bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zákulisie samovydávania (alebo ako si vydať knihu)

Vydavateľ: Michaela Zamari (ZaMi)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:240
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zákulisie samovydávania (alebo ako si vydať knihu)

Túžili ste niekedy po vydaní vlastnej knihy? Ak áno, ponúkam vám náhľad do zákulisia samovydávania. Bez prikrášlenia, úprimne a priamo. Táto kniha obsahuje viac ako 90 % môjho „know-how” a pomôže vám zorientovať sa v džungli samovydávania.

V knihe vám ďalej prinášam
- názory iných úspešných autorov, ktorí si vydali alebo vydávajú knihy na vlastné
náklady a ich rady, čo by poradili začiatočníkom,
- jednotlivé kapitoly venované korektúre, zalomeniu textu, tlači, výrobe obálky, distribúcii knihy, marketingu, e-booku,...
- moje skúsenosti, vtipné aj tie poučné,
- čo ma motivuje, čísla, orientačné ceny, možnosti trhu.

Nájdete v nej aj odpovede na otázky, ktoré som ja nemala komu položiť, keď som sa rozhodla vydať si prvú knihu na vlastné náklady. Nenašla som totiž nikoho, kto by sa už predo mnou vybral s tými istými podmienkami rovnakým smerom.

Kniha priateľským jazykom mapuje, čo som sa naučila za vyše dva roky intenzívnej práce, keď som stihla popri zamestnaní vydať za 14 mesiacov 4 knihy.
A teraz vás pozývam do zákulisia. Idete?
Ďalej obsahuje opis celého procesu, ako sa môže obyčajný smrteľník bez vydavateľstva dopracovať od hotového rukopisu k tlačenej knihe. Spomínam v nej všetky plusy vydávania kníh na vlastné náklady, ale aj mínusy, nech si sami zvážite, či ste ochotní obetovať svojmu snu všetok čas, energiu a potrebné financie.

Či už ste autor, alebo iba vášnivý knihomoľ, táto jednohubka je určená aj vám.

Detaily o knihe

Názov: Zákulisie samovydávania (alebo ako si vydať knihu)

Objednávací kód NA624200

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Dobré rady (Alena Precechtelová, 17.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Práve som dočítala knižku Zákulisie samovydávania ,ktorú napísala Michaela Zamari . Miška v tejto knižke opisuje strasti a slasti vydania knižky. Veľmi veľa som sa dozvedela nielen o vydávaní knižiek . Hoci nie som spisovateľka , táto knižka mi dala veľmi veľa. Zistila som , že nielen napísať knižku je ťažké a zdĺhavé , ale čo všetko okrem napísania spisovateľov čaká . Je to beh na véľmi dlhú trať. Taktiež som sa okrem iného dozvedela napríklad , čo znamená crowdfunding , alebo wattpade. Túto knižku chcem odporučiť nielen spisovateľom , ale aj knihomoľom, ktorí si myslia, že vydať knižku je ako lúsknuť prstami. Znovu som si potvrdila, že spisovatelia sú ľudia s čistým a dobrým srdiečkom . Dokážu sa dokonca spojiť a navzájom si pomáhať

Zákulisie samovydávania (Michaela Karlíková, 24.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Zákulisie samovydávania je zaujímavá kniha o tom, ako si konečne vydať svoju vlastnú knihu. Autorka tejto knihy, Michaela Zamari, v nej podrobne opisuje všetky povinnosti, ktoré nás pri tejto krásnej, no náročnej činnosti čakajú… Rovnako tak nás Miška zoznámi aj s ďalšími našimi spisovateľmi, a predstaví nám aj približný finančný rozpočet, ktorý na knihu budeme potrebovať. Na 220 reálnych stranách, nájdete skvelé tipy a triky o tom, ako si vydať knihu s vlastným rozpočtom, na vlastné náklady, a podľa svojich vlastných predstáv. ;) Knižka je super a dávam jej 4/5*

Užitočné info a vtipne napísané (Michaela Witters, 20.11.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autorka v knihe zozbierala množstvo praktických informácii, vrátane rôznych web stránok, ktoré by sa mohli zísť. Konečne tak niekto zaplnil dieru na trhu, lebo väčšina začínajúcich autorov po dopísaní svojho rukopisu nevie čo ďalej. Mravenčou prácou hladujú info na internete a pre nedostatok vedenia končia niekedy aj skvele rukopisy v šuflíku. Vďaka tejto knihe sa dá rýchlo zorientovať. K nezaplateniu sú aj informácie ako sa vyhnúť niektorým chybám začiatočníkov, ktoré by sa len ťažko neskôr naprávali, ako napríklad nevýhodne klauzuly v zmluvách s vydavateľstvom alebo neinformovanosť ohľadom povinnosti sociálnych odvodov. Celá tematika je popísaná jednoduchým a pútavým spôsobom ako príbeh. Páči sa mi aj autorkin zmysel pre humor a zapojenie irónie, čím kniha dostáva šťavu aj pre tých, ktorí sú len zvedaví, hoci vlastnú knihu neplánujú vydať.

Odporučenie (@knihysuzivot, 28.10.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Túto knižku som si prečítala vďaka štafete u samotnej autorky (@michaelazamari) , za čo veľmi pekne ďakujem. Bola to moja prvá štafeta a naozaj ma bavilo čítanie poznámok dievčat predo mnou. Z niektorých informácií som bola veľmi prekvapená. Autorkin štýl bol chytľavý a mne naozaj sadol. Teším sa, keď sa dostanem k prečítaniu ďalších kníh od Mišky. Knižka sa čítala rýchlo, čo je veľké plus. Páčili sa mi aj informácie od autorov na posledných stránkach. Musím povedať, že som v knižke našla veľa pekných myšlienok, ktoré sa skvele hodili do deja. Úprimne, nepovedala by som, že za samovydaním knižky je tak veľa práce. Priznám sa, že popri čítaní pasáže o Miškinom pseudonyme som si neraz spomenula ako som ju aj ja zaradila k zahraničným autorom s domnienkou, že si určite niečo musím prečítať a samozrejme po rozkliknutí profilu som zistila, že je to slovenská autorka, čo ma potešilo. Bežne takýto typ literatúry nečítam, ale neľutujem to. Určite si musím z jej tvorby čoskoro niečo prečítať. Knižka sa mi páčila a určite odporúčam. Za mňa palec hore a klobúk dole za to, čo dokázala ❤️

