bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kronika komika 6

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:53

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kronika komika 6

Viac o tejto knihe aj v podcaste Knižný kompas. Vypočujte si rozhovor:

Publikácia Kronika komika 6 zachytáva formou kronikárskych zápiskov, divadelných hier, množstva fotografií a dokumentačného materiálu profesionálny i ľudský príbeh Radošinského naivného divadla. Ide o autorské divadlo s originálnou poetikou, uvádzajúce výhradne hry jediného autora Stanislava Štepku. Základom Štepkovej tvorby je sentencia, že o vážnych veciach treba hovoriť s humorom a nadhľadom, je majstrom v tom, ako za smutným objavovať veselé a za veselým smutné. Po témy a motívy hier nechodí autor ďaleko – reflektuje súčasnosť, často rieši závažné spoločenské problémy, odhaľuje hĺbku a zložitosť ľudského bytia. Na prvý pohľad „naivné“ príbehy skrývajú v sebe exponované etické i občianske témy. Zo Štepkových hier, v ktorých neprestajne dominuje príznačný humor, autorova zhovievavosť k ľudským slabostiam, sebairónia a svojský jazyk, dodnes dýcha povestná „človečina“.

Kniha Kronika komika 6 obsahuje sedem divadelných hier Stanislava Štepku (Nesladím, Len tak prišli, Šťastné konce, Sláva, To nemá chybu, Besame mucho a Mužské oddelenie) z rokov 2010 – 2019, pričom niektoré z nich sú doplnené aj o pôvodné autorské piesňové texty. Každá z publikovaných hier je rámcovaná kronikárskym záznamom zachytávajúcim jeden „divadelný“ rok – autor opisuje dianie na scéne i v zákulisí, približuje vystúpenia mimo domovskej scény, rozpráva o príprave jednotlivých inscenácií, detailne vykresľuje bežný chod divadla, ale často komentuje aj spoločenské a historické udalosti.

A tak už po šiesty raz pozýva Štepka čitateľov na mnohé slovenské javiská, no najmä na novú domácu adresu, keď radošinci konečne po polstoročnom fungovaní získali vlastnú, stálu bratislavskú scénu, ktorú slávnostne otvorili 25. septembra 2015 štýlovým programom Na dobrej adrese.

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Detaily o knihe

Názov: Kronika komika 6

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je 0 deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x