bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Na západe nič nové

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Edícia:Svetová klasika
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:200
Poradie vydania:7.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Vaša cena: 9,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 5,- € (zľava 34%)
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Na západe nič nové

Erich Maria Remarque (vlastným menom Erich Paul Remark) sa narodil v roku 1898 v Osnabrücku ako syn kníhkupca. Z učiteľského seminára musel odísť na vojnu, po jej skončení bol obchodníkom a novinárom a od roku 1929 žil v zahraničí. V roku 1931 sa usadil vo švajčiarskom meste Ascona, po nútenom odchode z krajiny o dva roky neskôr sa presťahoval do New Yorku, kde získal americké občianstvo. Zomrel v roku 1970 v Locarne. K jeho ďalším slávnym dielam patria romány Traja kamaráti a Nebo nepozná obľúbencov.

Vojnový román Na západe nič nové, ktorý vyšiel v roku 1929, preslávil autora takpovediac za noc. V priebehu osemnástich mesiacov bol preložený do 25 jazykov a vyšiel v celkovom náklade 3,5 milióna výtlačkov. Jeho filmové spracovanie vyvolalo skutočný škandál: verejnosť bola šokovaná pravdivým, realistickým zobrazením vojny, ktorá zničila celú vtedajšiu mladú generáciu, pretože neodvratne predurčovala osudy – aj osud devätnásťročného Paula Bäumera a jeho šiestich spolužiakov, ktorí nasadzovali svoje životy v nezmyselných bojoch netušiac, že z hrozného vojnového besnenia pre nich už niet návratu.

Prekladateľ: Milan Žuffa

Detaily o knihe

Názov: Na západe nič nové

Originálny názov: Im Westen Nichts Neues

Objednávací kód WE624192

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Doteraz v pamäti vrytý príbeh (Martina F, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
„Som mladý, mám dvadsať rokov, zo života však nepoznám nič, iba zúfalstvo, smrť, strach a najnezmyselnejšie povrchnosti s priepasťou utrpenia.” Počas čítania tejto knihy som sedela vonku, všade bol kľud a počula som spievanie vtáčikov. Bolo veľmi ťažké ponoriť sa z toho kľudu do brán smrti, vojny a pežívať, to, čo prežívali postavy v diele Na západe nič nové. Remarque priblížil svet vojny bližšie, než ktorýkoľvek film (alebo učebnice dejepisu), ktorý som doteraz videla (čítala). Ukázal nám skutočné hrôzy, ktoré museli naši pradedovia po celom svete prežívať. Príbeh sa odohráva počas 1. svetovej vojny v Nemecku prostredníctvom dvadsaťročného Paula a jeho spolužiakov, ktorí narukovali pod tlakom ich učiteľa. Keď si uvedomím, že boli vo veku, v ktorom sa teraz nachádzam, kde ani sama neviem, čo od života čakám, je mi z toho smutno. Toto je vek, kedy by sa mali mladí ľudia tešiť zo života, skúšať nové veci a hlavne byť pánmi svojho života. Táto generácia, ktorá musela ísť do vojny, bola o toto všetko ukrátená. Namiesto toho zažili zverstvá, ktoré si my nedokážeme ani predstaviť. Autor poukazoval na náhodu, ktorá určovala či v ten deň prežijete, alebo nie. Ak ste boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste, mali ste smolu. Smrť sa tým pádom brala ako niečo každodenné, čo človek prijíma a nejako zvlášť sa nad tým nezamýšľa. Žiaľ, moja fantázia pracovala na plné obrátky aj v tomto diele, pri niektorých častiach by som jednoducho vypla, pretože tú scénu s konským plačom len tak z hlavy nedostanem... Remarque verejnosti ukázal pravdu vojny bez ružových okuliarov, každodenný život vojaka vo vojne, ktorú ani on nevyvolal, ale jednoducho musel bojovať. Priblížil nám myšlienky vojakov, ktorí v zákopoch snívali len o mieri, dobrom jedle a o svojom živote. Človek si po dočítaní tejto knihy jednoducho musí uvedomiť, aké sú v živote priority, čoho sa bojíme a čo považujeme za zložité.

Peter (Peter Pituch, 3.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Velmi dobré a ľahké čítanie. Stará klasika ktorá by nemala chýbať v žiadnej knižnici.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x