Recenzia (Barbora De Parris, 8.10.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
V prvom rade by som sa chcela poďakovať Miške za usporiadanie štafety na knižku Zákulisie samovydávania, pretože netuším, kedy by som sa k nej dostala. A moje pocity sú naozaj pozitívne. Nečakala som, že ma bude baviť takáto netypická kniha, ktorá obsahovala rady, nápady, nakuknutie do Miškinho sveta, prakticky bez deja. Ešte aj sestra sa ma pýtala, ako ma to môže baviť, keď to nemá žiadny príbeh. A vidíte, naozaj som si čítanie užila. Miška nás vzala do zákulisia vydávania kníh, ktoré je veľmi náročné. Vedela som, že za tým stojí veľké úsilie a drina, ale po prečítaní mám ešte veľký rešpekt pred autormi, ktorí do toho idú sami. Kniha vám ponúka naozaj všetko - každý detail vydania knihy, čo všetko potrebujete vedieť ešte predtým, než o tom uvažujete, triky, ktoré by ste ako začiatočníci nemali ako vedieť. Už v knihe Posledný džentlmen, ktorá je v skratke o mladej žene, ktorá si chce vydať knihu, som krútila hlavou, aké podmienky dostávala a čo všetko za tým stálo. Respektíve, s čím všetkým musela zápasiť. A keď som to čítala tu, vidím, že Miška sa rozhodla správnou cestou - vydávať si knihy sama! Je to veľmi obdivuhodné, pretože je to náročné. Ale ostatné si prečítajte v tejto milej a osobnej príručke. Aby som vám nič podstatné neprezradila. Po prečítaní som si aj uvedomila, že musím začať viac čítať slovenské knihy, pretože náš trh je naozaj rozmanitý a ja mám nemalé množstvo už v čítačke (pretože do police sa mi nezmestili, možno raz). Ďakujem za možnosť prečítať si knižku, Miška, a prajem veľa šťastia pri písaní ďalších skvostov.

Doporučení (liny.books, 17.9.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Doporučuji knihu přečíst úplně každému, ať už chcete vydat knihu nebo ne. Začínajícímu autorovi, který chce prorazit pomůže získat praktické rady a informace, kterých je v knize opravdu hodně, a těm ostatním ukáže, že vydat knihu, není zase tak jednoduchý krok, jak se může zdát.

Zákulisie samovydávania (Lenka, 14.9.2020) Odpovedať

príjemné čítanie
Zákulisie samovydávania alebo ,,po prečítaní tejto knihy budete na každý titul pozerať úplne inak". Akú väzbu má kniha, koľko strán obsahuje, koľko stojí dobrý editor a grafika na obálke knihy? Čo je to autorská slepota či predsádka a aká je to soft touch tvrdá väzba? Toto sú otázky, ktoré ste si pravdepodobne nikdy nepoložili, minimálne nie vtedy, keď nepremýšľate nad vydaním vlastnej knihy alebo nie ste knihami do posledného detailu fascinovaní. Ak vám však niekedy v hlave skrsla myšlienka vydania príbehu, ktorý vám už dlho behá po rozume, táto kniha odpovie snáď na všetko, čo potrebujete vedieť, a pomôže vám zorientovať sa na knižnom trhu a zvážiť si, či ste ochotní sa do samovydávania vôbec pustiť. Autorka priateľsky a polopate vysvetľuje všetko, s čím sa na ceste za vydaním svojich 5 kníh stretla, až miestami nadobudnete pocit, že autorka sa rozplýva na priateľku Michaelu, s ktorou sedíte na kapučíne a ku ktorej máte zrazu veľmi blízko. ❤️ Toto je skvelá príručka pre laikov nadchnutých snom o vydaní vlastnej knihy.

Milo prekvapena (Slávka Beňáková, 11.9.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mám za sebou už aj túto knihu od Michaely Zamari. Na knihu som bola veľmi zvedavá nakoľko je to niečo iné ako príbehy, ktoré zväčša čítavam. Kniha ma veľmi milo prekvapila. Aj keď nejde o beletriu bola písana veľmi zaujímavo a pútavo. V knihe boli často spomínané čísla fakty, ale čítalo sa to veľmi ľahko a dobre. V tejto knihe sa iba potvrdilo to čo ja už dávno hovorím a to, že Miška ma skvelý a pútavý štýl písania. Kniha je skôr takou pomôckou pre každého kto rozmýšľa nad vydaním knihy. Určite by som ju odporúčila každému, kto nad dačím takým premýšľa. No aj napriek tomu, že nepíšem knihy a ani neplanujem som veľmi rada, že som si knihu prečítala. Viem si už predstaviť čo predchádza tomu všetkému, aby som si ja tu knihu mohla prečítať. A vážne klobúk dole, až mi je ľúto, že to chce toľko práce a ja to niekedy prečítam za 2 dni. Podľa mňa kniha zaujme aj tie osoby, ktoré síce nechcú vydavať knihu, ale zaujíma ich ako niektoré veci vznikajú.

Zákulisie samovydávania (Denisa, 2.7.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto pekná ružovučká knižka zmenila môj pohľad na knihy a autorov, ktorí sú samovydávatelia. Nevedela som, že vydať knihu je taká veľká drina a môj obdiv majú všetci, ktorím sa to podarilo. Neskutočne veľa som sa toho dozvedela a naučila. Myslím, že každého knihomoľa, ktorému prešlo už pár desiatok kníh cez ruky, by mohlo zaujímať ako vzniká kniha. Za mňa to bolo teda naozaj zaujímavé čítanie. Autorka v nej nepíše iba svoje celkové skúsenosti, ale nájdete v nej aj mená iných slovenských a zahraničných autorov, ktorí vydali úspešné knihy. Miška bola taká zlatá a riešila so mnou cez sociálnu sieť aj otázky, ktorým som buď nepochopila, alebo neboli spomenuté v knihe a zaujímali ma. Naozaj vám odporúčam túto knihu. Môže vás obohatiť aj o iné zaujímavosti z oblasti kníh ako len príbehy, ktoré čítavame.

Knižný poklad (Mona, 11.6.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Michaela Zamari ma očarila už svojou šéfovskou sériou či samostatným románom Posledný džentlmen, v ktorom sa jedna dejová línia zameriava na to, čím všetkým si autorka musela prejsť, kým jej vydavateľstvo vydalo prvú knihu. V knižke Zákulisie samovydávania sa rozhodla ozrejmiť svojim čitateľom celý proces, ktorým si prechádza autor samovydávateľ. Ak ste už od autorky čítali nejakú knihu, tak určite viete, že píše prudko čitateľne a Zákulisie samovydávania nie je žiadnou výnimkou. Napriek tomu, že to nie je beletria, číta sa jedným dychom. Je napísaná pútavo, vtipne a jemne sarkasticky a dozviete sa z nej plno zaujímavých informácií, vďaka ktorým nahliadnete "za (samo)vydavateľskú oponu". Od samotného napísania knihy, cez distribúciu, marketing až po financie. Za perfektné spestrenie knihy považujem to, že sa autorka nebála vyspovedať aj iných úspešných slovenských autorov či blogerov, ktorí sa podelili o svoje rady, názory a skúsenosti k danej téme. Ak ste niekedy premýšľali nad vydaním vlastnej knihy alebo vás len zaujímal celý proces, ktorým si musí autor samovydávateľ prejsť a nedokázali ste sa dopátrať ku všetkým informáciám, je kniha Zákulisie samovydávania určená priamo pre vás. Dovolím si však tvrdiť, že vďaka autorkinmu jedinečnému štýlu písania kniha zaujme aj tých, ktorí sa o túto tému doteraz nezaujímali. Takže ak hľadáte knižný poklad, ktorý sa dá čítať stále dokola a napriek tomu vás neomrzí, je to práve Zákulisie samovydávania od talentovanej slovenskej autorky Michaely Zamari. Myslím si, že by kniha nemala chýbať v knižnici žiadnemu pravému milovníkovi kníh. Knižka sa stala mojou novou bibliou a rovno sa aj zaradila do môjho zoznamu TOP kníh roka 2020.

