bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Odpor

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:1080
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 23,44 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 23,99 € (vrátane DPH)
Bežná cena:27,90 €
Ušetríte: 3,91 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 19,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Odpor

Na začiatku dochádza k zlyhaniu ľudského faktora, na konci zem posievajú mŕtvoly. Nedostatky v zabezpečení laboratória na vývoj biologických zbraní a príliš starostlivý otec mladej rodiny spôsobia únik smrtiaceho vírusu superchrípky. Nezastaviteľná choroba v priebehu niekoľkých týždňov vyhladí viac ako deväťdesiatdeväť percent svetovej populácie, zvyšky sa brodia v troskách civilizácie. Tí, čo prežili, sa vydajú na cestu – tajuplné sny ich ako magnet priťahujú do Las Vegas, kde sa usídlil muž s mnohými menami a podobami, alebo k domčeku uprostred kukuričných polí. Ten obýva staručká Matka Abagail, ktorej Boh dožičil dlhý život, aby mu pomohla naplniť Plán. Svet sa ešte len spamätáva z katastrofy a na šachovnici dobra a zla sa už rozohráva partia, v ktorej sa komunita na strane svetla musí postaviť na odpor temnote. Zvíťazí temný muž, ktorý ovláda mágiu, alebo starena, ktorá si aj v úctyhodnom veku stoosem rokov sama pečie koláče?

V románe Odpor Stephen King na veľkej ploche majstrovsky vykresľuje uveriteľný postapokalyptický svet, ale aj oveľa desivejšie zákutia ľudskej duše.

Z anglického originálu preložil Michal Jedinák.

Detaily o knihe

Názov: Odpor

Originálny názov: The Stand

Objednávací kód NA204923

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Odpor (Dávid Roth, 30.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Pri hodnotení Kingových kníh sa mojimi vernými pomocníkmi stali slovné spojenia typu „originálny a vzrušujúci dej“, „výdatné, no zároveň podmanivé opisy“ či „fantasticky vykreslené postavy“. V tomto kontexte mi zišlo na um, či by nebolo jednoduchšie vytvoriť si akýsi univerzálny vzor recenzie, ktorý by bol s kozmetickými úpravami aplikovateľný na väčšinu počinov kráľa napätia. Takto by som však zdolal Mount Everest lenivosti a čo je ešte horšie, podobne bizarný nápad by neobjektívne opomínal prípadné nedostatky diel. A tým sa v mojich očiach nevyhol ani Odpor. Úvod románu je úchvatný, možno najlepší, s akým som sa v tvorbe amerického spisovateľa stretol. Detailne a surovo mapuje prepuknutie pandémie a jej nemilosrdné vykynoženie 99 % populácie USA. Po jeho odznení nastupuje ústredná zápletka, ktorá sa síce napokon stáva pevným pôdorysom pre mimoriadny fantasy príbeh, no spočiatku, najskôr zásluhou prítomnosti výrazných náboženských prvkov, na mňa rozprávanie miestami pôsobilo nezáživne. Mierne rozpaky sa ma zmocnili aj tam, kde som to neočakával – pri práci s postavami. Predstavenie i následný vývoj charakterov nesmierne rozmanitého zástupu hrdinov sú opäť raz majstrovské. Nemôžem sa ale zbaviť pocitu, že niektorým z nich opisy formujúce dianie veštili výraznejšie roly, než aké v závere zohrali. Do istej miery to zrejme zapríčinilo autorove uprednostňovanie spontánneho písania pred vypracovaním podrobnej osnovy. Ako už asi tušíte, Odporu sa u mňa proti tlaku nemalých očakávaní nepodarilo obstáť s úplne čistým štítom. Napriek tomu sa však moje výsledné dojmy stále najjasnejšie zrkadlia práve v oslavných frázach z úvodu hodnotenia. Ani pár neduhov totiž nemení nič na tom, že tento ohromne komplexný príbeh boja dobra so zlom vynikajúco kombinuje prvky viacerých žánrov a predostiera čitateľovi zážitok, na ktorý sa nezabúda.

Strhujúce (Anna Fridrichová, 6.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Hneď od začiatku ma dej zaujal. Príbeh bol výborne premyslený až do konca. Autor prechádzal vždy z jednej postavy (zo skupinky a miest) na druhú a späť. A toto sa mi páčilo pretože takto som spoznala postavy, aké mali životy, čo zažili, prečo sa správajú tak ako... Neskôr aj zmýšľanie skupiniek a napokon "kolóny". Až do konca som bola napätá, ako sa všetko skončí, či teda dobro zvíťazí nad zlom alebo to bude v tomto prípade naopak? Pretože to zlo je tu naozaj silným súperom. Však si prečítajte túto skvelú knižku, a dozviete sa ako to skončí ;)

