bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Varila som pre Picassa

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Varila som pre Picassa

Lahodná zmes romantiky, tajomstiev a francúzskej kuchyne.
Margaret Atwoodová

Provensálsko, jar 1936. V ospalom prímorskom mestečku Juan-les-Pins sedemnásťročná Ondine pracuje v rodinnej reštaurácii Café Paradis. Z každodennej rutiny ju vytrhne príchod nového hosťa z Paríža, ktorý si želá, aby mu obedy servírovali v neďalekej vile. Tým tajomným hosťom nie je nik iný ako slávny Pablo Picasso, ktorý sa práve ocitol na životnej i umeleckej križovatke a dúfa, že pobyt pri mori mu pomôže načerpať nové sily. Na rozdiel od neho mladučká Ondine iba začína objavovať svoje schopnosti, talent i túžby. Stretnutie s Picassom na dlhé roky ovplyvní jej život, aj keď každý z nich pôjde ďalej vlastnou cestou.

New York, súčasnosť. Keď sa úspešná hollywoodska maskérka Céline vráti domov na Vianoce, dozvie sa od mamy, že starká Ondine kedysi varila pre Picassa a vraj od neho dokonca dostala obraz. Po nečakanom údere osudu sa Céline vydá na juh Francúzska, aby tam pátrala po tajomstvách rodinnej histórie. V opojnej atmosfére Azúrového pobrežia a s pomocou niekoľkých excentrických priateľov z kurzu varenia napokon objaví nielen pravdu o sebe a svojej rodine, ale získa aj odvahu žiť naplno.

Americká spisovateľka Camille Aubray študovala tvorivé písanie na Londýnskej univerzite a na Humber College v Toronte. Pracovala na scenároch denných seriálov One Life to Live a Capitol a učila tvorivé písanie na Newyorskej univerzite. Žije striedavo v Connecticute a na juhu Francúzska. Varila som pre Picassa je jej prvý román.

Prekladateľ: Veronika Maťúšová

Detaily o knihe

Názov: Varila som pre Picassa

Originálny názov: Cooking for Picasso

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Pekná kniha (Lucia Bobancová, 9.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
V knihe sa prelína minulosť s prítomnosťou. Mladučká Odine nosí obedy do neďalekej vily pre slávneho Picasa, ktorý je jej návštevníkom. Ten ju namaľuje. Obraz hľadá jej vnučka v súčastnej dobe. Je to príjemné, oddychové čítanie.

Len malé upozornenie: Nečítajte ju hladní! (Michaela Töröková, 18.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Krásna obálka, kvôli nej som si knihu vybrala. A veľmi sa mi páčili prepojené línie minulosti a súčasnosti. V roku 1936 Ondine nosila a pripravovala jedlo slávnemu maliarovi, ktorý sa utiahol do ústrania. Jej rodina vlastnila malú reštauráciu v prímorskom mestečku, ktorá bola známa chutnou miestnou kuchyňou a toto bola možnosť, ako si privyrobiť. Popritom si písala denník, čo presne patrónovi varila a ako mu to chutilo. Picasso v románe nebol zidealizovaný, mal svoje chyby, ale aj charizmu. Jeho vzťahy so ženami boli búrlivé, ale boli mu aj neustálou inšpiráciou. Autorka si do tohto románu prevzala aj pár reálnych skutočností, preto pôsobia tak vierohodne. Či sa to už týka vplyvu rodiny na sobáš, alebo ako postupuje mafia v Amerike, ako prežívali umelci v okupovanom Paríži, atď., drobnosti, ktoré príbeh oživovali sa mi páčili najviac. Druhá línia sa týka jej vnučky Céline, ktorá odkrýva rodinné tajomstvá. Jej rodina vôbec nie je dokonalá, nevlastní súrodenci a otec vedia byť veľmi vypočítaví a manipulatívni, no zato s mamou má lepší vzťah. Nastáva opatrné pátranie po stratenom obraze, ale vzhľadom na krátky čas je zrazu napínavé, podstupuje ho hlavne kvôli chorej mame, ale v závere skĺzne až do príliš predvídateľnej romantiky (a to nehovorím o veštici a súkromnom tryskáči!?). Takže ak hľadáte letnú oddychovku, kde sa prelínajú zložité rodinné vzťahy s vôňami a chuťami francúzskych jedál, našli ste ju. Kniha sa mi čítala s ľahkosťou, úžasne spojila umenie a lahodné provensálske jedlo. Priala by som si, keby obsahovala aj prílohu s receptami a Picassovými reprodukciami, to by bola priam dokonalá, no takto som musela hľadať inde.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x