Zákulisie samovydávania (Sashka, 17.5.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha bola skvelá! Čítala sa rýchlo, aj keď to nie je beletria s príbehom. Pred čítaním tejto knihy som nevedela ani ň ohľadom samovydávania. Vďaka autorkinmu skvelému štýlu písania som pochopila všetko a bola som až prekvapená na koľko vecí musí autor myslieť. Kniha je totiž napísaná tak, aby tomu porozumel aj obyčajný laik ako som ja. Knihu som si dávkovala pomedzi iné knihy, väčšinou fantasy alebo romantiku, aby som si z nej čo najviac zapamätala. K niektorým kapitolám sa určite ešte vrátim, aj keď nepatrím k ľuďom, ktorí by chceli vydať vlastnú knihu (nemám talent na písanie príbehov). V knihe som dostala odpoveď na všetky moje otázky a dozvedela som sa hrozne veľa nových vecí! A klobúk dole každému, kto niekedy vydal knihu na svoje náklady. Treba k tomu pevné nervy a to obdivujem. Túto knihu by si mali určite prečítať začínajúci autori, ktorí sa o samovydávanie zaujímajú a rozmýšľajú, že si vydajú knihu práve týmto spôsobom. Ale určite ju odporúčam aj obyčajným laikom, ktorých táto kniha zaujme či už z ekonomického hľadiska (či sa samovydávanie oplatí/neoplatí atď) alebo čisto zo zvedavosti. Stojí za prečítanie! Kniha má veľkú hodnotu a som rada, že som si ju prečítala. Dala mi hrozne veľa nových vedomostí.

Príjemné čítanie (A., 25.4.2020) Odpovedať

príjemné čítanie
Nad prečítaním tejto knihy som rozmýšľala už keď vyšla a objavila sa v kníhkupectve. Kto by predsa nechcel vedieť, ako vydávanie kníh funguje? Avšak od Mišky som už jednu knižku čítala a moc mi nesadla. Keď mi však napísala, rozhodla som sa jej dať druhú šancu a predsa len sa niečo o tejto téme dozvedieť. A musím povedať, že som z knihy nadšená. Zhltla som ju na jedno posedenie a je napísaná veľmi dobre. Z knihy sa dozviete všetky potrebné a zaujímavé veci, ktoré sú vysvetlené veľmi jednoducho. Nikdy by som nepovedala, že toto všetko stojí za vydaním jednej knihy a samovydávatelia to majú teda pekne náročné. Nehovoriac o finančnej stránke. Miška Vás prevedie všetkými fázami postupne a samozrejme pri nich nechýbajú ani jej skúsenosti s určitými vecami. No proste kniha plná tipov, historiek, ale hlavne informácií, ktorú, ak máte radi knihy, určite neobchádzajte.

Príručka v ružovom (Ivinka, 18.4.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Miška Zamari okrem tradičných romanticko-erotických románov vytvorila túto príručku, pre každého, koho láka samovydanie. Odkrýva nám svoje skúsenosti a zručnosti, no oslovila aj iných autorov a osoby zbehlé v týchto kruhoch. Dozviete sa všetko dôležité od korekcií rukopisu, zalomenia textu, grafiky až po tlač, distribúciu a samotnú kúpu v kníhkupectvách. A iné rôzne detaily, o ktorých som ani netušila. Až vtedy sa vám otvoria oči, ako niektoré vydavateľstvá oberajú autorov o peniaze, za ich duševnú činnosť. Ďalej, čo všetko vám pri samovydaní zdania. V niektorých pasážach som len otvárala oči a prekrúcala nimi, že čo je toto za systém. Rozumej, veľmi biedny systém. Neviem komu by sa tento Miškin počin nemal páčiť a čo by na tom skritizoval. Odovzdáva vám všetky svoje know-how, ktoré počas tohto nadobudla, za 13,9€. Prípadne aj nižšie, ak je zľava. Zhrnula a napísala to veľmi ľahko, prehľadne, s humorom a najmä zrozumiteľne - ako by to hovorila v bežnej komunikácií face to face. Ak premýšľate o samovydávaní knihy, tak toto je skvelé príručka ako na to - ukazuje, čomu sa vyvarovať. Naozaj krásne gesto pre ďalších autorov. Ako hovorí ďalšia slovenská autorka Baja Dolce - dopraj a bude ti dopriate.

Super kniha (Miška, 15.4.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knižka ma na prvý pohľad veľmi zaujala, a to som ani nečakala, že ma bude tak veľmi baviť. Ja sa do témy vydávania kníh, podnikania a tak podobne absolútne nerozumiem, ale u tejto knižky som to ani nepotrebovala. Autorka túto tému vysvetlila veľmi jednoducho a ,,polopate", tak aby tomu pochopil aj úplne bežný čitateľ (čiže ja :D). Celá knižka bola napísaná veľmi pútavo, vtipne a hlavne ľudsky, autorka problémy popisovala objektívne, realisticky, často jemne sarkasticky a s príjemným optimizmom. Nájdete tu celý proces vzniku knihy, od samotného napísania cez vytvorenie obálky až po dotlač a prekladanie do cudzích jazykov, taktiež tu nájdete rôzne odporúčania, rozhovory s inými autormi atď. Autorka vás o ničom nepresviedča, ani vám svoj názor nevnucuje, ale príjemným spôsobom ponúka cenné skúsenosti a rady, ktoré môžete využiť pri písaní a vydávaní vašej vlastnej knižky a vysvetľuje, ako toto samovydávanie funguje. Takže či už chcete vydať vlastnú knižku, alebo vás zaujíma, ako toto vydavanie funguje, alebo si len chcete prečítať príjemnú a zábavnú knižku, určite siahnite po tejto :)

