bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Individualismus a ekonomický řád

Vydavateľ: Wolters Kluwer (Wolters Kluwer)
Jazyk: český
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:59

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Individualismus a ekonomický řád

Kniha Individualismus a ekonomický řád F. A. Hayeka, nositele Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1974, vyšla v anglickém originále pod názvem Individualism and Economic Order roce 1948 a do češtiny je jako celek přeložena poprvé.

Jedná se o soubor 12 esejů z období 30. a 40. let 20. století. První skupinu tvoří eseje z oblasti morální filosofie „Individualismus: pravý a nepravý“ a metodologie ekonomie „Ekonomie a znalosti“, „Fakta společenských věd“ a nejznámější esej „Využiti znalosti ve společnosti“, ve kterýchje vysvětlena spontánní povaha systému společenských institucí a je ukázáno na klíčový význam rozptýlených znalostí. Další vrchol knihy tvoří tři eseje o socialistické kalkulaci, kde Hayek analyzoval podstatu socialistické neefektivnosti a nefunkčnost centrálního plánování. Na druhé straně kniha obsahuje i méně známé eseje „Komoditní rezervní měna“ o zlatém měnovém standardu a „Ricardův efekt“ o poměru nahrazování lidské práce stroji. Poslední esej „Ekonomicke podminky federace statů“, který se zabývá ekonomickými a státoprávními otázkami, je nepříliš známý i v anglickém originále.

Kniha má formu komentovaného překladu: k vlastnímu překladu Hayekova díla editoři Ilona Bažantová a Jan Horych (který je současně autorem překladu) doplnili dobové reflexe odborné veřejnosti jak k celé knize, tak k jednotlivým esejům, další přidanou hodnotou je zařazení závěrečné kapitoly o životě a díle F. A. Hayeka, pro přehlednost je přičleněn podrobný jmenný rejstřík.

Kniha je určena zájemcům o dějiny ekonomického myšlení a Rakouské ekonomické školy, využijí ji teoretičtí ekonomové i politologové včetně studentů těchto oborů.

Detaily o knihe

Názov: Individualismus a ekonomický řád

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát sedem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x