bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kde raky spievajú

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:300
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.03.2024 03:57

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kde raky spievajú

V pokojnom mestečku Barkley Cove na pobreží Severnej Karolíny dlhé roky kolujú strašidelné historky o Dievčati z močiara. Keď sa v roku 1969 pod požiarnou rozhľadňou objaví mŕtvola miestneho krásavca Chasea Andrewsa, obyvatelia mestečka z jeho vraždy hneď upodozrievajú Kyu Clarkovú, prezývanú Dievča z močiara. Vraj mala s Chaseom nejaké pletky a keď sa oženil s „dobrou partiou“, nedokázala sa cez to preniesť a siahla po pomste. V osudnú noc navyše zmizol prívesok s mušľou, ktorý Kya darovala Chaseovi a stále ho nosil na krku.

Lenže Kya nie je taká, ako sa o nej hovorí. Je citlivá a inteligentná, roky žije v rozľahlom a ťažko prístupnom močiari odkázaná sama na seba a nazýva ho svojím domovom. Zbiera slávky, loví ryby, údi ich a vymieňa za iný tovar. Priatelí sa s čajkami a snaží sa žiť v súlade s prírodou. Od zvierat sa učí vyhýbať nebezpečenstvu, zaobstarávať si potravu a šikovne unikať pred tými, čo by ju chceli pripraviť o slobodu. V škole sa ukáže len jeden jediný raz – za prísľub dobrého jedla. Keď však zažije výsmech, šikanovanie a nepochopenie, zanevrie na všetkých a utiahne sa späť do chatrče v barinách. No aj v jej živote príde chvíľa, keď zatúži po spoločnosti ľudí, po láske a dotykoch. Jej nespútaná krása očarí dvoch mladých mužov z mestečka a Kya sa pomaly začne otvárať novému životu – keď sa zrazu stane čosi nepredstaviteľné.

Román Kde raky spievajú je prekrásna óda na nedotknutý svet prírody, dojímavý príbeh o osamelom dospievaní mladej dievčiny a zároveň prípad záhadnej vraždy s prekvapujúcim koncom. Owensová nám pripomína, že detstvo nás formuje na celý život a príroda pred nami stále ukrýva tajomstvá – krásne a neraz aj kruté.

Detaily o knihe

Názov: Kde raky spievajú

Objednávací kód NA619164

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Nie zle (Melinda Štrbová, 31.10.2022) Odpovedať

priemerná kniha
Precitala som ju na zaklade vela pozitivnych recenzii. Musim vsak priznat ze mne uplne nesadla. Ano, boli krasne opisy, no na mna to bolo asi vela. Prvu cast knihy, asi tretinu, som sa trochu nutila do citania. Potom sa to uz rozbehlo a koniec som zas hltala. Zaver ma prekvapil, fakt som to na zaklade toho vsetkeho necakala, hoci vela moznosti tam nebolo :D tymto si tak trochu ziskala moje srdce. Musim vsak povedat, ze za mna to bolo skor take priemerne a neviem, ci sa k nej este niekedy vratim :) kto ma vsak rad prirodu, tak tie opisy si vychutna a nadych detektivky bol tiez super ;)

Určite odporúčam (Monika, 10.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Zaujímavo zvolená téma a zápletka. Určite odporúčam každému kto ma rád nezvyčajné príbehy. Pochybujem, že filmové spracovanie bude také dobré ako kniha.