ľudsky podaný návod (Dominika Date, 13.4.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Či plánujete niekedy vydávať si knižku, alebo ste len vášnivý knihomoľ, Zákulisie samovydávania je nielen nejakou učebnicou alebo suchým návodom, je to pekne do detailov vykreslená „spoveď“ zainteresovaného človeka. Zaujímalo vás niekedy trebárs ako vzniká kniha? Autorka opísala proces od napísania, opravy a úpravy textu, cez výrobu obálky alebo aj voľbu papiera, až po tlač, distribúciu či marketing. Ja som tieto informácie nasávala ako pijavý papier rozliaty atrament. Aký je rozdiel medzi vydávaním skrz vydavateľstvá a samovydávaním? Je to pravda, že knižky si sami vydávajú len autori, ktorých odmietlo vydavateľstvo? Koľko stojí samotná knižka, pred prirážkou, z ktorej zarába autor a ľudia, ktorí sa podieľajú na výrobe a distribúcii knižky? Koľko cca zarobí slovenský samovydavateľ, keď si odpočíta náklady na vydanie svojho diela? (Viem, že to nie je to najpodstatnejšie, čo sa z tejto knižky dozviete, ale napríklad mňa to vždy zaujímalo). V knižke sú tiež rozhovory s inými slovenskými autormi, ktorý sa pohybujú v slovenských literárnych vodách, takže sa v knihe dozvieme aj iné uhly pohľadu na tému či už samovydávania, vydavateľstiev alebo aj wattpadu. A toto všetko je v knižke napísané jednoducho a ľudsky, takže to pochopí aj človek, ktorý si podobné informácie nikdy nevyhľadával. Za mňa teda VEĽKÉ odporúčanie. Nieže by som si prácu autorov doteraz nevážila, ale po prečítaní knižky ich obdivujem ešte viac.

Mladá talentovaná autorka (Katarína, 11.4.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Michaela Zamari priniesla na slovenský trh niečo, čo tu doteraz ešte nebolo. Ponúka nám v podstate komplexnú príručku o tom, ako si vydať knihu na svoje vlastné náklady. Už predtým napísala niekoľko erotických románov, ale toto je niečo iné. Veľmi laitsky popísala všetok proces, ktorý stojí za vydaním knižky, napríklad takej, o ktorej práve teraz čítate. Miška nenechala nič na náhodu a popísala každý jeden detail veľmi presne. No tak napadlo by vám, že je takmer umenie vybrať si zo stoviek typov papierov a z tisícok typov fontov? Mne rozhodne nie. Aj napriek tomu, že knižka nemá nijaký dej, je písaná veľmi pútavo. Znie to až neuveriteľne, ale autorka ma touto knihou presvedčila, že patrí k jednej z tých, od ktorých sa dá čítať aj telefónny zoznam. Imponovalo mi zdravé sebavedomie a občasná sebairónia, ktorou je Miška obklopená. Jej štýl je natoľko chytľavý, až som túto milú jednohubku prečítala behom pár hodín. Zrejme najzaujímavejšie bolo čítať o tom, ako si tým všetkým autorka prešla sama. So samovydávaním má už dlhoročné skúsenosti. Poprela aj to, čo si mnoho Slovákov o knihách, ktoré nevydalo vydavateľstvo, myslí. Nie, kniha, ktorá bola vydaná na vlastné náklady, nie je o nič horšia ako tá, ktorú podporilo vydavateľstvo. V knihe nájdete množstvo užitočných odkazov a kontaktov, na ktoré sa môžete obrátiť v prípade, že by ste sa rozhodli ísť do toho na vlastnú päsť. Ja osobne mám odteraz pred autorkami samovydavateľkami veľký rešpekt, pretože vydať si knihu nie je len tak. Je to drina, sú to mesiace práce, kopa peňazí a najmä času. Ale vraj ten pocit stojí za to. Prečítajte si o všetkých možných výhodách aj nevýhodách, ktoré samovydávanie obnáša a možno sa do toho časom pustíte aj sami. Táto kniha je určená pre tých, ktorí majú radi veci vo vlastných rukách a neradi sa spoliehajú na iných, alebo pre tých, ktorí sú proste len zvedaví, čo všetko tento proces zahŕňa.

Nielen knihomoľský must-have (Viktória Veresová, 3.4.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som prvýkrát videla u autorky na Instagrame a Facebooku príspevok o tom, že sa pohráva s myšlienkou napísať "mini-spoveď", aké je to vydať si vlastnú knihu, cítila som, že to nebude "len tak hocijaké" pdf-ko. Ale aj keď som si za tú krátku dobu, odkedy ju na Instagrame sledujem, stihla všimnúť, že nepustí von niečo, čo nie je tip-top, nečakala som, že tento útly knihomoľský "must-have" bude hraničiť až s dokonalosťou - či už po obsahovej, alebo vizuálnej stránke. Obálka knihy je príjemná, oku lahodiaca a bez rušivých elementov - v kníhkupectve by ma určite oslovila. Čo ma ale úplne odrovnalo, boli predsádky, ktoré som nemohla prestať očumovať. Po tom, čo som sa vynadívala na knižku z každej strany, som sa konečne pustila do čítania. A ako to už pri knihách od tejto autorky býva, zhltla som ju na jedno posedenie. Počas celého čítania som mala pocit, akoby sme s autorkou sedeli na káve a preberali bežné záležitosti okolo práce a súkromia. To súkromie vyzdvihujem osobitne, keďže len málokomu otvorene poviete do detailov, koľko ste za posledný rok zarobili. V knihe Zákulisie samovydávania nájdete všetko od A po Z - od spisovateľských záležitostí, cez vydavateľské, marketingové, distribučné, až po tie menej príjemné, spojené s odvádzaním dane a rôznych iných poplatkov, a to všetko úprimne a bez prikrášlenia (takže je možné, že občas natrafíte aj na niečo, čo sa Vám až tak páčiť nebude). Napriek tomu, koľko úspechov má autorka za sebou, zostáva stále skromná a pokorná - čo je cítiť aj z tejto knižnej novinky. Preto si myslím, že by si knihu mali prečítať nielen čitatelia, ktorí píšu svoje príbehy a chcú ich raz mať vydané, ale aj ľudia, ktorí sú voči spisovateľom skeptickí - mohla by im totiž otvoriť oči a snáď by si viac vážili spisovateľov aj knihy.

Skvelá kniha, ktorá by nemala chýbať v knižnici autorov a knihomoľov (Janka Kolenová, 2.4.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na pohľad útla kniha, ale prináša mnoho výborných informácií na jednom mieste, ktoré by si inak musel čitateľ pracne vyhľadávať. Navyše, nielen, že autorka Michaela Zamari zhromaždila informácie o výrobe, distribúcii aj propagácii knihy, všetky tieto a ďalšie časti obohatila o osobné skúsenosti, ktoré sú na nezaplatenie. Navyše, do knihy prispeli ďalší autori a ľudia z praxe svojim názorom a to vnímam veľmi pozitívne. Rozhodne ju odporúčam autorom, ktorý uvažujú o vydaní knihy či už cez vydavateľstvo alebo na vlastné náklady, ale má čo ponúknuť aj knižným nadšencom a všetkým, ktorých zaujíma ako to vyzerá za oponou vydávania kníh.

