bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Utiekol som z Osvienčimu

Vydavateľ: Citadella SK (Citadella SK)
Jazyk: slovenský
Formát:Elektronická kniha
Počet strán:504
Poradie vydania:1.
Dostupné na stiahnutie  
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena:

EPUB MOBI PDF
Vaša cena: 9,70 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 4,20 € (zľava 30%)
Ďalšie podoby titulu:
Formát: KNIHA
cena od: 15,88 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Utiekol som z Osvienčimu

7. apríla 1944 sa v koncentračnom tábore v Brezinke, ktorý bol súčasťou koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim, rozzvučali poplašné sirény. Ohlasovali útek dvoch väzňov. Tento hrdinský čin sa ako jedným z mála podaril dvom slovenským židovským väzňom Rudolfovi Vrbovi a Alfredovi Wetzlerovi.
Živé rozprávanie zavedie čitateľa priamo doprostred diania a spolu s autorom, ešte mladíkom Rudolfom Vrbom, prežíva jeho pokus o útek z fašistického Slovenského štátu do Maďarska, opätovný návrat domov, kde sa dostane do tábora v Novákoch, odkiaľ ho pošlú transportom, ktorý mieri do Osvienčimu. Tu zažíva ukrutné ponižovanie, neľudské zaobchádzanie, týranie a je svedkom strašnej smrti tisícov tamojších väzňov. Ocitá sa uprostred obrovskej a neľudskej mašinérie smrti, ktorú vytvorila Nemecká ríša a usilovala sa ju za každú cenu pred verejnosťou utajiť a rozhodne sa utiecť...

Neuveriteľné! A presne takto zareagovali aj poprední predstavitelia židovskej komunity, cirkevní predstavitelia a štátnici, keď si po úteku bývalých väzňov prečítali Správu Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera, ktorá je súčasťou knihy. Okrem nej je do knihy zaradených aj niekoľko ďalších dokumentov, napríklad svedecká výpoveď Rudolfa Vrbu na súdnom procese s Adolfom Eichmannom, štúdia Rudolfa Vrbu Úloha holokaustu v nemeckej ekonomike a vojenská stratégia, správa Rudolfa Vrbu Prípravy na holokaust v Maďarsku: výpoveď očitého svedka alebo Doslov Johna S. Conwaya, profesora histórie na University of British Columbia, Vancouver, B.C., Kanada, pod názvom Význam správy Vrba ? Wetzler o Osvienčime-Brezinke.

Detaily o knihe

Názov: Utiekol som z Osvienčimu

Objednávací kód NADBK11871

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Ťažký príbeh (Petra, 21.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Toto je jedna z najlepších kníh z tohto prostredia. Dej je zaujímavý, miestami nechutný, no najviac zarážajúce je to, že príbeh sa skutočne stal. O hlavnom hrdinovi sa dá napísať,že mal viac šťastia ako rozumu, čo mu pomohlo pri úteku. Smutné však je, že sa snažil po úteku svedectvom pomôcť aj iným Židom (z Maďarska), no,žiaľ,nebol úspešný. Každopádne, knihu sa oplatí prečítať a pri čítaní mať stále na pamäti, že to nie je fikcia.

Odporúčam (Natália Jurigová, 10.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Jedna z najlepších kníh z prostredia koncentračných táborov

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko hodín má deň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x