bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Trvalý záznam

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:376
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Vaša cena: 9,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:16,90 €
Ušetríte: 7,- € (zľava 41%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,80 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Trvalý záznam

VLADO KOBIELSKY číta z knihy TRVALÝ ZÁZNAM:

Edward Snowden. Muž, ktorý odtajnil americký systém masového odpočúvania a sledovania verejnosti. Systém, ktorý sám pomáhal vybudovať.

Dvadsaťdeväťročný Edward Snowden v roku 2013 šokoval svet, keď sa ako príslušník CIA a NSA rozišiel so svetom amerických tajných služieb a zverejnil informácie o budovaní systému schopného zaznamenať každý telefonát, textovú správu či e-mail. Výsledkom by bol zlom v dejinách špionáže – prechod od monitorovania jednotlivca k celým národom. Americká vláda by tak získala možnosť nazrieť do súkromia každého človeka, ktorý sa dotkne počítača či smartfónu, natrvalo uchovať získané údaje a použiť ich. Snowden po rokoch v ruskom exile prvý raz odhaľuje, kedy a za akých okolností v ňom dozrela morálna povinnosť porušiť zákon a prehovoriť. Vysvetľuje jednotlivé kroky, ktoré učinil v presvedčení, že dané konanie je v rozpore nielen s americkou ústavou, ale aj so základnými hodnotami akejkoľvek slobodnej spoločnosti.
Autobiografia Trvalý záznam zachytáva Snowdenovo detstvo v idylickom prostredí amerického predmestia aj roky v tajných službách CIA a NSA. Je výnimočným svedectvom bystrého mladého muža, ktorý vyrástol na internete a nakoniec sa stal jeho svedomím.

Z anglického originálu Permanent Record (Meropolitan Books, New York 2019) preložil Peter Tkačenko.

Dostupné verzie titulu

Trvalý záznam Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Trvalý záznam

Originálny názov: Permanent Record

Objednávací kód WP204652

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Splnila očakávania (Michaela Zamari, 13.11.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako sľubuje anotácia - 29ročný Edward Snowden v roku 2013 šokoval svet, keď sa ako príslušník CIA a NSA rozišiel so svetom amerických tajných služieb a zverejnil informácie o budovaní systému schopného zaznamenať každý telefonát, správu či e-mail. Snowden po rokoch v ruskom exile prvý raz odhaľuje, kedy a za akých okolností v ňom dozrela morálna povinnosť porušiť zákon a prehovoriť. V knihe vysvetľuje jednotlivé kroky a musím uznať, že ešte stále ma dokáže prekvapiť, že hoci o takýchto témach diskutuje celý svet, točíme filmy (aj katastrofické, aj technické...) a akoby sa to ďalej neriešilo. Ľudia v kinách dojedia pukance, alebo zavrú knihu, dojmy vyprchajú a nikomu nevadí, že sme stratili súkromie. Ako prizvukuje aj Snowden, keď stlačíme DELETE, neznamená to, že sme zmazali súbor. Uznávam, že niektorými stránkami som sa prehrýzala ťažšie - priveľa tech. pojmov, ale inak som ju hltala odvtedy, čo spomenul, že ako 13násťročný si zaumienil, že už sa nevráti do školy, až po to, ako rozoberá digitálne veštenie. Dávnejšie som videla aj film, zožrala som aj Netflixovku - The Social dilemma, no asi nič nevystihuje jeho spoveď a realitu ako veta - Dosiahnuť zmenu zákonov je oveľa zložitejšie ako zariadiť zmenu technologických štandardov, a kým budú zákony meškať za technologickými inováciami, inštitúcie sa budú pokúšať zneužiť tieto rozpory vo svoj prospech.  Aj jedna myšlienka o sopke bola taká silná, že už len kvôli nej odporúčam prelúskať sa týmito 371 stranami. Ak sa zaujímate o technické veci a nie je vám jedno, čo sa deje s vašimi dátami či ako funguje svet "za monitorom", túto knihu rozhodne odporúčam.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x