Povinná výbava (Ahoj kniha, 25.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nechce sa mi veriť, že už prešlo dva a pol roka, odkedy som túto devuchu spoznal. Vtedy vydala svoju prvotinu a ja som si k telu pritískal svoju šesťmesačnú stránku Ahojkniha.sk. Namáčal som si palček jednej nohy v neprehľadných vodách spisovateľskovoskosti (áno, presne takto sa to slovo píše), kým Miška už kraulovala v protiprúde… A aha ju! Ledva som si stihol ponoriť nohu asi tak po koleno, Michaela Zamari vydala už 6. knihu! Rešpekt. Na Zákulisie samovydávania som bol veľmi zvedavý a som naozaj rád, že som doň mohol nakuknúť. Pri čítaní som mal neraz pocit, že sa s autorkou rozprávame pri káve. Normálne, priateľsky, zaujímavo, zo života… Každý tvorivý plnič šuflíkov by si mal túto knihu zaradiť na zoznam dobrovoľne povinnej literatúry. Vydávať si knihy vo vlastnej réžii nie je ako medovinu na vianočných trhoch lízať, ale dá sa to zvládnuť tak, až sa vám z toho hlava príjemne zatočí. Kniha je plná zaujímavých postrehov, vysvetlení a upozornení, a to aj od iných úspešných autorov a blogerov, ktorých cez sociálne siete rád „šmírujem“. Na pretras sa dostali témy ako marketing, financie, distribúcia, korektúry… No nebudem to tu vymenovávať, je toho celkom dosť. Hoci niektoré moje idealistické predstavy teraz musia chodiť s foklom pod okom, kniha mala na mňa silný motivačný účinok. Idem si ja teda ďalej močiť hnáty v spisovateľskovoskosti. Miške a všetkým píšucim súkmeňovcom želám veľa inšpirácie.

Skvelá jednohubka (Jarka Sariková, 24.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Po predošlej skúsenosti s Miškinou tvorbou som si nebola na 100% istá, ako budem reagovať na túto knihu, aj keď názov a obsah ma veľmi zaujali. Neľutujem, že som sa do nej pustila, pretože kniha bola obsahovo, graficky aj formátovo spracovaná perfektne. Autorka výstižne vystihla vydávanie aj samovydávanie kníh. Odpovedala na všetky otázky, ktoré ma ohľadom toho zaujímali a dokonca ešte viac. Nikdy som si neuvedomila aké náročné môže byť vydávanie, či už hovoríme o čase, ktorí do toho musíme investovať, peniaze a hlavne pevné nervy. Najviac sa mi páčilo, že Miška napísala pravdu takú aká je, bez cenzúry. Nebála sa hovoriť v číslach, vecne a stručne popísala každú oblasť vydávania od korektúry cez tlač až po audioknihu. Milo ma prekvapil humor v knihe, ktorého tam bolo dosť. Rada som si nakonci ešte prečítala aj názory a skúsenosti iných autorov/autoriek, aby sme vydávanie mohli posúdiť z viacerých pohľadov a vytvoriť si ten svoj. V neposlednom rade musím ešte pochváliť vzhľad a vôňu knihy, na ktorých je vidno, že si Miška dala záležať. A čo je na tom najlepšie, tak táto jednohubka Vám sadne presne do ruky a viete ju prečítať na jedno posedenie (mne to trvalo dlhšie, pretože som bola v čítacej kríze). Jediná škoda bola tá, že obrázky v knihe sú čierno-biele a v niektorých je až príliš veľa čiernej, tým pádom sa ťažšie lúštilo, čo sa na obrázku píše. Našťastie tam obrázkov bolo, len zopár a takáto maličká chybička nijako nezmenila môj názor a celkové hodnotenie, ktoré je 5/5. Knihu určite odporúčam tým, ktorých zaujíma vydávanie kníh, ale aj knihomoľom, ktorí milujú knihy a zaujíma ich ako sa vydávajú. Miške ešte raz ďakujem za sprostredkovanie knihy.

Skvelá kniha (Veronica Faye, 22.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dovolím si tvrdiť, že táto kniha je jediná svojho druhu na našom trhu. Aspoň som dosiaľ podobnú nezbadala. Máte v nej všetko tak povediac na podnose a ukazuje Vám tú skutočnú stránku vydávania kníh na vlastnú päsť. Miška nám ukázala, čo všetko je za vydaním vlastnej knihy. A je dôkazom toho, že keď človek chce a má možnosť, tak to dokáže. O čom svedčia aj jej predošlé knihy. Veľmi sa mi páčilo, že poukazuje na všetky pozitíva a zároveň aj negatíva, ktoré samovydávanie prináša a opisuje svoje skúsenosti. Je to neľahká cesta, ale keď si človek nájde ten svoj spôsob, ide to potom ľahšie. Poskytuje nám vlastne návod – ako na to – keď veríte svojim rukopisom a chcete ich dostať medzi čitateľov. Chce to veľké množstvo úsilia, vytrvalosti, nervov, ale aj financií. Dozviete sa kopec detailov, ktoré by ste sa možno nedozvedeli a museli by ste naozaj pátrať, ak by ste sa vydali na túto cestu. Občas ma rušilo skákanie od jednej témy ku druhej, ale v konečnom dôsledku to kvalitu knihy vôbec neznižuje. Ďalej sa mi páčili rozhovory resp. názory aj iných autorov/autoriek, ktoré sa tiež odhodlali si vydať knihy na vlastné náklady. Je dobré dozvedieť sa názory a postrehy aj iných autorov. Avšak jedno majú spoločné, všetci sú so samovydávaním nadmieru spokojní. Pasáž o spolupráci s knižnými blogermi/bookstagramermi ma naozaj potešila, nakoľko sa k nim radím aj ja. Celkový dojem z knihy je veľmi pozitívny, nájdete v nej informácie naozaj ku každej časti, ktorá sprevádza proces výroby až po vznik samotnej knihy a aj to, čo čaká autora potom. Knihu odporúčam každému, kto píše, ale aj knihomoľom, ktorých zaujíma, čo obnáša vydanie knihy na vlastné náklady. Možno Vám pomôže na ceste za splnením si svojho sna.

