bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Zvonením sa všetko začína

Vydavateľ: YOLi (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:320
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 10,84 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Zvonením sa všetko začína

Život za múrmi strednej školy prebieha podľa vlastných pravidiel. Mladá profesorka Lívia Smolná nastúpila na nové pracovné miesto a už od prvého dňa čelí skúške trpezlivosti. Nie, študenti ju zatiaľ neničia, stala sa však tŕňom v oku kolegovi v kabinete. Slovenčinára Daniela Riečana dráždi jej nadšenie, pokladá ho za prehnané. Študenti ho síce zbožňujú, ale on si drží profesionálny odstup. Ako dlho potrvá dvom pedagógom, kým zložia zbrane a začnú sa navzájom tolerovať? Podarí sa im to vôbec? V maturitnom ročníku študuje Líviin brat Marko. S priateľmi zažíva vzostupy aj pády, ale napriek občasným zakopnutiam príbehy každého z nich potvrdzujú známu pravdu, že najkrajšie roky života prežíva človek práve na strednej škole. Marko a jeho najlepší kamarát Lukáš sú miláčikmi dievčat. Mirka je do Marka už dlhšie zamilovaná a ani vo sne by jej nenapadlo, že to bude práve ona, kto mu pomôže zvládnuť náročné rodinné problémy.

Alkoholizmus žien, nedorozumenia, narušené vzťahy, tínedžerské lásky, vynucovanie autority, priateľstvo, význam vzdelania či podceňovanie druhých sú len zlomok tém, ktorým sa Marek Zákopčan venuje. Knihe nechýba humor a Zákopčanov príslovečný zhovievavý pohľad na študentov, ktorí sú iba o máličko mladší než on.

Detaily o knihe

Názov: Zvonením sa všetko začína

Objednávací kód NA204765

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Slovenský autor (Kristína, 7.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autor, Marek Zákopčan je učiteľom gymnázia a túto YA knihu zasadil do tohto prostredia, čo bola skvelá voľba. Cítila som v nej kúsok práve z autora a jeho skúseností. Je to nenáročný dej so študentmi v maturitnom ročníku a ich učiteľmi. Jednému z maturantov sa autor venuje o niečo viac, pretože nám odkrýva jeho rodinné zázemie, ktoré nie je vôbec ideálne a tak vytvára aj realistický pohľad na život niektorých študentov. ⠀ Na začiatku každej kapitoly sú citáty učiteľov, ktoré sa mi páčili. Nemôžem nespomenúť aj repliku jedného z učiteľov, ktorý sa dostal pod kožu nie len študentom v knihe, ale aj mne. Príbeh nie je vážny, je to v prvom rade zábavné čítanie, v ktorom nájdeme aj romantickú líniu. Je to čítanie, ktoré každého opäť prenesie do svojich maturitných čias a preto ju odporúčam každému.

