bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kde sa les dotýka hviezd

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:59

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,69 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kde sa les dotýka hviezd

Po bolestnej strate matky a vlastnom boji s rakovinou prsníka si chce Joanna Tealová dokázať, že ju nedávne útrapy nezlomili, a vráti sa k doktorandskému výskumu, ktorý sa zaoberá hniezdením vtákov vo voľnej prírode v americkom štáte Illinois. Vrhne sa do práce a venuje sa jej od svitu do mrku, až kým jej osamelú rutinu nenaruší príchod tajomného dieťaťa, ktoré sa objaví pri jej chate bosé a posiate modrinami.

Dievča tvrdí, že sa volá Ursa a prišlo z vesmíru, aby sa na Zemi stalo svedkom piatich zázrakov. Jo znepokojujú viditeľné znaky násilia na dieťati a keďže nevie, v akom domácom prostredí vyrastá, zdráhavo súhlasí s tým, aby u nej zostalo – aspoň dovtedy, kým sa nedozvie viac o jeho minulosti.

Jo požiada o pomoc osamelého suseda Gabriela Nasha a spoločne sa snažia vyriešiť záhadu tajomného vesmírneho dieťaťa. Čím viac času spolu trávia, tým viac otázok pribúda. Ako je možné, že dievča nielenže číta Shakespeara, ale mu aj rozumie? Prečo sa v jeho prítomnosti dejú samé pozitívne veci? A prečo Jo a Gabe prestali sledovať internetové stránky o nezvestných deťoch?

Hoci trojicu spája neuveriteľné puto, všetci vedia, že ich čakajú ťažké rozhodnutia. Ako sa leto schyľuje ku koncu a Ursa sa blíži k piatemu zázraku, začína ju dobiehať nebezpečná minulosť. Keď ju napokon dostihne, na povrch vyplávajú mnohé bolestné tajomstvá. Ďalší osud týchto troch ľudí poznajú iba hviezdy.

Detaily o knihe

Názov: Kde sa les dotýka hviezd

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Jo, Gabe a Ursa (Val, 26.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh ornitologičky, predajcu vajec a mimozemšťanky je písaný veľmi jednoduchým štýlom. Hlavné postavy, ako som vám ich opísala v prvej vete, znejú divne. Nemusíte sa však báť. Postavy sú skvelé, každá z nich si prežila svoje trápenia a myslím, že aj tým ich osud zviedol dokopy. Záhadné dievča s bosými nohami v pyžame sa objaví pri Joinom prenajatom dome v blízkosti lesa. Tvrdí, že je mimozemšťanka, ktorá si telo dievčaťa iba požičala na skúšku, ktorá pozostáva z piatich zázrakov. Potom sa môže vrátiť na svoju domovskú planétu. Je naozaj mimozemšťanka alebo nie? Odkiaľ sa to dieťa vzalo a ako je možné, že nikomu nechýba? Jo si robí doktorát po prerušení štúdia kvôli mastektómii v tejto pokojnej vidieckej lokalite. Vďaka mimozemšťanke Urse sa zoznámi s predajcom vajec Gabrielom. Začnú sa priateliť a akosi starať o neznáme dievča. Mala som pocit, že všetko je správne. Gabe trpí depresiami, ale vďaka novým kamarátkam opäť pocíti trochu života. Býva na farme so svojou mamou, ktorá je odkázaná na pomoc. Tento príbeh je skutočne emotívny. Je jednoduchý svojím plynutím, no po celý čas si lámete hlavu ako sa skončí. Zaľúbia sa Jo a Gabe do seba? Čo sa stane po piatich zázrakoch s Ursou? Je možné aby tvorili rodinu? Pretože z ich spoločne prežitých chvíľ to vyzerá priam idylicky. Príbeh sa odohráva v súčasnosti, takže polícii a sociálke sa hrdinovia nevyhnú. Musím povedať, že v závere sú nervy drásajúce udalosti a šokujúce odhalenia. Jo je neuveriteľne silná ženská hrdinka, tým, čím si musela prejsť a postojom k životu. Gabe mal desivé tajomstvo, ktoré odhalil Jo a zhodou okolností sa aj vďaka nej posunul vo svojom živote a nevidel ho až tak tragicky. No a Ursa? Toto inteligentné, vtipné, priateľské, milé dievča si zamilujete a o to viac vám jej osud nebude ľahostajný. Či sa dočkáte Happy Endu, sa dozviete po dočítaní posledných strán, ale že to bude bez sĺz, to vám nezaručujem.

Magický príbeh (Laura Löbbová, 26.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Priznám sa, že o tejto knihe som pred čítaním nevedela skoro nič, len sa mi veľmi zapáčila obálka. Našťastie, aj samotný príbeh stál za to. V príbehu sa nachádzajú 3 hlavné postavy, pričom každá z nich je veľmi svojská a na pohľad úplne iná od zvyšných. Každá postava si nesie vlastné trápenia, s ktorými sa musí vysporiadať. Postavy som si obľúbila veľmi rýchlo, najmä malé dievčatko Ursu z inej planéty. Občas som síce nesúhlasila so správaním a názormi Jo, čo však bolo z veľkej miery asi ovplyvnené aj tým, čím si prešla. No a tretiu postavu, Gabriela, som si obľúbila skoro rovnako rýchlo ako Ursu. Príbeh je od prvej stránky tajomný, nie vždy akčný, no napriek tomu som sa chcela dozvedieť, čo sa bude diať ďalej a ako sa budú životy postáv vyvíjať. Jedným veľkým pozitívom je opis prostredia, po ktorom som sa na dané miesto chcela okamžite dostať. Krásna príroda a neobyčajné zamestnania postáv s ňou spojené dodali príbehu dávku originality. Knižka je plná krásnych myšlienok a zamyslení. Je to príbeh o láske, strate, rodičovstve a rodine, ale aj priateľstve. Keby som mala identifikovať žáner, tak sama neviem, má akosi zo všetkého trošku. V príbehu sa nájde romantika, rodinné problémy, tragédie, ale aj napätie a akcia, no a miestami som mala dokonca pocit, že som čítala fantasy. Osobne sa mi kniha po celý čas veľmi páčila, až na pár nezhôd s hrdinkou Jo. Bol to krásne vyrozprávaný príbeh, aj keď koniec bol na môj vkus až priveľmi rýchly a predvídateľný oproti zvyšku knihy. Napriek týmto malým negatívam knihu veľmi veľmi odporúčam, je to naozaj milý pekný príbeh, ktorý si vás hneď získa.

