bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Mary z Genesee

Vydavateľ: Enribook (Erika Jarkovská - Enribook)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:320
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 23.04.2024 04:01

Lepšia cena: 6,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 6,88 € (vrátane DPH)
Bežná cena:8,- €
Ušetríte: 1,12 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Mary z Genesee

Historický román Mary z Genesee je rozprávaním o osude skutočnej Mary Jemisonovej, dcére írskych prisťahovalcov, ktorých priviedla do Ameriky vidina šťastného života.
Farmu Jemisonovcov po čase spustošia francúzski vojaci a majiteľov ponechajú napospas krvilačným Šónýom. Tí všetkých zabijú – až na Mary. Privedú ju do vojenskej pevnosti a predajú Senekom. Od toho dňa sa začína jej premena: z vydesenej siroty, uvrhnutej do prostredia divočiny i cudzej kultúry, na manželku, ochrankyňu rodiny a matku. Mary na sklonku života vyrozpráva svoj príbeh doktorovi Seaverovi, ktorý chce o nej napísať knihu. Počas stretnutia sa Seaver zamýšľa nad tým, prečo zostala žiť s divochmi, keď sa jej neraz naskytla príležitosť opustiť ich.
Je to prosté, milý doktor, odpovedá mu Mary...
Čo bolo tým putom, ktoré ju na celý život spojilo s kultúrou Indiánov viac než s jej vlastnou, to sa dozviete v tomto dobrodružno-romantickom románe. Ako je u autorky Eriky Jarkovskej zvykom, aj tentoraz veľmi pútavo a emotívne vykreslila nielen strastiplný príbeh Mary Jemisonovej, ale aj dejinné udalosti Severnej Ameriky 18. storočia, ktorými boli britsko-francúzska koloniálna vojna, Veľká indiánska vojna či Americká vojna za nezávislosť.

Detaily o knihe

Názov: Mary z Genesee

Objednávací kód NA629594

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Odporúčam (Inéz Melichová, 23.9.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Erika Jarkovská nám vo svojej novinke opäť ponúka kvalitný historický román založený na skutočných udalostiach. V každej knihe, ktorú som od nej prečítala, opätovne potvrdila svoju schopnosť pracovať s reálnymi faktami a vhodne ich spájať s fikciou. Príbeh mladučkej Mary podrobne mapuje nielen jej život v cudzej kultúre, ale aj jej postupné vnútorné dozrievanie na silnú a sebavedomú ženu a matku. Autorka transformáciu svojej hlavnej hrdinky opísala veľmi autenticky a svojou tvorbou ďaleko prekračuje rámec typického historického ľúbostného románu. Svojim postavám dáva hlbší rozmer a pridanou hodnotou je perfektná znalosť histórie a reálií, do ktorých je zasadený dej. V konečnom dôsledku, je to príbeh možno pre nás vzdialený, no zároveň blízky, lebo bez ohľadu na miesto a čas, je to práve láska, ktorá nám dáva silu prekonať aj tie najťažšie prekážky a urobiť tie najťažšie rozhodnutia. Postava Mary je príkladom ženy, ktorej odkaz je aktuálny aj v súčasnej dobe a som rada, že vďaka tomuto románu som sa mohla zoznámiť s jej osudom. Z tvorby autorky je zrejmé, že píše o témach, ktoré ju úprimne zaujímajú a má ich detailne naštudované. Vnímavý čitateľ to vycíti a práve preto sa dokáže s hlavnými postavami poľahky stotožniť a vžiť sa do ich myslenia a konania. Autorka má talent nielen vyhľadať príbehy zaujímavých ľudí, ale aj ich pútavo spracovať. Pri čítaní som ani na chvíľu nezapochybovala, že príbeh Mary sa odohral presne tak, ako ho v knihe opísala. Na knihe Mary z Genesee oceňujem aj nádhernú obálku a ilustrácie, ktoré znázorňujú jednotlivé etapy života hlavnej hrdinky. Som presvedčená, že vás zaujme okamžite po prvých stránkach, od napínavého úvodu až po dojímavú a nesmierne precítene napísanú záverečnú kapitolu.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x