bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







1793

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: 1793

Píše sa rok 1793 a Štokholm sa pretĺka stredovekom plným násilia. V mestskom kanáli pláva znetvorená mŕtvola. Zmysel pre spravodlivosť ženie dvoch vyšetrovateľov, aby objasnili túto ohyzdnú vraždu. Právnik Cecil Wings, geniálnejší ako Sherlok Holmes, má v štokholmskej polícii na starosti „obzvlášť závažné zločiny“. Druhým vyšetrovateľom je Michael Cardell, veterán s drevenou rukou. Obaja rýchlo pochopia, že obeť mučili s chirurgickou presnosťou, ale to je len jedna z ohavností, ktoré odhalia...

Bolestivá naliehavosť románu si zaslúži rôzne prívlastky: napínavý, plný atmosféry, temný, krutý, brutálny, spoločensko-kritický atď. Vynikajúco zobrazené charaktery nás navyše prevedú ťaživou atmosférou mesta a vtiahnu do svojich osobných problémov. Prežiť v Štokholme v roku 1793 je skutočne náročné. Na vine nie sú len otrasné stredoveké pomery, ale aj to, že mesto pod neschopným vládcom bankrotuje a upadá.

Detektívka 1793 bola vo Švédsku knihou roka 2018. Autora Natta och Daga zasa pokladajú za novú hviezdu švédskej kriminálky. Jeho nezvyčajný objaviteľský debut spôsobil prevrat v historickej detektívke. Podrobným štúdiom historických prameňov dosiahol neuveriteľne živý a plastický obraz feudálnej spoločnosti, pričom samotné pramene sú preňho najdobrodružnejším zážitkom.

Intenzitou čitateľského zážitku prirovnávajú Daga k Charlesovi Dickensovi alebo Umbertovi Eccovi.

Detaily o knihe

Názov: 1793

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Brutálna v oboch zmysloch (Zuzka, 4.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha 1793 vo mne rezonovala ešte dlho po prečítaní. Autor nám prináša geniálne premyslený príbeh a taktiež nešetrí (nechutnými) detailmi. Človek si pri jej čítaní uvedomí, akých zverstiev boli a aj sú schopní ľudia a začne si vážiť v akej dobe a krajine žije. Najlepšia kniha akú som kedy čítala.

Zvláštna a svojim spôsobom aj nechutná a brutálna historická krimi... nie pre každého...ale brilantná! (Tatiana, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh je rozdelený na 4 časti, pričom každá sa odohráva v inom ročnom období. Prvá časť je najnáročnejšia. Som rada, že som sa nenechala odradiť a pokračovala ďalej. Isté state som musela čítať aj viackrát, lebo mi utekala pozornosť. Preto, ak nemáte na túto knihu náladu, čas a ani duševné rozpoloženie, tak po nej ani nesiahajte a nechajte si ju na neskôr. Druhá časť bola z môjho pohľadu asi najzáživnejšia, najbrutálnejšia a najlepšie napísaná. Príbeh začal gradovať a riešenie zločinu začalo naberať reálne kontúry. Spočiatku som nechápala, prečo sa príbeh uberá týmto smerom a pripadalo mi to ako samostatný príbeh. Ani v tomto sa nenechajte odradiť. Autor stavil na postupné odhaľovanie zločinu akousi retrospektívou z pohľadu viacerých postáv, ktoré boli súčasťou tohto príbehu. Celá kniha je vlastne svojim spôsobom skladačkou - čo to autor načrtne a neskôr navedie k riešeniu až Vám zasvieti žiarovka. Pri tretej časti som dlho premýšľala nad tým, ako vlastne toto rozprávanie bude zapadať do mozaiky a mať súvis s vyšetrovaným zločinom. Nakoniec aj toto spojítko malo logický rámec a tak som už len čakala na to, ako príbeh skončí. V poslednej časti sa už táto skladačka spája do zdarného vyvrcholenia. Prepojenia medzi postavami i vrah boli odhalené. Pár kapitol pred koncom som už trošku vytušila zámer vyšetrovateľa Cecila Winga, no kvalita príbehu na tom nestroskotala. Záver ostal v istej miere otvorený a to, čo asi gro čitateľov zaujímalo sa zrejme dozvieme v ďalších častiach. Jazyk diela bol pre mňa spočiatku tvrdým orieškom. Z hľadiska samotného príbehu ma nebavila hlavne prvá časť, cez ktorú som sa dlho prehrýzala a mala na mále, aby som knihu dala bokom. Nakoniec som vytrvala a ignorovala aj fúrik škandinávskych názvov, z ktorých by sa mi asi pri ich vyslovovaní jazyk vyskladal do praclíka. Nečudujem sa ani negatívnym recenziám. Táto kniha asi nebude pre každého nielen z hľadiska štýlu, akým je napísaná, ale aj pre dávku násilia, brutality a králičieho sexuálneho apetítu viacerých postáv. Monk by asi chytal hysterický záchvat a dávkovače dezinfekcie by fičali nonstop - ak ste teda úzkostlivec na poriadok, tak bacha na vec. Hoci som si spočiatku nebola príbehom až taká istá, tak teraz už viem, že siahnem aj po ďalšej časti. Na tento typ krimi asi ťažko tak skoro natrafím. Je to ozaj špecifický počin. Knihu hodnotím na 4.5/5.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát jeden?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x