bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Bol som Mengeleho asistentom

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,- €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Bol som Mengeleho asistentom


DADO NAGY číta z knihy BOL SOM MENGELEHO ASISTENTOM:


V roku 1944 obsadili nacisti Maďarsko a narýchlo sa pustili do masovej likvidácie židovského obyvateľstva. Väčšinu deportovali do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Rovnaký osud postihol aj lekára Miklósa Nyiszliho. Za bránami koncentračného tábora sa ocitol ešte v apríli, kde sa hneď po príchode podrobil selekcii. Josef Mengele, dôstojník SS a lekár, vtedy vyzval tých, čo študovali na nemeckých univerzitách a majú znalosti z patológie a forenznej medicíny, aby vystúpili z radu. Z päťdesiatich prítomných lekárov tak učinil len jeden – Miklós Nyiszli.

Tak sa začala jeho neuveriteľná cesta po boku sadistického doktora Mengeleho. Nyiszli sa stal členom Sonderkommanda, skupiny väzňov, ktorá pracovala v plynových komorách a v krematóriách a spravidla po štyroch mesiacoch tam sama končila. Nyiszliho poverili vykonávaním pitiev. Je zázrak, že ako očitý svedok Mengeleho zvrátených, sadistických experimentov, najmä na dvojčatách a ľuďoch postihnutých dwarfizmom, prežil. V tom období už nacisti zahladzovali všetky dôkazy. Nyiszli krátko po vojne ako jeden z prvých odhalil svetu všetky zverstvá, ktoré sa v táboroch diali, a to v čase, keď väčšina ľudí ešte zatvárala oči pred pravdou.

Z anglického originálu Auschwitz: A Doctor’s Eyewitness Account (Arcade Publishing, New York 2011) preložila Terézia Štubniaková.

Detaily o knihe

Názov: Bol som Mengeleho asistentom

Originálny názov: Auschwitz: A Doctor's Eyewitness Account

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Jedna z najsilnejších z tohto obdobia a vôbec jedna z prvých výpovedí z KT vydaná knižne (Tatiana, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je rozsahovo jednohubka, no obsahovo riadny náklad. Doslova explózia hnusu a utrpenia, ktoré prinieslo najčiernejšie obdobie v dejinách ľudstva. Holokaust. Nacistická vojnová mašinéria kosila nepriateľov režimu i ideológie jedna radosť. V táboroch na smrť umreli v neľudských, potupných podmienkach milióny ľudí. Iba máloktorí nacistickí pohlavári sa však dožili trestu za toto nezmyselné masové vyvražďovanie. Jedným z nich bol aj neslávne známy anjel smrti - doktor Mengele. Práve Mengele sa podpísal pod hromadu ukrutných, šialených experimentov pod vidinou vedeckého rozkvetu s požehnaním Tretej ríše. Vyžíval sa a s radosťou vyhľadával obete svojich experimentov - dvojčatá, ľudí trpiacich dwarfizmom či inými fyzickými "defektmi", na ktorých sa snažil demonštrovať podradenosť "židovskej rasy". Poznatky o dvojčatách sa naopak snažili využiť v prospech nemeckého národa - čím viac matiek, ktoré porodili dvojčatá, tým lepšie pre nemecký národ a jeho rýchlejšie rozrastanie sa. O zverskýh experimentoch ste sa mohli čo to dočítať aj v iných knihách. Táto kniha je predovšetkým o tom, čo na vlastnej koži prežil Mengeleho asistent - maďarský doktor Miklós Nyiszli. Verím, že mnohým príde počíňanie autora ako zbabelé. Možno ho viacerí odsúdia za to, že tým, čo slepo a bez odvrávania vykonával napomáhal v zločinoch Tretej ríše. Tiež som sa nad tým zamyslela. Avšak, nemám tendenciu a ani právomoc niekoho súdiť. Myslím, že život s výčitkami a nočnými morami boli už i tak krutým trestom. Ale odkaz, ktorý nesie jeho výpoveď má nevídanú hodnotu. Zachoval tak tým pamiatku na spoluväznených i členov Sonderkommanda, ktorí sa oslobodenia nedožili. Ich príbehy ostali živé v jeho knihe a boli predostreté pred celým svetom, aby nezabudol a už nikdy sa nedopustil takejto chyby... Táto kniha je pre mňa jednou z najlepších, hoci je naozaj drsná. Bez servítky poukazuje na to, kam je homo sapiens - vraj najinteligentnejší tvor na planéte zájsť. Otvára oči. Minimálne v tom, ako veľmi často zabúdame a ako si nevážime, čo máme. Pre mňa je to doteraz nepochopiteľné a alarmujúce, kam sa ľudstvo dostalo a nepoučilo sa. Pripravte sa na naozaj zdrvujúci príbeh človeka, ktorý asistoval netvorovi a ktorý videl veci, ktoré mali ostať pred svetom utajené. Pod záštitou pseudovedy a "medicíny" bol svedkom neskutočného utrpenia, straty ľudskosti a zločinu najhrubšieho zrna. Ako patológ poslúžil Mengelemu v jeho túžbe po prelome v oblasti genetiky. Túto knihu určite odporúčam (je už na Vás, či na ňu máte žalúdok). Naozaj som rada, že sa ju konečne rozhodli vydať aj u nás. Takto sa k nej dostane väčšie množstvo ľudí. Nerada hodnotím hviezdičkami tento typ literatúry, ktorého hlavným znakom je skutočné utrpenie. V tomto prípade je totiž 5/5 málo a žiaľ, uvedomenie si, že ide o nie až tak dávnu históriu a skutočný príbeh je o to bolestivejšie. Nenechajte sa prosím odradiť neskutočne nezáživne napísaným Predslovom...