Jaji hodnotí (Jaji, 21.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nemusíte svoje (spisovateľské) sny vyhadzovať von oknom. Ak neviete ako ďalej a vydavateľstvá vás odmietli, pretože sa im vaša kniha "nehodila" do publikačného plánu. Keď mi Miška písala, či neprispejem pár slovami do jej pripravovanej knihy, bola som zvedavá, čo z toho nakoniec vznikne. Som pyšná na to, aká úžasná kniha sa vďaka tejto autorke objavila na slovenskom trhu. Výsledok stojí za to. Michaela Zamari sa s čitateľmi podelila o cenné skúsenosti pri vydaní kníh na vlastnú päsť a aj náklady. Objektivitu riadkov zaistila pridaním častí od iných slovenských spisovateľov a blogerov, za čo má u mňa veľké plus. Názorov aj informácií je mnoho, preto je vzácne ich vidieť mnohé pokope.⁣ ⁣ Táto edukatívna kráska je písaná ľahkou, ba až úsmevnou formou. Zamari nepíše len o úspechoch jej knižnej práce, ale aj o negatívach a pádoch. Málo kto sa v onlinovom alebo slovenskom knižnom priestore zdôverí aj s negatívnymi skúsenosťami. Tu by sa mi hodila myšlienka ➡️ vďaka (chybám) negatívnym skúsenostiam iných, sa im my môžeme vyhnúť a posunúť sa ďalej. ⁣ Osobne som do Zákulisia samovydávania prispela postupom, ako si vyberať knižného inflencera (blogera, vlogera, bookstagramera) pre spoluprácu a ako sa s ním dohodnúť na odmene za vykonanú prácu. Áno, kniha je často pod cenu týchto mikromarkéterov a robia to len pre svoje presvedčenie. Niekedy je kniha však až veľká odmena. ⁣ Knihu o samovydávaní určite odporúčam spisovateľom a budúcim spisovateľom, ktorí sa nechcú spoliehať na vydavateľstvá. Knižným influencerom za ponorenie sa do problematiky aj z tej druhej strany a verejnosti, ktorú táto profesia zaujíma.⁣

Vzácna jednohubka! (Ada, 21.3.2020) Odpovedať

Knihu si nepožičiavajte! Odporúčam si ju určite kúpiť! Bez zvýrazňovačov či ceruzky si totiž toto čítanie neviem predstaviť:) Kniha je fantastická. Veľmi výživná a vzácna jednohubka. Svojou otvorenosťou a vtipom ma ľahko preniesla riadkami a stranami až na koniec. Je to pokladnica veľmi vzácnych rád, návodov, vlastných skúseností, konkrétnych čísel. Užitočný pomocník pri orientácií na knižnom trhu a odhodlaní sa, svoje dielo dotiahnuť do konca, až k rukám a srdciam čitateľov. Kniha odstraňuje strach z neznáma, dodáva nádej a chuť vo vlastnej tvorbe pokračovať a vydať sa po ceste, ktorá je už autorkou overená a vyšliapaná. Netreba inej mapy. Táto na začiatok úplne postačuje. Ďakujem za to!

Zákulisie samovydávania (Erika Chrappová, 20.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Názov vám veľa prezradí o obsahu, ale ani zďaleka toľko koľko vám predstaví podnázov: … alebo ako si vydať knihu. Slovenská spisovateľka Michaela Zamari sa rozhodla napísať knihu, ktorá nie je pre ňu typická, ale pri písaní svojich kníh sa jej úzko dotýkala. Autorka si totiž vydala sama päť kníh (presne tak, piata je táto. Môžeme sa zamýšľať aké je to písať o samovydávaní počas procesu samovydávania knihy Zákulisie samovydávania). Človek by si myslel, že kniha bude len o procese samovydávania, ale je v nej oveľa viac. Začína pekne od začiatku tvorby knihy, nejde príliš do detailov, ale nezabúda na to dôležité pri knihách a tým je ich napísať. Na začiatku knihy dáva preto rady ako si skontrolovať rukopis a čo môžete skontrolovať i sami, pokiaľ píšete. Tento ucelený zoznam je naozaj zaujímavý a praktický. Až potom predstavuje celý proces ako i ľudí, ktorí sú dôležití pri tomto procese ako sú betareaderi, korektor, distribútor a aj firmy, ktoré pomáhajú s orezávaním strán a tlačením. Dôležitou súčasťou procesu je i marketing, v ktorom sa autor snaží predať svoju knihu do povedomia čitateľov. Predstavuje nám rôzne sféry ako sú sociálne siete, knižní blogeri. Michaela nevynecháva žiadny dôležitý krok ani ľudí a to čo je dôležité je, že predstavuje aj reálne čísla, v ktorých sa pohybujú financie, keď autor vydáva knihu sám a porovnáva ich s tým ako fungujú vydavateľstvá. Veľmi podnetným okrem čísel bola pre mňa výpoveď rôznych slovenských autorov a autoriek, ktorí idú touto cestou a hovoria vlastné skúsenosti a čo ich k tomu viedlo. Táto kniha búra bariéry a predsudky v tom, že autor, ktorý si vydáva knihy sám nestojí za veľa a robí to preto, lebo ani vydavateľstvá v ňom nevidia potenciál. Úprimne sa zamyslite, nevnímali ste to tak i vy? Ja úprimne podvedome áno, ale pravdou je, že či autor stojí za niečo alebo nie, tak o tom vydavateľské údaje nezodpovedajú. Pravdou je, keď sa i začítate do tejto knihy, že zistíte aká je cesta samovydavateľov je náročná na financie, čas a schopnosti. Autor sa stáva vydavateľom, niekedy aj distribútorom, marketingovým guru, finančným poradcom, občas živnostníkom. Napriek tomu, že autor musí vyvíjať oveľa väčšie úsilie, myslím si, že to stojí za to. Autor má slobodu a moc nad svojou knihou. Vydavateľstvo autora od veľa vecí odprostí, ale na druhej strane niekedy to nie je to najlepšie pre každého. Samovydávanie prináša väčšie zisky, i keď na začiatku si jedna kniha zarobí na ďalšiu. Prináša slobodu nad obálkou, obsahom, ďalšou tlačou, marketingom. Preto ak píšete a veríte svojmu príbehu, skúste ho dať prečítať niekoľkým ľuďom aj mimo rodiny, ak sa bude páčiť aj im tak možno je toto cesta i pre vás. V knihe je so štipkou irónie opísaný proces, ktorý vychádza z vlastnej skúsenosti. Autorka zahrnula do knihy viacero ľudí, ktorí sa vyjadrili k téme. Nie je to nejaký autorský monológ o úžasnosti samovydávania na teoretickej úrovni. V tejto knihe sa ide do hĺbky s číslami, menami, príbehmi, kontaktmi. Ako kniha sľubuje berie nás do zákulisia slovenského samovydávania. Knihu by som odporučila ľuďom čo píšu a sú odvážni. Neboja sa veriť svojim príbehom natoľko, že sú ochotní prekonať aj nejaké prekážky. Odporúčam ju aj tým, ktorí už možno nepíšu, ale sú radi v obraze. A aj tým ktorí radi čítajú a rozširujú si obzory, pretože táto kniha prináša niečo nové, niečo o čom sa veľa nehovorí, je odvážna a zaplňuje neprebádané vody vydávania kníh. Recenziu som napísala pre blog premenna.sk :)

Drominicka cita (Dominika, 20.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
"Kniha Zákulisie samovydávania je skvelý začiatok pre budúcich autorov. Pomôcť môže ale aj skúsenejším spisovateľom. Je pre každého, kto túži svoj rukopis pretaviť do knihy a všetko chce mať pod palcom. Vďaka tejto knihe budete vedieť, či sa vydať na cestu samovydávania alebo sa rozhodnúť pre spoluprácu s vydavateľstvom. Kniha môže byť užitočná a fascinujúca nielen pre potenciálnych spisovateľov, ale aj pre milovníkov kníh. Rovnako ako bola zaujímavá pre mňa ako knihomoľku. Možno si vďaka nej, keď lepšie pochopíte vynaložené úsilie autorov, budete knihy ešte viac vážiť."

