bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Odkiaľ si

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:360
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 25.04.2024 02:54

Lepšia cena: 12,52 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,81 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,90 €
Ušetríte: 2,09 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,50 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Odkiaľ si

VLADO KOBIELSKY číta z knihy ODKIAĽ SI:

Odkiaľ si je kniha o tom, čo nazývam domovom. Ten zo spomienok, ako aj ten vymyslený. Je to kniha o jazyku, práci načierno, Štafete mládeže a o niekoľkých letách. Rozpráva o lete, keď môj starý otec pri tanci stúpal starej mame na nohy až tak, že veľa nechýbalo a vôbec som sa nemusel narodiť. Je o lete, keď som sa takmer utopil. O lete, keď spolková vláda Nemecka nezatvorila hranice a to, čo nasledovalo potom, sa začalo podobať letu, keď som sa cez mnoho hraníc dostal do Nemecka ja.

Odkiaľ si je aj rozlúčka s mojou dementnou starou mamou. Zatiaľ čo ja spomienky zbieram, ona tie svoje stráca. Odkiaľ si je smutný príbeh, pretože pre mňa znamená niečo, čo už nemôžem mať.

V tejto knihe rozprávajú mŕtvi, hady aj draky a sestra mojej starej mamy Zagorka vyráža do Sovietskeho zväzu, aby sa tam stala kozmonautkou.

Odkiaľ si môže byť napokon aj všetko ostatné: pltník, ktorý nevie plávať. Brzdár, ktorý takmer zamrzol. Marxistická učiteľka, ktorá zabudla na Marxa. Bosniansky policajt, ktorý by sa veľmi rád dal podplatiť. Vojak Wehrmachtu, ktorý pred spaním pije mlieko. Základná škola s troma žiakmi. Nacionalizmus. Juhoš. Tito. Eichendorff. Saša Stanišić.

Stanišićov román je citlivé, priam lyrické rozprávanie o vlastnom pôvode, koreňoch a vykorenení, o hľadaní si miesta v živote. Je ozvláštnené mytologickými príbehmi aj netradičnou hrou pre čitateľov, ktorí si sami môžu vybrať, ako sa to všetko skončí.

Z nemeckého originálu Herkunft (Luchterhand, München 2019) preložila Milina Svítková.
Verše preložil Milan Richter.

Detaily o knihe

Názov: Odkiaľ si

Originálny názov: Herkunft

Objednávací kód NA204735

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Veľmi zváštna kniha (Maťa, 22.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Toto musí byť jedna z najzvláštnejších kníh, aké som kedy čítala. Ono to vlastne ani nie je klasický príbeh, sú to čriepky autorovych spomienok z jeho života - jeho detstvo v Juhoslávii, útek pred vojnou do Nemecka, jeho život v dospelosti, príbehy o členovi rodiny, ktorý trpí demenciou, o jeho predkoch. Tieto rozbité čriepky však tvoria jeden ucelený príbeh, celý autorov príbeh. Je to napísané krásne, miestami lyricky, miestami popretkávané fantáziou a legendami. A k tomu všetkému to má ten najoriginálnejší koniec, aký som asi kedy pri knihe videla. Zároveň tam však boli aj pre mňa nudnejšie časti. Napríklad tie športové. Ale tiež spomienky, ktoré zrejme boli pre autora podstatné, no mne prišli zbytočné alebo ma veľmi nezaujímali. Ťažko však hodnotiť niečo tak osobné ako bola táto kniha pozliepaná z kúskov autorovho života. Ja sa môžem vyjadrovať len vrámci mojich preferencií. A podľa mňa tam bolo pár častí, ktoré tam byť nemuseli a nepridávali mu nič, no zároveň to považujem za výbornú knihu, preto ktorej som si po dočítaní povedala wow. Môžem odporúčať, no zároveň varujem, že nesadne každému práve svojou zvláštnosťou.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Nemci majú radi tabuľky. Načrtol som tabuľku. Doplnil som do nej aj niekoľko údajov a informácií – návšteva základnej školy vo Višegrade, štúdium slavistiky v Heidelbergu –, aj tak mi to však pripadalo, akoby to so mnou nijako nesúviselo. Vedel som, že údaje sú správne, ale absolútne mi tam nesedeli. Takýto život sa mi nezdal vierohodný.
Začal som odznova. Opäť som napísal dátum svojho narodenia a opisoval, ako vtedy pršalo a že meno mi dala stará mama Kristína, otcova matka. Aj počas prvých rokov môjho života sa o mňa veľa starala, keďže moji rodičia študovali (matka), respektíve pracovali (otec). Bola členkou mafie, napísal som cudzineckému úradu. Mafiáni majú veľa času na deti. Býval som u nej a starého otca, cez víkendy u rodičov.
Cudzineckému úradu som napísal: Môj starý otec Pero bol vo svojom srdci aj podľa straníckej knižky komunistom a brával ma na vychádzky so súdruhmi. Keď sa rozprávali o politike, a robili to v podstate stále, výborne sa mi zaspávalo. Ako štvorročný som sa už vedel zapájať.
To o mafii som zasa radšej vygumoval, človek nikdy nevie.
Namiesto toho som napísal: Moja stará mama mala valček na cesto a často mi ním hrozila, že ma vybije. Hoci sa to nestalo, dodnes mám rezervovaný postoj k valčekom na cesto a nepriamo aj k cestovinám.
Napísal som: Stará mama mala zlatý zub.
Napísal som: Aj ja som chcel mať zlatý zub, a tak som si jeden rezák natrel fixkou nažlto.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x