Príbeh o učiteľoch i žiakoch (Kristy.Books, 25.6.2021) Odpovedať

príjemné čítanie
Zvonením sa všetko začína bola moja prvá kniha od tohto autora. Musím sa priznať, že zo začiatku som mala trochu problém začítať sa, ale keď sa príbeh rozbehol, jeho čítanie som si začala užívať. Školské prostredie je mi blízke, keďže študujem učiteľstvo (konkrétne slovenský jazyk a históriu, čo vyučovali aj Daniel a Lívia). Celkovo mám príbehy zo strednej/vysokej školy rada, takže v tomto smere mi príbeh sadol. Príbeh je vyrozprávaný z pohľadu viacerých postáv, takže sme mali možnosť nahliadnuť nielen do sveta stredoškolákov, ale aj učiteľov. Oba svety boli dobre vyvážené a pekne sa dopĺňali. Daniel mi najskôr liezol na nervy, nechápala som, prečo je taký hnusný k novej kolegyni, ale postupne sa ukázal ako veľký sympaťák a nečudujem sa, že ho všetci žiaci mali tak riadi (tiež by som na strednej brala takého slovenčinára). Páčil sa mi jeho všeobecný rozhľad a najmä prístup k žiakom. Na druhej strane bol však záhadnou postavou, o jeho súkromnom živote sme sa nedozvedeli takmer nič. S Líviou som súcitila, úplne som dokázala pochopiť jej nervozitu začať vyučovať úplne neznámych žiakov, ale myslím si, že to zvládla dobre. Samozrejme, nesmú chýbať ani typy učiteľov, ktorých na škole nikto nemá radá, s takými vyučujúcimi sme sa stretli asi všetci. Postavy stredoškolákov som si tiež obľúbila, najmä Marka, Lukáša a Mirku. Vďaka nim som sa aspoň na chvíľu mohla vrátiť do svojich stredoškolských čias. Priateľstvo medzi Markom a Lukášom bolo skvelé, páčilo sa mi to ich neustále doberanie. Autor tu riešil viaceré témy, napríklad alkoholizmus, rodinné problémy, prvé lásky a podobne. Príbeh je napísaný hovorovým štýlom, ktorý zodpovedá mládeži, takže nechýbajú slangy, anglicizmy či nadávky, no vďaka tomu pôsobilo toto prostredie vierohodne. Taktiež sa mi páčilo, že každá kapitola začínala nejakým učiteľským výrokom, na niektorých som sa dobre pobavila. Koniec príbehu je otvorený a doslova si pýta pokračovanie, tak dúfam, že sa ho dočkáme.

Skvelý román nielen pre mladých! :) (Miroslava Novysedláková, 23.6.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Rozhodne odporúčam túto knižku všetkými desiatimi úplne každému bez ohľadu na vek, no možno ešte viac tým, čo už zo stredoškolských lavíc odišli dávnejšie, lebo pre nich to bude také milé spomienkové čítanie – ale aby ste si nemysleli, nejde o iba také nostalgické pokojné čítanie bez akcie – tej je tam neúrekom a tak budete doslova prilepení ku knižke a nebudete vedieť prestať čítať, kým túto knihu nedočítate. Mnoho situácií a zážitkov týchto stredoškolákov mi pripomenulo tie moje stredoškolské časy, takže to pre mňa sčasti bolo ako nostalgické cestovanie v čase. Skutočne nemôžem nič vytknúť takému skvelému spisovateľovi ako je Marek Zákopčan. Z príbehu je naozaj cítiť, že je to vypísaný autor, ktorý má nielen mnoho načítané i napísané, ale zároveň vníma život taký, aký je bez prehnaných príkras a melodrámy – a práve to sa mi na tomto románe zo stredoškolského prostredia páčilo najviac. V opisovaní emočného rozpoloženia postáva i situácií nezachádza do malicherností, ale s presnosťou skúseného ostreľovača triafa priamo do čierneho. Je neuveriteľné s akou gráciou sa tomuto mladému autorovi podarilo predostrieť pestrý príbeh a dokonale vykresliť štyri hlavné postavy – začínajúcu učiteľku Líviu Smolnú, ostrieľaného stredoškolského profesora Daniela Riečana, naivnú knihomoľku s romantickou dušou, študentku tretieho ročníka, Mirku Kučerovú a fešného maturanta Marka Smolného, ktorému neodolá takmer žiadna baba v okolí. Za mňa absolútna spokojnosť a chcem ďalšie časti!

