bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







V zajatí geografie

Vydavateľ: Premedia SK (Premedia SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:248
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 8,90 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,50 €
Ušetríte: 4,60 € (zľava 34%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 14,24 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: V zajatí geografie

Kniha V zajatí geografie vychádza v dvoch desiatkach krajín a sprevádza ju povesť výnimočného sprievodcu modernými dejinami, ktorý na relatívne malej ploche zhrnul to najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť o súčasnom svete.

Geografické pomery ovplyvnili vývoj celého ľudstva a dodnes ovplyvňujú správanie politikov. Ich rozhodnutia sú limitované pohoriami, riekami, púšťami aj oceánmi. Ak sa ste sa pýtali, prečo je Putin posadnutý Krymom, prečo boli Spojené štáty predurčené stať sa svetovou veľmocou, alebo čo stojí za čínskou expanziou, máte v rukách tú správnu knihu.

V desiatich kapitolách (venovaných Rusku, Číne, Spojeným štátom, Európe, Afrike, Blízkemu východu, Indii a Pakistanu, Japonsku a Kórei, Latinskej Amerike a Arktíde) sa autor pozerá na minulosť, súčasnosť a budúcnosť s použitím máp, úvah a príležitostne aj osobných skúseností. Ponúka pohľad na najdôležitejšie okolnosti, ktoré ovplyvňujú svetové dejiny.

Detaily o knihe

Názov: V zajatí geografie

Originálny názov: Prisoners of Geography

Objednávací kód NADBK19913

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

O geopolite (Lenka Luksajova, 1.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Autor tu na celkom malej ploche v 10 kapitolách predostiera najdôležitejšie okolnosti, ktoré ovplyvňujú svetové dejiny. „Geografický profil krajiny uväzuje ich lídrov, dáva im malý výber a menej priestoru na manévrovanie než by ste si mysleli.“ V knihe je veľmi zrozumiteľne vysvetlené prečo tá ktorá krajina trpí zášťou a nevraživosťou voči inej. Prečo sú niektorí susedia odvekými nepriateľmi a prečo ich vzťahy asi ani nikdy priateľské nebudú. Do prečítania tejto knihy som si v takej miere neuvedomovala ako až veľmi nás ovplyvňuje geografia. Zároveň som si utvorila celistvejší názor na jednotlivé krajiny a ich počínanie. Uvedomila som si, že politika krajiny je viac utváraná pozíciou, v ktorej je vo svete umiestnená ako ľuďmi, ktorí stoja na jej čele. Lebo keď raz krajina nemá more asi ťažko sa z nej stane lodná veľmoc. Ale aj keď more má, ale nemá lesy, tak tie lode proste nevyrobí. Všetko so všetkým súvisí. A to platí vo svetovej politike dvojnásobne. Niekedy som sa až pozastavovala nad tými spojenectvami a nepriateľstvami. Úprimne mi to trochu pripadá ako v škôlke. Marienka sa nehrá s Julkou a tak sa s Julkou nemôže hrať ani Anka, lebo by padla do nemilosti Marienky a pre Anku je výhodné hrať sa s Marienkou, lebo ... ☺ Autor ponúka pohľad aj na najakútnejšie predpokladané konflikty. Predikuje, kde z jeho pohľadu sa asi najbližšie môže rozhorieť veľká vojna. Asi nie náhodou začal kapitolou o Rusku. Celkovo knihu hodnotím ako veľmi poučnú a zrozumiteľne napísanú aj pre totálneho laika ako som ja. Počas čítania som mala neustále otvorené Google Maps a všetko si dohľadávala, aby som si text vedela lepšie predstaviť.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x