bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Chlapec, čo nasledoval otca do Osvienčimu

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:324
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 29.03.2024 02:59

Lepšia cena: 16,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 17,11 € (vrátane DPH)
Bežná cena:19,90 €
Ušetríte: 2,79 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,95 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Chlapec, čo nasledoval otca do Osvienčimu

Viedeň 1939. Rodina Kleinmannovcov žije jednoduchým, bežným životom. Gustav pracuje ako čalúnnik a Tini udržiava v poriadku skromnú domácnosť. Najväčšou radosťou manželov sú ich štyri deti: Fritz, Edith, Herta a Kurt.
No po pripojení Rakúska k Nemecku sa židovskej rodine Kleinmannovcov začne rúcať ich usporiadaný svet. Susedia sa k nim obracajú chrbtom, otec prichádza o zdroj obživy a ohrozené sú aj samotné životy členov rodiny.
Otec Gustav a syn Fritz prví doplatia na zmenenú situáciu, Nemci zatknú a pošlú v transporte do koncentračného tábora v Buchenwalde. Je to len začiatok nepredstaviteľného fyzického aj psychického utrpenia, neľudských podmienok, ťažkej práce v kameňolome, častých bitiek, mučenia, hladu a ponižovania. Počas nekonečných mesiacov, ktoré nasledujú, ich udržiava pri živote len jedna vec – otca a syna spája vzájomná láska.
Keď sa dozvedia, že Gustava majú preložiť do Osvienčimu, čo sa rovná takmer rozsudku smrti, Fritz čelí neľahkému rozhodnutiu – nechá otca odísť samého, alebo sa k nemu pridá...
Kniha podrobne zobrazuje hrôzostrašnú realitu druhej svetovej vojny. Autor hovorí o všetkom priamo, nebojácne a bez sentimentality. Opisuje život plný neuveriteľných hrôz, počnúc zradou „dobrých“ susedov, po ktorej nasledovalo systematické besnenie, vyvlastňovanie a transporty. Je to pozoruhodné rozprávanie o strašných udalostiach, ktoré prežila len hŕstka statočných, hoci ich šance boli nulové. Pomohli im občasné prejavy ľudskosti, hlboká vzájomná láska, neuveriteľná nezlomnosť a veľké šťastie. Zázrak prežitia v nich zanechal hlboké jazvy, ale aj neochvejnú chuť žiť.
Kniha sa opiera o záznamy v tajnom denníku Gustava Kleinmanna a o dôkladný archívny výskum autora a po prvý raz rozpráva tento neuveriteľný príbeh, ktorý nemá v histórii holokaustu obdoby. Chlapec, čo nasledoval otca do Osvienčimu je pripomienkou najlepšieho, ale aj najhoršieho, čoho je ľudstvo schopné, a zároveň oslavou sily rodinných pút a nezlomnosti ľudského ducha.

Detaily o knihe

Názov: Chlapec, čo nasledoval otca do Osvienčimu

Objednávací kód NA620688

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Výnimočná kniha (Michaela Zamari, 4.11.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dlhšie som sa odhodlávala, kým sa začítam do tejto na prvý pohľad mohutnej knižky. Počula som, že vraj je písaná príliš opisovo, nie tak klasicky príbehovo, ako sme zvyknutí pri iných knihách s touto smutnou tematikou. No som rada, že ma to neodradilo. Za posledné dva roky som prečítala nejednu knihu opisujúcu tieto hrôzostrašné časy, ale táto bola opäť iná. Áno, príbeh je skôr opisovaný, priamej reči je tu menej, no mne to, kupodivu, ani neprekážalo. V ostatných knihách o holokauste išlo väčšinou o príbeh, ktorý mapoval rok či dva v koncentračných táboroch, ale tento je svedectcvom, že napriek nepredstaviteľnému peklu sa našli odvážni a nezlomní ľudia, ktorí prežili vyše šesť rokov pekla na zemi. Niekoľkokrát som si vravela, že to už nie je možné, túto bitku, túto potupu, tento hladomor, túto cestu v dobytčom vagóne... toto nie je možné prežiť. Je to veľmi smutná téma, to bez debaty, ale ak vás zaujíma, tak táto kniha stojí za veľkú pozornosť. Áno, už podľa názvu je jasné a potvrdzujem, že ide predovšetkým o výnimočný príbeh nielen o veľkej sile, ale o pute otca so synom, o nádeji, o láske. Aj teraz po prečítaní mám pocit, že to musela byť fikcia, lebo tie ukrutnosti, zlodejstvá,... kiežby bola. Posledných 36 strán tvoria poznámky autora, ktoré sú dôkazom, že túto tému si naštudoval a priniesol nesmierne hodnovernú výpoveď. Ja som sa tu dozvedela mnoho ďalších informácií, ktoré som v predošlých knihách nedostala, takže nejde o dokola opakované tie isté opisy strašných podmienok, aj keď ani tie tu nechýbajú. Ako by mohli. Prekvapila ma informácia o vzácnosti jedného štvorčeku toaletného papiera či iné zvrátené informácie o rôznych táboroch. Gustav a Fritz, hlavní hrdinovia, vyviazli živí z toľkých táborov. Ani som netušila, že ich bolo až tak veľa. Je pravda, že v knihe je mnoho informácií, často som si už mená vedľajších postáv nedokázala zapamätať, ale spracovanie je veľmi kvalitné, keď sa ponoríte do riadkov, kniha vás nepustí. Prajem si len jedno, aby sa ľudstvo poučilo z vlastnej histórie a neopakovalo tie isté chyby.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko minút má hodina?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x