveľa horšie, ako som si myslela. Knihu Putinovi ľudia jednoznačne odporúčam všetkým a špeciálne tým, ktorí si ju, pravdepodobne a bohužiaľ, neprečítajú. Určite bude mať trvalé miesto v mojej knižnici a dúfam, že podobných kníh bude vychádzať stále viac, pretože ich v dnešnej dobe a v dnešnej nálade spoločnosti potrebujeme ako soľ.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je päť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Prevzatie toku strategických peňazí Putinom znamenalo viac než len prevzatie kontroly nad ruskou ekonomikou. Z hľadiska Putinovho režimu bohatstvo ani tak nesúviselo s blahobytom ruských občanov, skôr s možnosťou aplikovať moc a obnoviť postavenie Ruska na svetovej scéne. Putinovi ľudia vytvorili systém hybridného kágebáckeho kapitalizmu, ktorý potreboval peniaze, aby si mohol kupovať a korumpovať predstaviteľov Západu, kde sa politici dali ukolísať koncom studenej vojny a zabudli na sovietsku taktiku z nie až takej vzdialenej minulosti. Západné trhy privítali nové ruské bohatstvo a nezaťažovali sa kriminálnymi a kágebáckymi silami v jeho pozadí. Spojenectvo KGB a ruského organizovaného zločinu sa zrodilo už dávno, na prahu kolapsu Sovietskeho zväzu, keď zo štátnych firiem prepojených na KGB zmizli vzácne kovy, ropa a ďalšie suroviny v hodnote miliárd dolárov. Príslušníkom zahraničnej rozviedky KGB od začiatku išlo o získanie čiernych peňazí, aby udržali a chránili vplyvovú sieť, ktorá podľa mnohých zanikla spolu so Sovietskym zväzom. Za Jeľcina sa tieto sily istý čas držali v úzadí. S mocenským vzostupom Putina sa však vynorila aj aliancia KGB a organizovaného zločinu a vycerila zuby. Aby sme tento proces pochopili, musíme sa vrátiť tam, kde sa to začalo, do čias zániku Sovietskeho zväzu.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x