Nádhera (Martina Fraňová, 10.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Cítite to? Počujete to? To je nikdy nekončiaci život močarísk, trepotanie krídel a vôňa zeme a vody. To je samota, ktorá vás objíma, poznáte ju, hľadíte ju, ale zároveň ju odstŕčate preč, preč od zúfalstva, nenájdenej intimity a opustenosti. Ach, takéto dojmy som mala počas čítania knihy Kde raky spievajú. Je to prenádherne podaný román o osamelom dievčati, ktoré túži po dotyku, nehe a láske. Kya je veľmi silná postava, s ktorou sa život nemaznal. Máte chuť ju chrániť, učiť, byť jej priateľom, pomáhať jej. Ale zároveň. Nechcete byť ňou. Nechcete byť sami, odkázaní len na seba, na svoje schopnosti, opustení v divočine, vysmiati od okolitého života. Je to ťažké, tak veľmi ťažké, ale Kya to zvláda, alebo sa aspoň o to pokúša. Príbeh je podaný z dvoch časových liniek - v jednej sledujete dospievanie hlavnej postavy a v druhej prebieha vyšetrovanie vraždy. Nečakala som tam detektívku a o to viac ma to príjemne prekvapilo. V tom momente, keď sa obe linky stretnú, tak knihu nepustíte z rúk. Jednoducho sa musíte dozvedieť ako to skončí. A ten koniec rozhodne stojí za to. Je to kniha plná krásnych opisov, ktoré sa niekomu môžu zdať nudné, ale… ako inak chcete zažiť atmosféru močiara a dievčatka, ktoré v ňom žije? Mne, osobne, sa tie opisy nezdali nudnéé alebo dlhéé (človek, čo toto napísal asi nečítal Victora Huga), ale jednoducho krásne a v tom momente som nič iné nevnímala, len atmosféru, ktorú nám autorka Delia Owens naservírovala.

To si musíte prečítať ! (Zuzana Hermanová, 8.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
•To oni ma nenávidia. Oni sa mi posmievali. Oni ma opustili. Oni ma šikanovali. Oni ma napadli. Áno, je to pravda, naučila som sa žiť aj bez nich. Bez teba. Bez mamy ! Bez všetkých ! Neviem či by som sa v blízkej dobe dostala k tejto knihe, keby som nevedela, že čoskoro bude v našich kinách aj film podľa tejto knihy. Bola som však zvedavá. A ako dobre! V tomto príbehu sa stretávame s Kyou Clarkovou, ktorá sa musela počas života pretĺkať sama a ľahké to veru nemala. Ľudia ňou pohŕdali. Počas čítania som cítila hnev na ľudí, ako si mohli z nej robiť srandu, klopať jej v noci na dvere, uzatvárať stávky o tom, kto ju pripraví o vienok ? Nonsens. Zároveň som cítila ľútosť, odhodlanie a túžbu zvládnuť situáciu ako len najlepšie na svoj vek a pomery vie (varí si krupicu na rôzne spôsoby!). Jednoducho, príroda ju živila, vychovala a chránila. Kya si vyslúžila u ľudí prezývku Dievča z močiara. Je smutné sledovať, akí ľudia vedia byť odporní, a pritom Kya je tá čo je čistá a nevinnejšia. Alebo, že by nie? Kniha nie je len o krásnych opisoch prostredia, fauny, zaujímavý vzťahoch a ťažších témach. Dej je obohatený aj o detektívnu zápletku, pri ktorej som na konci knihy ani nedýchala. Kniha vás naozaj pohltí, vyvolá vo vás množstvo pocitov, nebudete ju môcť odložiť z ruky. Cítila som sa, že celý príbeh prežívam s Kyou a veľmi jej držím palce, aby si aj ona našla svoj šťastný koniec. P.S. Knihu som zhĺtla jedným dychom, dôkazom je, že som si urobila čaj a úplne som na neho zabudla. Po dočítaní knihy som našla vedľa seba silne vylúhovaný studený čaj.