Kniha, ktorá stojí za prečítanie (Simona, 18.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Keď som siahla po tejto knihe, zo začiatku som sa trošku bála. Keďže nejde o žáner, ktorý bežne čítam, nevedela som, či ma kniha bude baviť. No už po pár prečítaných stránkach som zistila, že to bude niečo iné, čo som doteraz ešte nečítala. Pri tejto knihe Vás autorka zoberie so sebou do zákulisia samovydávania. Ukáže Vám, na čo všetko musíte myslieť, ak si chcete splniť sen a vydať si svoju vlastnú knihu. Opisuje v ňom celý proces výroby knihy, cez nápad na knihu, korektúru, obálku knihy, tlač, distribúciu knihy a mnoho ďalších... Naozaj obdivujem každého jedného, kto sa odhodlá ísť touto cestou. Nie preto, že ho odmietli vydavateľstvá (aj keď si to veľa ľudí myslí), ale preto, že sa púšťa na veľmi dlhú, ťažkú a finančne náročnú cestu. Mňa táto kniha veľmi prekvapila, netušila som, že ma bude tak veľmi baviť a zaujímať. Preto by som chcela odporučiť túto knihu všetkým, ktorí uvažujú nad vydaním vlastnej knihy, ale aj tým, ktorých tento proces samovydávania zaujíma (ako mňa). Táto kniha si jednoznačne zaslúži hodnotenie 5*/5*.

Vrelo odporúčam (Nina, 17.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Na Slovensku máme veľa talentovaných ľudí, ktorí v zásuvkách skrývajú svoje príbehy. A práve pre nádejných autorov je táto knižka povinnou jazdou - avšak nebojte sa, toto povinné čítanie nie je žiadna nudná učebnica, ale veľmi svižne napísaný súbor cenných rád:) Autorka ponúka informácie z prvej ruky, keďže na svojom konte má už štyri úspešné knihy, ktoré si vydala sama. Prevedie vás celým postupom samovydávania, vystríha vás pred zlými rozhodnutiami a ponúkne množstvo praktických informácií. Začínajúci autori určite ocenia aj gramatické okienko. Ja som bola vďačná za časti o marketingu, pretože v tejto sfére sa majú stále čo učiť mnohí autori, bez rozdielu na vydavateľstvo. A aj učenie môže byť zábava:)

Úchvatná kniha (Laura Pavurová, 16.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelá autorka a ďalšia skvelá kniha. Autorka sa v nej zamerala práve na ľudí ako sme my. Nádejných budúcich spisovateľov. Vo svojej knihe opisuje pozitíva aj negatíva samovydania, čomu sa vyhnúť a na čo naopak nesmiete zabudnúť. Vďaka jej knihe zistíte či je pre vás lepšie vydať knihu cez vydavateľstvo alebo ju vydať sám na vlastné náklady

Zákulisie samovydávania (Viktória Dominová, 15.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako už z názvu vyplýva, Miška si takmer všetky svoje knihy vydala na vlastnú päsť ako samovydavateľ. V tejto svojej najnovšej knihe sa rozhodla čitateľom predostrieť, čo všetko obnáša, keď sa niekto rozhodne ísť okľukou a nevydá si knihu cez vydavateľstvo, ale sám. Keď som pred nejakým časom postrehla, že Miške vyjde kniha o jej vlastnej skúsenosti s vydávaním kníh, vedela som, že si ju určite budem musieť prečítať. Už som sa párkrát zaoberala myšlienkou, aké by to bolo vydať si knihu sama. Samozrejme, v mojich predstavách som sa topila v peniazoch, pretože som automaticky rátala s tým, že kto si knihu vydá na vlastnú päsť, ten na tom zarobí nesmierne peniaze. Ak si niečo podobné myslíte aj vy, potom by ste rozhodne mali siahnuť po tejto knihe. A ak nie ste takí naivní ako ja, zrejme by ste po nej mali siahnuť aj tak. Možno si vravíte, že táto kniha nie je nič pre vás, pretože nemáte radi motivačnú či náučnú literatúru. Nuž, sama neviem, do akého žánru by som ju zaradila, ale asi ani jedno z toho, pretože tieto dva žánre ma vôbec nebavia a Miškinu novinku o samovydávaní som zhltla ako malinu. Myslím si, že náš trh už dlho potreboval takýto literárny počin. Síce som sa v minulosti pohrávala s myšlienkou, že možno raz by som si knihu vydala na vlastné náklady, už sa s ňou nielenže nepohrávam, ale na nejaký čas som ju úplne zavrhla. Totiž, ja som tvor, ktorý neznáša byrokraciu a asi by ma porazilo, keby som mala podstúpiť všetky tie veci, ktoré k vydávaniu patria. Zároveň však autorka vo mne vzbudila rešpekt ku každému jednému spisovateľovi, ktorý má odvahu, odhodlanie a trpezlivosť na to, aby sa neskrýval pod ochrannými krídlami vydavateľstiev. Bolo by asi na čase prejsť k samotnému obsahu… Nájdete tu asi všetky užitočné informácie, ktoré potrebujete k úspešnému žitiu v autorskom svete. Keďže Miška čerpala z vlastných skúsenosti, nie sú to nejaké pseudo rady, ktoré v reálnom živote stoja za nič – práve naopak. Na živom príklade sa môžete presvedčiť o tom, že naozaj fungujú. V Zákulisí samovydávania nájdete informácie, ktoré priamo súvisia s vydaním knihy, no takisto osvedčené marketingové ťahy. Knihu nestačí vydať, treba ju predsa aj predať. Takisto si môžete prečítať čo-to o e-knihách, audioknihách a takisto rozhovory s ďalšími samovydavateľmi či inými autormi. Zrejme sa pýtate, prečo by ste si mali kupovať knihu, keď si tieto informácie môžete prečítať na internete. Odpoveď je jednoduchá. K mnohým veciam sa nedostanete a ak aj áno, určite sa k nim dostanete ťažšie. Knihu by som možno prirovnala k rozšírenému balíčku prežitia v autorsko-knižnom svete. A pre ľudí, ktorí nepíšu, je to zaujímavý náhľad za oponu, kde sa dozvedia, čo všetko musí autor podstúpiť, aby sa jeho kniha dostala na poličku čitateľa. Za čo patrí Miške môj veľký obdiv, je skutočnosť, že dokázala ísť takto s kožou na trh. Máloktorý autor by vám predostrel konkrétne čísla. Doteraz som nikdy nemala ani len predstavu o tom, aký rozdiel je medzi honorárom, ktorý dostanete vo vydavateľstve a ktorý získate, keď si knihu vydáte sami. Ja som si naozaj myslela, že samovydavatelia zarábajú ťažké peniaze, ktoré ani nemajú ako minúť. Pravdupovediac, dosť ma prekvapili podmienky pri odvádzaní daní. Niekedy sú naozaj postavené na hlavu. Na záver by som chcela dodať, že obdivujem, s akou ľahkosťou a miernou dávkou sarkazmu dokázala autorka podať príbeh svojej osobnej skúsenosti, aj keď je v mnohých častiach poznať, že nemala na ružiach ustlané. Recenziu ukončím jednou prosbou: Ak si kupujete e-knihy, prosím vás, nezverejňujte ich nikde na internete, pretože práve toto rozhodnutie niektorých jednotlivcov môže byť príčinou, prečo autor z dôvodu chýbajúcich financií už nevydá ďalšiu knihu. Možno sa utešujete myšlienkou, že robíte správnu vec, pretože sa tak autor dostane do povedomia viacerých čitateľov. Nuž, nerobíte. Preto si niečo takéto radšej dvakrát premyslite a neškoďte našim autorom, ktorí na sebe naozaj makajú, aby nám prinášali kvalitné diela.

