bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Ľudské telo – Príručka pre majiteľov

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Formát:Kniha
Počet strán:512
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:53

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Ľudské telo – Príručka pre majiteľov

Príručka pre majiteľov ľudského tela

Celý život trávime v jednom tele, a predsa väčšina z nás v skutočnosti netuší, ako telo funguje a čo sa v ňom odohráva. História anatómie a medicíny je plná zabudnutých hrdinov, ohromujúcich príbehov a zaujímavých faktov. Mimochodom, od okamihu, ako ste začali čítať túto vetu, vo vašom tele vznikol asi milión červených krviniek.

Kniha Ľudské telo je naozaj fascinujúca, komplexná a prístupná. Vydajte sa s autorom na cestu do hlbín ľudského tela a zistite, ako funguje, čo sa v ňom môže pokaziť a ako skvele sa dokáže uzdraviť. Uvedomíte si, že sme oveľa zložitejší a záhadnejší, než ste si mysleli.

Kniha je napísaná z pohľadu erudovaného a inteligentného laika, ktorý venoval veľa času štúdiu rozličných zdrojov informácií a jednotlivé aspekty ľudského tela ho úprimne fascinovali. Téma bola preňho nová, vo svojej kariére sa totiž venoval najmä cestopisom a dejinám vedy. Dielo poteší najmä čitateľov, ktorí hľadajú zaujímavosti o ľudskom tele a o chorobách. Nenájdete v ňom systematický prehľad ľudského tela, chorôb, diagnostiky či liečby. Práve tento aspekt mu vyčítali niektorí kritici a čitatelia. Bill Bryson však evidentne postupoval podľa kľúča, ktorý si stanovil – informácie museli byť zaujímavé, neošúchané a k veci. Ďalším pútavým aspektom je autorov dôvtip, nadhľad, zmysel pre humor a pokora, s ktorou nepriamo upozorňuje, že o ľudskom tele a jeho fungovaní ešte vieme veľmi málo.

Z anglického originálu preložil Róbert Hrebíček. V roku 2021 dostal za preklad Prémiu Literárneho fondu za vedecký a odborný preklad v kategórii prírodných a lekárskych vied.

 

Detaily o knihe

Názov: Ľudské telo – Príručka pre majiteľov

Originálny názov: The Body: A Guide for Occupants

Objednávací kód NA204681

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

za mňa pecka (Michaela Zamari, 5.1.2024) Odpovedať

vrelo odporúčam
Viete si predstaviť, že obezitou trpí oveľa viac ľudí ako hladom? Počuli ste už o tom, že autoimunitné ochorenia sú sexistické? Napr. sklerózu multiplex SM dostanú ženy s dvojnásobnou pravdepodobnosťou skôr než muži. Tušili ste, že pri pohybe očí po slovách, ktoré práve čítate, zapájate približne tucet svalov? Alebo že na atómovej úrovni sme v istom zmysle všetci veční? A čo tak info, že kvalitné a láskyplné vzťahy fyzicky menia ľudskú DNA? Ak by som vám tento rok mala odporučiť už len jednu knihu, bola by to táto! "Pamätám sa, ako nám kedysi dávno, keď som chodil na nižšiu strednú školu v USA, učiteľ biológie vravel, že všetky chemické látky, z ktorých sa skladá ľudské telo, sa dajú kúpiť v železiarstve za 5 dolárov." Táto vzácnosť ma natoľko pohtila a fascinovala, že mi nestačila v zakúpenej audioverzii, ale chcela som ju mať aj tlačenú. Aj mám. A odporúčam ju každému, kto vie čítať, prípadne počúvať. Obsahuje predsa informácie o našom tele a hoci sladká nevedomosť by mohla mať výhrady, že po tejto knihe sa na seba budete pozerať inak, ale, dočerta, aj by sme sa mali! "Hoci je evolúcia niekedy drsná k jednotlivcom, pre celý druh je prospešná." Je to pecka nielen preto, že možno nejakou informáciou zabodujete na najbližšej párty s priateľmi, môže vám totiž zlepšiť alebo dokonca predĺžiť život. A ak nemáte čas či nechcete vysilovať oči, lebo je to naozaj biflička, tak siahnite po audioknihe. Je to to najlepšie, čo pre seba môžete spraviť, keď si vzdelanejší od nás dali tú námahu a táto kniha vôbec vznikla. A máme šťastie, že bola aj preložená a aj nahovorená. Ja som po extrémne dlhej dobe dokonca lepíkovala! Dokázala by som vypichnúť desiatky úryvkov, ale neukrátim vás o všetky vau efekty. ☺️ A keď zvyknete čítať moje minirecenzie, viete, že v takýchto tituloch zbožňujem pasáže, kde sa spomínajú príklady, príbehy, experimenty (ideálne so šťastným koncom) a tu ich teda tiež nebolo málo. Niektoré boli naozaj bizarné. "Beaumontove pokusy spočívali najmä v tom, že do St. Martinovho žalúdka spúšťal na hodvábnej niti rozličné potraviny, nechal ich tam na presne stanovený čas a potom ich vytiahol, aby videl, čo sa stalo. Niekedy v záujme vedy obsah ochutnal." Koniec výhovorkám, koniec presviedčaniu, ak aj toto odkladáte na neskôr, alebo kašlete sami na seba, fajn, ale nehovorte, že som vás nevarovala. A každý, kto po nej siahne, prajem podnetné čítanie a ďakujem, že vám na sebe a svojich vedomostiach záleží.

Z iného súdka (Ivana, 5.10.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Knihu som dostala na Vianoce a myslela som si, že ďalšia ,, encyklopédia" pre mňa ako zdravotníka. Bola som príjemne prekvapená zaujímavým čítaním, no nebudem viac prezrádzať. Odporúčam prečítať každému zvlášť

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť mínus štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x