Jedna z najlepších (Laura Löbbová, 8.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto je jedna z tých kníh, ktorú si budem pamätať ešte dlhú dobu a rozhodne sa mi nepomieša s iným príbehom. Je tak originálna a smutno krásna, že to proste nejde zabudnúť. Hlavná postava Kya si ma získala ihneď na začiatku. Nevinnej detskej duši, ktorá to nikdy nemala ľahké, sa obráti život zo dňa na deň, keď jej odíde mama. Čelí mnohým situáciám, pri ktorých by si niekoho želala mať, avšak často to vyzerá, že je odkázaná len sama na seba. Vidíme Kyu dospievať, formovať sa v jedinečnú nespútanú bytosť, ktorá žije prírodou v prírode. Kya ma ako postava nesmierne bavila a veľmi veľmi som jej držala palce nech si vybojuje presne taký život, v akom bude spokojná. Nech nájde kúsok šťastia aj ona a vyváži to zlé veci, ktoré ju postretli. V druhej dejovej linke sa síce opäť stretáme s Kyou, ale o pár rokov neskôr, pri vyšetrovaní vraždy. Tu si prídu na svoje milovníci záhad a napätia. Ja ako milovník krimi musím povedať, že aj túto časť zvládla autorka bravúrne. Nechýbalo napätie a premýšľanie, kto stojí za vraždou a odhalenie až na úplný záver. Všetko do seba zapadlo a dávalo zmysel. Opisy prírody sú nádherné, Kya tiež a príbeh ma nezameniteľnú atmosféru. Nájde sa tu romantika, napätie, záhady, ťažké témy, veľa prírody a koniec príbehu vás dostane, či ste niečo tušili alebo nie. Odporúčam každému a ja sa veľmi teším na film!

Neujde nikomu, kto má rád dobré knihy. (Knihomoľka Evka, 5.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Dúfam, že filmové spracovanie prispeje k tomu, aby ľudia s rovnakým nadšením siahli aj po knižnej predlohe, lebo ja som tak mnohožánrový príbeh ešte nečítala. Totiž on napriek vražde a vyhnanstvu citlivo zvládne pred vami odkryť témy ekológie, ohovárania, predsudkov a násilia páchaného na ženách. V závere sa mi síce trošku viac pýtalo vysvetiť konanie hlavnej hrdinky, ale je super, že takto si ho zasa môžem dotvoriť podľa seba. Rozhodne si nezaslúži o hviezdičku menej, veď ja by som sa bála kŕmiť aj tie čajky. Takže, ak máte radi dobré knihy, smelo do nej!

Priemer (Alena Kováčová, 5.10.2022) Odpovedať

priemerná kniha
S cca prvou polovicou knihy som bojovala a prehovárala sa na jej dočítanie. Nechápala som odkiaľ sa berú všetky tie nadšené ohlasy. Druhá polovica už nabrala rýchlejší spád. Po dočítaní asi lepšie dokážem pochopiť vysoké hodnotenia, ale za mňa kniha ostáva priemerom. Úplný koniec mi vôbec neprišiel ok a knihu pre mňa nezachránil. Odporúčam knihu ako book club knihu, pretože by sa o nej dalo dlho diskutovať.

Kde raky spievajú (Jana, 3.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ktorú by nemal vynechať žiadny zanietený čitateľ. Iná ako všetky ostatné, so silným príbehom, ktorý nenechá chladným nikoho.

Kniha, ktorá mi prirástla k srdcu (Tatiana, 24.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha je prudko čitateľná. Ak máte radi príbehy popretkávané romantikou, krásnymi popismi prírody i zápletkami, tak Vám táto kniha určite ukradne srdce a pri jej čítaní zabudnete na čas. Málokedy sa mi stáva, aby mi po prečítaní knihy bolo tak ľúto, že už skončila. Čoskoro sa dočkáme aj filmového spracovania, na čo sa už veľmi teším. Pre náročnejších možno toto dielko nebude vzbudzovať veľké emócie ani punc kvality, no myslím, že gro čitateľov si ho obľúbi. V knihe nájdete obraz vtedajšej doby, no zároveň aj veľa podobností, ktoré sa preniesli do zmýšľania spoločnosti aj v súčasnosti. Predsudky. Prečo by sa jedinec nemohol vzoprieť názoru na to, za koho ho spoločnosť považuje, vzoprieť sa a ísť svojou cestou? Ak nájde vnútornú silu, môže tieto predsudky zbúrať. Potrebuje však jediné - veriť si a dostať šancu. Tú nádhernú knihu hodnotím na 5/5*, nemám jej totiž čo vytknúť. Príjemná oddychovka, pri ktorej som sa zamyslela, poplakala i sa usmievala.

