bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Tajomstvá slávnych výrokov: Spoznajte ich príbehy

Vydavateľ: Stonožka (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:120
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 02:55

Lepšia cena: 13,36 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 13,67 € (vrátane DPH)
Bežná cena:15,90 €
Ušetríte: 2,23 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Tajomstvá slávnych výrokov: Spoznajte ich príbehy

Odhaľte, ako vznikli známe latinské a grécke výroky!

Viete, čo znamená nolens volens? Ktorého rímskeho vojvodcu cituje americký raper? A čo hlása nápis vytesaný na trenčianskom hradnom brale?

S touto zábavnou ilustrovanou zbierkou slávnych citátov a výrokov zistíte, že latinčina je stále živá a môžete sa s ňou stretnúť na ulici, na internete a dokonca aj v peňaženke. No nielen to. Vydajte sa na cestu do čias, keď boli učenci ochotní za vedu položiť život a figa sa stala zámienkou na vyhlásenie vojny, a zistite, čo sa skrýva za slávnymi latinskými a gréckymi výrokmi, ktoré dodnes používame.

Pre čitateľov od 10 rokov

Z poľského originálu preložil Ladislav Holiš.

Detaily o knihe

Názov: Tajomstvá slávnych výrokov: Spoznajte ich príbehy

Originálny názov: Nolens volens czyli Chcąc nie chcąc. Prawie 100 sentencji łacińskich i kilka greckich

Objednávací kód NA204982

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Krásne spracovanie (Ivana Kováčová, 9.12.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Aj keď je pre väčšinu z nás latinčina zastaraný jazyk, má svoju históriu a váhu. Kedysi bola uznávaná a používaná, asi tak ako v súčasnosti angličtina. Latinčina sa napriek plynutiu času v určitých kruhoch stále používa a podľa mňa znie veľmi vznešene a inteligentne. Niektoré výroky máme tak vžité, že ich pri určitých situáciách radi "vytiahneme" a pôsobíme tak strašne múdro :D V tejto knihe si všetky pripomenieme a určite spoznáme aj mnohé nové. Kniha je v prvom rade naozaj krásne spracovaná. Ilustrácie prevažujú nad textom a sú veľmi vydarené. Pozostávajú len z 5 farieb - bielej, čiernej, modrej, žltej a oranžovej. Krásne spolu ladia a pôsobia veľmi živo a hravo. Výroky, s ktorými nás autorka oboznamuje sú rozdelené do 9 kategórií: 1. Slávne citáty 2. Mottá a heslá 3. Stavby 4. Životné pravdy 5. Dobré rady 6. Zdravie 7. Peniaze 8. Čas 9. Smrť Pri každom výroku je krátky vysvetľujúci text. Dozvieme sa z neho, kto a pri akej príležitosti ho povedal, zistíme kúsok z histórie alebo pár informácií o niektorých národoch. Textu skutočne nie je veľa a je stručný a zrozumiteľný. Častokrát je písaný vtipne, ukončený zábavnou rétorickou otázkou. Jednotlivé kategórie sú od seba delené dvojstranou, na ktorej sú viaceré krátke latinské spojenia vysvetlené len jednou-dvomi vetami, ktoré nás opäť môžu naučiť niečo naviac. Pre mňa to bolo veľmi príjemné a ľahké čítanie. Knihu netreba čítať postupne, je veľmi fajn si ňou jednoducho len listovať a čítať výroky, ktoré vás aktuálne zaujmú. Alebo si postupne čítať jednotlivé kategórie, aby ste výroky mali pekne rozdelené a žánrovo pokope. Určite odporúčam, či už si ňou spravíte radosť sami, alebo ju niekomu venujete.

Latinčina, hlavná hrdinka tejto knihy… (jedna_zenska, 30.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vedeli ste, že v jazykoch ako je španielčina, francúzština či taliančina, pochádza až osem z desiatich slov z latinčiny? A ani v slovenčine nie je o ne núdza- napr. výraz “maturita” je odvodený od slovesa maturare, čo znamená dospievať, “šalát” pochádza zo spojenia herba salata, doslova solená zelenina, a “defekt” zo slova defectus- chyba. Táto krásna kniha je plná latinských (sem-tam aj gréckych) výrokov, za ktorých vznikom sa ukrývali pozoruhodné osobnosti a najrôznejšie príbehy, ktoré vám stručne (a hlavne veľmi jednoducho a zrozumiteľne) autorka vysvetlí. Nájdete tu rôzne mottá a citáty, ktoré sa citujú dodnes a využívajú sa na pomenovanie rôznych situácií. Kniha je rozdelená na 9 častí: slávne citáty, mottá a heslá, stavby, životné pravdy, dobré rady, zdravie, peniaze, čas, smrť. A za každou časťou nájdete aj “stručne a jasne” rýchle vysvetlenia niektorých fráz, no a na samom konci aj zhrnutie, vďaka ktorému sa budete vedieť hocikedy veľmi rýchlo vrátiť k výroku, ktorý práve potrebujete. Takže summa summarum: je to stručné, prehľadné, krásne spracované a plné informácií, ktoré zaujmú/zaujímajú určite každého človeka, ktorý chce porozumieť latinským a gréckym výrokom, ktoré stále častejšie a častejšie používame. Latinčina už dávno nie je mŕtvy jazyk, ja sama som podľahla jeho pôvabu a mám v obľube mnoho výrokov, ktoré vedia neskutočne trefne pomenovať myšlienku. Ak chcete zistiť, čo sa skrýva za slávnymi latinskými a gréckymi výrokmi, zaobstarajte si túto krásnu knihu, ktorá vie byť aj rovnako krásnym darčekom.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má holub?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x