Zvonením sa všetko začína (Valéria Lauková, 16.6.2021) Odpovedať

príjemné čítanie
Knižka je zo stredoškolského prostredia, konkrétne z gymnázia. Máme tu niekoľko hlavných postáv. Síce mi postava profesora Daniela Riečana bola hneď od začiatku sympatická, nepáčilo sa mi jeho odmerané správanie voči novej kolegyni. Lívia mi imponovala, pretože bola veľmi priateľská, milá,s každým sa dala do reči, a to na ľuďoch veľmi obdivujem. Čo sa týka študentov, tak Líviin brat Marko bol v maturitnom ročníku, v tej istej škole. Mal partiu svojich kamarátov, o každom sa niečo dozvedáme. Žiadna postava nám nie je nejako cudzia,každú sa nám autor snažil priblížiť, či už jej skutkami alebo povahou. Okrem chystania sa na stužkovú a maturitné skúšky zažívajú študenti aj veľa zábavy. Rozvíjajú sa tu niektoré lásko-vzťahy, ale riešia sa aj súkromné problémy. Nie len tie tínedžerské, ale aj rodinné. Páčilo sa mi, ako autor vystihol, že nie každý to má doma ľahké a napriek tomu sa dokáže správať veľmi ľudsky, milo, ohľaduplne a navyše dokáže vypočuť svojich priateľov a pritom sám sa nesťažuje. Verím, že autor je vnímavý profesor, skvelý človek(rovnako ako pán profesor v knihe) ako aj spisovateľ. Na začiatku každej kapitoly bol výrok niektorého z profesorov učiteľského zboru gymnázia, kde sa príbeh odohrával,bolo to veľmi milé. Celá knižka sa nesie aj v znamení humoru, čo je pre tínedžerov prirodzené. Jediná vec, ktorá sa mi nepáčila, bol záver, pretože mi zostalo priveľa otáznikov. Kontaktovala som autora a prisľúbil pokračovanie, takže moje otázniky budú zodpovedané aj ja som veľmi spokojná! Už teraz sa teším na pokračovanie knihy a pevne dúfam, že to,ako si predstavujem vývoj postáv a vzťahov ja,mi autor splní.

Odporúčam! (Neliss, 24.5.2021) Odpovedať

Asi najlepšie na tejto knihe je, že pôsobí skutočne slovensky a autenticky. Autor výborne zachytil bežný hovorový jazyk, v ktorom nechýbajú ani nadávky, a jedinečnú atmosféru strednej školy. Zároveň priblížil menej známe aspekty učiteľského života. Dej ako taký je vcelku jednoduchý, skôr sledujeme epizódne príhody a výzvy, ktorým čelia jednotlivé postavy. Tie pôsobia dojmom, že presne takých ľudí bežne stretávate na ulici (alebo teda v škole). Okrem toho sa tu nachádza nielen humor v rôznych podobách, ale aj dobre spracované vážnejšie témy. Celkovo tak vzniklo vydarené zábavné čítanie, v ktorom nechýba ani istá hĺbka.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť mínus päť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vytiahol z vrecka mobil, aby napísal Lívii. Rozčuľovalo ho, že ju nenašiel, stále kdesi pobehovala. Chápal, že má toho veľa, ale chcel sa spýtať na mamu. Minulú noc totiž strávil s chalanmi potajomky v internáte. Posedenie pri kofole sa zmenilo na oslavu začiatku maturitného ročníka. Kofolu zapražili vodkou a nikto nechcel kaziť zábavu skorým odchodom.
„Marko, čo robíš?“ zasiahol ho Silvánovej vysoký hlas. Matematikárka naňho upierala veľké okále; ktovieprečo pôsobila vydesene, hoci sama vystrašila každého, kto sa na ňu pozrel. Po škole kolovali rôzne verzie o jej psychickej poruche. Jedna hovorila, že núti manžela poslúchať na slovo, iná, študentská, tvrdila, že zažila neprekonateľný šok – kedysi dávno celá A trieda zmaturovala z matematiky na prvý termín.
„Nič, pani profesorka,“ odvetil Marko a odložil mobil do lavice.
„Ako vždy, Smolný. Nič nerobiť, to je také tvoje.“
Na potvoru mu práve vtedy zavibroval telefón. Lívia si teda vie vybrať moment, kedy sa ozvať!
„No tak, strč si do tašky toho tancujúceho robertka, lebo ti ho vezmem a vrátim na konci júna!“
„Ale to podľa školského poriadku nemôžete!“ zastal sa kamaráta Peter.
„Ja môžem všetko, ja som tu zákon!“ vyhlásila Silvánová a v sovích očiach sa jej zablýskalo. „A ty, Peťo, keď sa chceš prejaviť, môžeš ísť k tabuli. A friško!“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x