Mengele (Daniela G., 21.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
V knihe sa opisuju zverstvá ,ktoré vykonával doktor Mengele.Po príchode do koncentračného tábora ,pri selekcii ,ktorú vykonával Mengele ,sa zachránil lekár Miklósa Nyiszliho,ktorý sa prihlásil ,že ovláda patológiu.Po preverení či obstojí musel viesť pytvy ľudí ,ktorý podstúpili pokusy Mengeleho.Niekedy sa až rozum zastáva nad tými zverstvámi,ktoré sa diali aj na deťoch .Miklosi musel presne záznami robiť a odovzdávať ich Mengelemu.Pribeh je pútavý ozaj odporúčam prečítať .

Opäť iný pohľad, hoci rovnako mrazivé (Michaela Zamari, 2.2.2021) Odpovedať

vrelo odporúčam
Tentoraz budem možno stručná. Nejde o spoluprácu, ale po tejto knihe som chcela siahnuť už dlho, len české vydanie bolo beznádejne vypredané a slovenské sa mi dostalo do rúk až teraz. Na knihu som počula veľa pozitívnych recenzií, že ide o akúsi povinnú jazdu, ak niekoho zaujímajú knihy s témou holokaustu. Bohužiaľ, je to pravda. Naozaj by to mala byť povinná jazda, povinné čítanie. "Za bránami koncentračného tábora sa ocitol ešte v apríli, kde sa hneď po príchode podrobil selekcii. Josef Mengele, dôstojník SS a lekár, vtedy vyzval tých, čo študovali na nemeckých univerzitách a majú znalosti z patológie a forenznej medicíny, aby vystúpil z radu. Z päťdesiatich prítomných lekárov tak dobrovoľne učinil len jeden Miklós Nyiszli. Tak sa začala jeho neuveriteľná cesta po boku sadistického doktora Mengeleho. Nyiszli sa stal členom Sonderkommanda, skupiny väzňov, ktorá pracovala v plynových komorách a v krematóriách a spravidla po štyroch mesiacoch tam sama končila. Nyiszliho poverili vykonávaním pitiev." Táto útla knižka - len 216 strán - je svedectvom, o ktorom som sa inde nedočítala, lebo ide znovu o iný pohľad, o muža, ktorý ma šťastie aj tú najväčšiu smolu, že ako lekár sa im "hodil". Ťažko sa mi vypichujú dôležité momenty z knihy, lebo je v nej toho obsiahnutého celkom dosť. A keby som niečo menovala, už by som prezrádzala a ukracovala vás o hnusné aha momenty, ktoré ku knižke patria. Pre mňa to bol ďalší smutný dôkaz o tom, ako veľmi hrôzostrašné okolnosti dokážu otupiť city človeka. Inak to pomenovať neviem. Jediné, čo ma na knižke neohúrilo, bol ten úvodný príhovor, ide však len o pár strán. Inak som ju hltala, opäť sa hanbila za ľudí a na konci ma trpko zahrialo pri srdci, že hlavný hrdina našiel svoju rodinu. Mŕtvu, či živú, to si už prečítajte. Niekedy je medzi životom a smrťou veľmi tenká hranica...

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je šesť deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Pri odhalení najohavnejšieho tajomstva lekárskej vedy tretej ríše sa mi roztriasli kolená. Nielenže zabíjali ľudí plynom, používali aj chloroformové injekcie do srdca. Na čelo mi vystúpil studený pot. Našťastie som bol v miestnosti sám. Keby tu boli so mnou aj ostatní, len ťažko by som zakrýval svoje pocity. Dokončil som pitvu, poznačil si nájdené odchýlky a zaznamenal ich. No chloroform, zrazená krv v srdcovej komore a viditeľný vpich po ihle v srdcovom plášti v mojich záznamoch nefigurovali. Z mojej strany to bolo užitočné opatrenie. Záznamy doktora Mengeleho týkajúce sa výskumu dvojčiat boli v mojich rukách. Obsahovali všetky vyšetrenia, röntgenové snímky, už spomínané kresby, no nikdy okolnosti alebo príčiny smrti. Ani ja som nevypĺňal túto časť pitevnej správy. Prekračovať určené hranice znalostí alebo sa zverovať so všetkým, čo človek videl, nebol nikdy dobrý nápad. Na tomto mieste to platilo dvojnásobne.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x