Krásna kniha (Jana Sobekova, 21.4.2022) Odpovedať

Krásny príbeh. Dlho som nad ňou váhala kôli opisom prírody, či nebudú zdlhavé a nebudú ma nudiť. Mám rada keď dej ubieha. Ale kniha ma chytila za srdce a určite sa k nej ešte niekedy vrátim.

Skvelá kniha (Simona, 20.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Veľmi sa mi kniha páčila, nevedela som sa od nej odtrhnúť. Prepletanie dvoch dejových línií mám v knihách rada a tuto to bolo veľmi zaujímavo zakomponované do príbehu.

nádherná óda na prírodu so štipkou lásky a krimi (Andrea Vojtech, 7.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Poznáte ten pocit, keď prečítate knihu a srdce vám ide roztrhnúť od všetkých tých silných emócií? Keď neviete, či plakať od smútku či od šťastia? Taký ten nádherný, horko-sladký pokoj na duši. Akoby ste práve prežili jeden celý život a znovu sa vrátili do toho predchádzajúceho nedokončeného. Obdivujem, ako autorka dokázala z napohľad nevábneho prostredia sformovať tak hlboký, drsno-nežný príbeh s mnohými rovinami. Je veľkým umením napísať knihu, ktorá nie je plochá a čitateľovi ponúka okrem hlavnej dejovej línie aj mnoho silných a skrytých tém bez toho, aby to bilo do očí. Ak hľadáte knihu plnú napätia, vzrušenia a dejových zvratov na každej 10. strane, táto jemne poetická, hĺbavá óda na prírodu a sonda do ľudskej mysle nebude asi to pravé pre vás. Áno, kniha obsahuje aj krimi zápletku, ku ktorej rozlúšteniu smeruje celý príbeh (a je naozaj dobrá), no predsa to nie je gro príbehu. To je omnoho hlbšie. Celý príbeh a jeho spracovanie bolo pre mňa pohľadením pre dušu. Toto je kniha, kde každá veta má svoje čestné a zaslúžené miesto. Absolútne nič ma nerušilo, nevadili mi ani dlhé opisy prostredia a života, pretože sú tak skvelo literárne spracované, že ma vtiahli do seba. O postavách a ich hĺbke by sa dala napísať samostatná kapitola. Zamilovala som si každú jednu, aj tú najzákernejšiu, pre ich nádherne citlivé a uveriteľné spracovanie. Hlavná postava Kya je pre mňa silnou a húževnatou hrdinkou, nad ktorou budem ešte dlho premýšľať. Ako vlastne nad jej celým príbehom.

Kde raky spievajú (MonikaB, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelá kniha, nádherný príbeh. Keď sa do nej začítate, nebudete ju vedieť položiť. Vtiahne vás opis krásnej prírody, že až budete mať chuť vybrať sa tam. Príbeh lásky a detektívna zápletka vás tak upútajú,že knihu nepoložíte, kým ju nedočítate.

Dojemná kniha (Daniela Barillová, 4.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Dojemný a aj napínavý príbeh o osamelosti, láske, samostatnosti, nedôvere. Veľmi dobre sa mi čítala, mne tá detektívna zápletka nevadila, ale koniec má podľa mňa veľmi prudký spád. Je neuveriteľné, že také malé dieťa všetci opustia, že v škole bola jeden deň a sociálka sa o ňu zaujímala 2 krát a keď dieťa nenašli, už to nikoho netrápilo.
Všetky komentáre (14)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x