Kuci kuc (Michal Kysela, 6.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knihu som zháňal naozaj veľmi dlho. Nakoniec pomohla zrejme koronakríza a vydavateľ sa chopil príležitosti. :) Štefan Kráľ a jeho Odpor / Svedectvo dokáže pohltiť už prvými riadkami kde nám opisuje paniku nášho nevedome (?) tvoriacu apokalypsu Campiona. Prvá polovica knihy kde sa zoznamujeme s postavami, ich osudmi a tým čo sa vlastne deje okolo je tým lepším čo Pišta ponúka. Vyľudnené ulice, umierajúci ľudia a naši stratený hrdinovia. Priam mrazivé pasáže a vás po prečítaní prvej polovice knihy bude mátať každé kýchnutie, zakašlanie a soplík. O to viac v tomto období. Druhá polovica je viac uťahaná, konečný boj dobra a zla nie je až tak uplne "bojom" a finále je možno trošku uponáhľané, ale Števko nás naň pripravoval dlhú časť knihy. Takže 4,5/5. Povinnosť každého Kingovca :)

Recenzia (Jozef Melich, 2.4.2022) Odpovedať

Túto knihu som si doslova zamiloval. Nedá sa povedať, čo by sa mi na nej nepáčilo. Som Kingov veľký fanúšik, pretože obdivujem jeho štýl písania. Možno niekoho odradí 1079 strán, no i napriek tomu odporúčam dať tejto knihe šancu. Nádherne a detailne spracovaný príbeh hlavných postáv, ktoré žijú vo svete, ktorý si mnohí z nás nevedia ani len predstaviť. Možno dnes už aj tak trochu áno. Svojím knižným postávam vdychuje život a prostredie zaujímavo a presvedčivo opisuje. King nám v úvode predstavuje hlavné postavy, ktoré sa postupne rozdelia do dvoch komunít. Okrem toho sa ocitáme na začiatku veľkej svetovej katastrofy. Jeden tábor prezentuje zlý muž s mnohými menami a ten druhý Matka Abigail. Zvíťazí temný muž, ktorý ovláda mágiu, alebo starena, ktorá si aj v úctyhodnom veku stoosem rokov sama pečie koláče? Na tejto knihe oceňujem najmä zaujímavý príbeh a postavy. Mnoho postáv vo svete bolestivého zúfalstva a ustavičných tragédií sú schopné naozaj všetkého. V knihe nájdete naozaj z každého rožku trošku – teror, mučenie, hrôzu, dobrých protagonistov ale aj antihrdinov, ktorí v postapokaliptickom svete rozhodne nemôžu chýbať. Postapokalyptická kniha, kde väčšina ľudí zomiera na chrípku ma dostala a nepochybujem o tom, že vás dostane tiež. Páčilo sa mi, ako som mohol počas dlhého čítania spoznávať postavy a modliť sa, či dobro nakoniec zvíťazí nad zlom. Kniha je pre mňa jedno veľké prekvapenie.

Svědectví (Hela, 26.11.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha vyšla pred rokmi v českom jazyku pod názvom Svědectví a je jedna z najlepších, ktoré som od neho čítala. Odporúčam!

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Charlie hodil kufre do batožinového priestoru a modrú tašku na zadné sedadlo. Sally chvíľu stála pri dverách pre spolujazdca s LaVon v náručí a dívala sa na domček, v ktorom prežili posledné štyri roky. Spomínala si, že keď sa doň nasťahovali, malá LaVon jej rástla v bruchu a hry na koníka s tatom mala ešte len pred sebou.
„Pohni sa!“ súril ju Charlie. „Nasadaj, ženská.“
Poslúchla ho. Vycúval. Svetlá chevroletu na okamih osvetlili dom. Záblesk v oknách pripomínal oči štvanej zveri.
Charlie sa napäto hrbil nad volantom, tvár mu zalievala tlmená žiara prístrojovej dosky. „Ak bude brána základne zatvorená, skúsim ju preraziť.“ Videla na ňom, že to myslí vážne. Kolená mala odrazu ako zo želé.
K takému zúfalému činu sa však nemuseli uchýliť. Brána základne bola otvorená dokorán. Jeden strážnik driemal nad časopisom. Druhého nevidela – možno bol na záchode. Toto bola vonkajšia časť základne, bežný sklad vojenských vozidiel. Čo sa odohráva v centrálnej časti, týchto chlapíkov nezaujímalo.
Zdvihol som zrak a kontrolky boli červené.
Zachvela sa a položila mu ruku na stehno. Malá LaVon opäť spala. Charlie potľapkal Sally po ruke a povedal: „Bude to dobré, zlatko.“
Za úsvitu sa hnali na východ naprieč Nevadou a Charlie neprestajne kašľal.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x