bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ako sa mozog s nami zahráva

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:208
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ako sa mozog s nami zahráva


Viac o tejto knihe aj v podcaste Knižný kompas. Vypočujte si rozhovor:


Povinná príručka kritického myslenia

Prečo si myslíme, že máme pravdu, hoci sa mýlime? Prečo nás desí neškodný pavúk? Prečo sa bojíme vystúpiť na verejnosti, hoci nám nehrozí nijaké nebezpečenstvo? Prečo veríme hoaxom?

V reálnom živote sme vydaní napospas aproximácii, ilúzii a omylom. Tieto mozgové mechanizmy nám pomáhajú vytvárať si ucelenú predstavu o svete. Často nám však zahmlievajú rozumové schopnosti a uväznia nás do pasce rýchlych úsudkov.

Autor nabáda čitateľov, aby kriticky uvažovali o vlastnom spôsobe myslenia. Citovaním mnohých vtipných a neraz aj provokatívnych príkladov z praxe alebo vedeckých experimentov dokazuje, že by sme nemali príliš dôverovať svojim presvedčeniam, emóciám a predtuchám.

Kniha prináša najnovšie objavy z oblasti neurovedy. Zároveň radí, ako si urobiť z mozgu spoľahlivého spojenca v každej situácii.

Albert Moukheiber je doktorom kognitívnych neurovied, klinickým psychológom a pedagógom na Univerzite Saint-Denis v Paríži. Je členom združenia Chiasma, ktoré zoskupuje neurovedcov zaoberajúcich sa výskumom kritického myslenia.

Z francúzskeho originálu preložila Andrea Černáková.

Detaily o knihe

Názov: Ako sa mozog s nami zahráva

Originálny názov: Votre cerveau vous joue des tours

Objednávací kód NA204721

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Mozog (Veronika, 25.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Mám veľmi rada knihy, z ktorých sa nenásilnou a jednoduchou formou dozviem zaujímavé informácie a špeciálne, ak sa týkajú nášho tela. Jednou z takýchto kníh je aj "Ako sa mozog s nami zahráva." Autor v knihe vysvetľuje ako funguje mozog a s ním veci spojené. Musím však upozorniť, že sa týmto témam nevenuje obšírne, čo sa na takomto počte strán a pri počte tém, ktorých sa dotýka, ani nedá. Skôr sa dá povedať, že do každej témy nazrel okrajovo, ale čo je veľké plus je to, že všetko vysvetlil na konkrétnych príkladoch z praxe, ktorým pochopí aj lajk ako som ja. A. Moukheiber prináša v publikácii najnovšie poznatky z neurovedy a nabáda čitateľa ku kritickému mysleniu. Kniha vás pobaví, prekvapí konkrétnymi príkladmi a celkovo je to veľmi podarená publikácia aj pre zaneprázdnených ľudí, ktorí sa aj napriek časovému deficitu chcú dozvedieť zaujímavé fakty. Ľahko a zrozumiteľne napísaná kniha, ktorú vrelo odporúčam.

Zaujímavosti (Gizela Valentová, 5.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Kniha má veľmi zaujala ani som si nemyslela čo všetko dokáže náš mozog.Velmi zaujímavé a čítanie.Zaujali má aj všelijaké výskumi ktoré sú v knihe opísané.V dobe hoaxu je veľmi potrebná.

Korekcia v Ikare 0 bodov (Lukas, 10.7.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je skvelá, ľahko sa číta, množstvo príkladov. Najviac mi však vadia gramatické chyby, ktoré robia z tohto skvostu lacnú knihu.

Príručka kritického myslenia (Dominik, 20.2.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Publikácia Ako sa mozog s nami zahráva je výbornou príručkou pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o svojom vnímaní, myslení a spracovaní jednotlivých podnetov v mozgu. Autor publikum nabáda, aby uvažovalo kriticky a aby príliš nedôverovalo svojim emóciám a predtuchám. Kniha vychádza v tej najlepšej možnej dobe – v čase rozmachu sociálnych sietí, virtuálnych infuencerov, konšpiračných webov a dezinformácií. V dobe, v ktorej je veľmi ťažké rozlíšiť pravdu od lží. Snáď vám to publikácia Alberta Moukheibera aspoň trochu uľahčí.