Ursa (Andrea Chovancová, 24.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi dobrá kniha! S prekrásnymi myšlienkami, ktoré by sme si mali vziať k srdcu. Vždy po jej prečítaní mám strašnú chuť začať ju prelúskavať zase od začiatku. Vďaka nej som sa znovu vrátila k fantasy štýlu, ktoré tak milovalo moje mladšie ja.

čarovný príbeh (Andrea Vojtech, 6.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Očakávala som podobne ladený príbeh ako Kde raky spievajú. Sú tu podobné črty, no ide skôr o hrubé fakty ako lokácia, profesia, disfunkčné črty v rodine. Celkové ladenie a tón je trochu odlišný - nie je až tak hlboký, poetický a nežný. To však neznamená, že je to horší príbeh. Vôbec nie. Tajomstvo malej mimozemšťanky asi nikoho nešokuje, keďže kniha nepatrí k fantasy. Napriek tomu je to chvíľami neskutočne čarovné dielo najmä vďaka malej Urse, ktorá dokáže robiť s ľuďmi zázraky a jej pohľad na svet vám, ako aj hlavným postavám, mnohokrát otvorí oči. Hoci hlavným postavám o.i. aj výrazne komplikuje život.  Priznám sa, že som očakávala ešte desivejšie tajomstvá za Ursinou mimozemskosťou, nakoľko autorka mi nechala dostatok priestoru popustiť uzdu fantázie a moja potemnená myseľ, presiaknutá severským noir, už líčila hrôzostrašné scenáre. Našťastie autorka desivé scény vykreslila patrične k žánru, takže žiaden des. Rozuzlenie bolo tiež primerane dramatické, pričom napätie bolo vystupňované do posledného možného momentu.  Zaujala ma vedľajšia dejová línia okolo Gabrielovej matky. Možno to bolo tým, že bola poetka, čo mi vytváralo príjemné asociácie s Kde raky spievajú. Každopádne celá ich rodinná sága bola prekvapením, ktoré som od tejto knihy nečakala. Takisto Tabby bola príjemným spestrením a odľahčením príbehu. Takú kamošku by mal mať každý. Postavy tejto knihy vás naozaj chytia za srdce. Najzaujímavejšou rovinou príbehu boli osudy hlavných postáv - tri ubolené duše, ku ktorým sa spoločnosť buď správa rozpačito alebo ich nevie pochopiť. Bolo zaujímavé sledovať, ako a či vôbec sa im podarí zaceliť rany uštedrené životom. Dokážu si pomôcť navzájom? Prečítajte si. Stojí to naozaj za to.

Magické pohladenie ľudskej duše (Michaela Zamari, 2.8.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Vďaka recenziám od bookstagramerov som tejto knihe dala šancu a som rada, že som sa mohla začítať do tohto magického príbehu. Magického doslova - aj preto tá obálka, teraz mi už dáva zmysel. Knihu som dočítala pár dni dozadu, ale musela som si utriediť myšlienky. Pôvodne som ani netušila, že ide o magický realizmus, zistila som to, až keď som knihu držala v rukách. Začítavala som sa opatrne, ale už po prvých stránkach moja ostražitosť kapitulovala. Zviezla sa na čarovnej vlne reality správne mixnutej so sci-fi a príbeh troch výnimočných ľudí, ktorých dala dokopy veľmi neobyčajná udalosť, ma dokonale chytil za srdce. Nerada prezrádzam z deja, takže pre bližšiu predstavu spomeniem len to, čo hovorí aj samotná anotácia - Nikto nevie, odkiaľ prišla. Odrazu je tu a čaká na zázrak. Reč je o dievčatku, ktoré sa predstaví ako Ursa a tvrdí, že prišla z vesmíru. Nečakane sa objaví u Jo, ktorá sa po bolestnej strate matky a vlastnom boji s rakovinou prsníka vráti k doktorandskému výskumu. Do toho sa pripletie sympatický a tajomný Gabi, mladík od vedľa. Znie to ako klišé, ale verte mi, v tomto príbehu vás žiadne obohraté scenáre nečakajú. Nesmierne sa mi páčilo ako autorka pomocou charakteru postáv položila na stôl závažné témy v takom šate, že vám neprídu rušivé, ani odpudivé, práve naopak, sú na zamyslenie a dokážu vás nasmerovať k tým správnym životným otázkam. Vďaka povinnostiam s vlastnou knihou som príbeh čítala pomalšie, ale o to viac ma tešilo, že som s ním strávila dlhšiu dobu. No posledných sto strán som už nevedela odložiť a tak som sa príbehu oddala, že ma prekvapil koniec a najmä prevratné udalosti, ktoré mu predchádzali. Bolo to dokonale napísané, prepojené a uzavreté. Aj s posolstvom navyše. Za mňa vrelo odporúčam.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x