Kniha, ktorá dá niečo každému (Tereza, 12.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha mi doslova otvorila oči a vniesla ma do sveta samovydávania a ukázala mi, čo všetko stojí za tým, kým sa kniha dostane k nám do ruky. Zistila som, že vydať knihu na vlastné náklady nie je až tak veľmi ťažké, ako som si myslela, ale zároveň to nie je ani tak ľahké. Ale dokázala nám, že to nie je nemožné a že sa to skutočne dá. Sama autorka je toho dôkazom, že nič nie je nemožné a že dokážete všetko, čo si zaumienite, len treba mať silnú vôľu a treba to skutočne chcieť. Samovydávanir nie je rozprávka. Keď lusknete prstami, nemôžete čakať, že kniha sa bude len tak sama od seba predávať. Autor si po vydaní knižky musí sám zaobstarať marketing. Kniha Zákulisie samovydávania mi objasnila veci, do ktorých som nevidela a o ktorých som nemala ani "šajnu". Veľmi sa mi páčilo, že autorka najprv vysvetlila istú časť teoreticky a potom uviedla aj praktický príklad, často z vlastnej skúsenosti. Vysvetlila nám, čo všetko treba na to, aby sa vám cena, ktorú do knihy vložíte, vrátila. Ako na to, aby ste neboli na nule alebo, ešte horšie, v mínuse. Pri čítaní som mala pocit ako keby autorka sedela vedľa mňa a všetko mi rozprávala priamo do očí. Mám pocit akoby som spoznala časť jej osoby a to tú, ktorá patrí knihám. Počas čítania som cítila priam fyzickú potrebu sadnúť si za počítať a písať, písať a písať, čo som následne po odpočítaní aj urobila, preto recenzia nevyšla skôr. Kniha ma skutočne celý čas motivovala a veľa som si uvedomila. Kniha mi veľa dala a jej čítanie som si užila. Myslím si, že knižka dá niečo každému, kto sa rozhodne po nej siahnuť - či už je to čitateľ, známy autor alebo človiečik, ktorého sen je vydať si knihu. Obdivujem autorku a po tejto knihe zrejme siahnem aj po ďalších jej dielach.

Pre všetkých, ktorí si chcú splniť sny (Barbora, 11.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto kniha je klenotom pre každého autora, ktorý túži po autorskej slobode. Nie, nie je to ľahká cesta, no ak sa na to dáte, ak si prejdete touto ťažkou cestou, vaša práca vám prinesie zaslúžené sladké ovocie. Autorka nenapísala žiadnu odbornú a nudnú učebnicu, do ktorej čítania sa musíte nútiť. Práve naopak, kniha je písaná pútavo, zábavne, miestami ironicky, ale hlavne reálne. Miška si nedáva servítku pred ústa, za čo ju zbožňujem ešte viac, ak je to možné. Nechá vás nahliadnuť nielen do celého procesu prípravy rukopisu, práce s ním, komunikácie s tlačiarňami, distribúcie a neskôr aj do spolupráce s médiami kvôli marketingu. Dokonca nás nechala nahliadnuť aj do čísiel, ktoré nám môžu reálne pomôcť pri rozhodovaní. Táto kniha vás má motivovať, ale aj varovať, že táto cesta nie je práve vykladaná zlatými kachličkami. U nás autorom jednoducho nič nepadne len tak do úst. Musíme o seba a o svoje knihy bojovať, musíme sa o ne starať, akoby boli naše deti, čo aj koniec koncov sú. Táto kniha je nadupaná niekoľkoročnými skúsenosťami jednej z najlepších slovenských autoriek - Michaela Zamari a jej rady majú cenu zlata - viem, o čom vravím. Za smiešnych 13,90€ tak viete dostať cenné rady, návody, linky na administratívne veci, nápady, a mnoho z how-know, ktoré by ste inak zisťovali na vlastnú päsť aj niekoľko rokov vrátane omylov, ktorým môžete takto predísť. Okrem toho Miška oslovila aj mnoho ďalších autorov, ktorí sa s vami podelili o svoje skúsenosti a radi by vám týmto pomohli prekonať svoj strach - jediného nepriateľa, ktorý vám bráni v úspechu. Táto kniha má v mojej knižnici významné VIP miesto, pretože mi dodala neskutočné množstvo odvahy.

Vynikajúca kniha (Ivica, 9.3.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autorka obsiahla samovydavateľský proces perfektne a do detailov, čo ako jej kolegyňa samovydavateľka dokážem posúdiť. Knižka je plná konkrétnych praktických tipov, nejde o žiadne prázdne motivačné bláboly. Aj napriek tomu, že ide o literatúru faktu, je písaná veľmi pútavo a zhltla som ju za 2 dni. Michaela nás necháva hrdo a odvážne nazrieť aj do jej aktuálnych čísiel, za čo jej patrí môj obrovský obdiv. Verím, že tento podarený titul dokáže zmeniť pohľad Slovákov na samovydávanie, prestanú ho brať ako nejakú podradnú poslednú možnosť a uvedomia si, ako veľa driny je za tým, kým niekto napíše a aj sám vydá knihu. Zároveň knižku silno odporúčam všetkým, ktorí majú sen vydať si knihu sami, toto je taká malá povinná biblia. Autorke ešte raz klobúk dolu, perfektný počin, odporúčam všetkými desiatimi aj budúcim autorom, aj všetkým, ktorých zaujíma, ako sa taká kniha vlastne rodí.
Všetky komentáre (32)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x