Zaujímavá kniha (Cyril Turčáni, 20.2.2021) Odpovedať

Nikdy som netušil, že mozog môže byť až tak zaujímavý, no táto kniha ma o tom presvedčila. Autor všetko interpretuje tak zjednodušene, ale ešte vždy tie informácie majú význam. Bola tu super ,,kapitola" o strese, ktorý niekedy nebol vnímaný tak negatívne, ako teraz. Autor sa vo svojom obore skvelo orientuje a táto kniha to len potvrdzuje. Ak vás táto téma zaujíma alebo vás kniha zaujala, toto musíte mať.

Malá, ale poučná (Michaela Zamari, 2.2.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nie nadarmo dostala nálepku príručka kritického myslenia! Najmä v aktuálnych časoch, keď na nás z každej strany útočia hoaxy, skreslené informácie či omyly, a my sme náchylní podliehať klamom. Nemáme čas študovať a overovať si konkrétne zdroje informácií. S tým časom je to aj môj prípad, preto som túto jednohubku veľmi uvítala. Zhltla som ju za dva dni, no dalo by sa aj na jedno posedenie. Dokopy 177 strán, zvyšok sú zdroje a slovníček, poskytuje veľa vzácnych informácií podložených štúdiami či príkladmi, ktoré nám môžu doslova otvoriť oči. Knižka mapuje viacero oblastí ako napr. vnímanie, usudzovanie, dôležitosť kontextu či nástroje flexibilného myslenia. Ako sľubuje anotácia - prináša najnovšie objavy z oblasti neurovedy. Zároveň radí, ako si urobiť z mozgu spoľahlivého spojenca v každej situácii.  Konkrétne príklady a prípadové štúdie ma doslova fascinovali. Zaujala ma aj spomínaná časová skutočnosť, ktorú si na sebe uvedomujem už dlhé roky, ale konečne som to videla napísané čierne na bielom - ak človek žije vo svete, kde je jednoduchý a rýchly prístup k záplave informácií, je vystavený časovému tlaku, ktorý vedie k omylom. Možno to mnohí poznáte z aktuálnej praxe, keď priemerný človek nemá šancu stíhať pracovať, sledovať všetky tlačovky vlády a neustále sa meniace opatrenia, a do toho by sa mal vo voľnom čase nebodaj ešte aj venovať niečomu ďalšiemu. Ja to nedávam, s tlačovkami som už rezignovala, inak by odo mňa čitatelia pekne dlho nečítali žiadnu ďalšiu knihu... Kvôli novinkám volám rodičom a potom si to podstatné overím cez google. Ale vedeli ste, že opatrní používatelia zradných sociálnych sietí čítajú text horizontálne a nie vertikálne, teda zdola hore, lebo najprv si overia zdroj, až potom čítajú, prípadne ignorujú "bludy" vyššie? To je len jedna z mála zaujímavosti, ktoré vám táto knižka, doplnená aj o drobné texty a hodnotné príklady, ponúka. 

Nesplnilo ocakavania (Zuzana Kozubíková, 28.1.2021) Odpovedať

neoslovila ma
Tendenčá kniha,do vedeckej tématatiky je umelo vťahovaná politika. Kto sa chce naozaj niečo dozvedieť, nech si prečíta knihy ako napríklad Váš mozog sa môže zmeniť...

Podnetné čítanie (Neliss, 19.1.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha sa snaží čitateľom priblížiť, ako funguje ľudský mozog a vnímanie i s tým spojené úskalia. Na malom počte strán sa venuje najrôznejším témam, ktoré témy sú často aktuálne, dobre poprepájané, stráviteľne podané a doplnené o konkrétne príklady zo života alebo o opis zaujímavých vedeckých experimentov. Na malom počte strán je zhromaždených množstvo užitočných informácií. Na druhej strane autor pre obmedzený rozsah nikdy nejde do hĺbky. Ak sa teda v tejto oblasti orientujete, je možné, že sa nedozviete toľko nového. Ako úvod do problematiky alebo ako skvele napísané pripomenutie vám však túto publikáciu vrelo odporúčam.
Všetky komentáre (8)

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x