bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Biela ruža, Čierny les

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 02:55

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Biela ruža, Čierny les

Píše sa rok 1943.
Pred nástupom Hitlera k moci bola horská chata rodiny Gerberovcov miestom radosti a rodinnej pohody. Teraz, keď Čierny les prikryla hrubá snehová prikrývka, sa v nej odporkyňa fašistického režimu Franka Gerberová cíti osamelá a zúfalá. Cez jej domovinu sa prehnala vlna brutality, ktorá jej vzala milovaných ľudí aj zmysel života.
Všetko sa zmení, keď v snehu náhodou objaví letca v uniforme Luftwaffe. Muž je zranený, v bezvedomí a vedľa neho leží padák. Franka, vyštudovaná zdravotná sestra, ho napriek svojmu odporu k režimu dovlečie do osamelej chaty v horách. Čoskoro však zistí, že muž nie je tým, za koho sa vydáva, a začne pátrať po jeho skutočnej identite. Z ich krehkého vzťahu sa v hroziacom nebezpečenstve vyvinie nevyhnutné spojenectvo. Dokážu si s gestapom v pätách dôverovať natoľko, aby spojili sily a dokončili misiu, ktorá by mohla zmeniť priebeh vojny aj ich život?

Z anglického originálu White Rose, Black Forest (Lake Union Publishing, Seattle 2018) preložila Beata Horná.


LUCIA VRÁBLICOVÁ číta z knihy BIELA RUŽA, ČIERNY LES:

Detaily o knihe

Názov: Biela ruža, Čierny les

Originálny názov: White Rose Black Forest

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Biela ruža, čierny les. (Andrea Chovancová, 21.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ako každá iná s touto tématikou? Tak to ani náhodou. Pre mňa jej výnimočnosť spočíva v tom, že sa neodohráva v koncentračnom tábore. V dejovej linke vidím dynamiku, rýchli spád a drámu. Koniec koncov, zúfalstvo si predsa až žiada zúfalé činy, no nie? Toto čítanie som si užila všetkými desiatimi. Odporúčam!

Pekna kniha (Daniela G., 11.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako som napísala v nadpise ,táto kniha je veľmi pekná .Franka si chcela nájsť útočisko v starej chate ,ale v lese objavila letca ,a tým sa začalo ich puto ,ktoré sa menilo viac a viac na niečo viac .Kniha je z obdobia druhej svetovej vojny ,je o sile mladých ľudí ,o odvahe ale aj láske,odporucam

Veľmi pekný príbeh (Kristína Drážovská, 11.9.2020) Odpovedať

Táto kniha je iná. Vojnové príbehy z pohľadu Nemcov sú oveľa zriedkavejšie a asi aj preto sa neraz zabúda na fakt, že aj oni boli obeťami systému a ideológie, ktorá napokon zničila mnohé životy. Biela ruža, čierny les je príbehom mladej Franky, ktorá žila pokojným životom so svojou rodinou. Vyrastala v Nemecku, dospievala pri milujúcich rodičoch, ale spoločnosť okolo nej sa začínala meniť. A táto kniha sleduje a opisuje to, akým rýchlym spádom sa Nemecko menilo. Ako názory a nenávisť postupne napĺňala myslenie susedov, rodín a najbližších... Dej sa prelína so spomienkami na minulosť a na súčasné dianie. Postupne sa stupňuje vplyv nacistov a príbeh tak dostáva neustále novú atmosféru. Franka od začiatku až do konca prechádza veľkými zmenami a jej charakter sa neustále rozvíja. Autor koniec koncov napísal veľmi pekný príbeh, ktorý je o prekonávaní svojich vlastných síl, viere v ľudskosť, o odvahe a o láske. Je pravda, že pár chybičiek krásy by sa tu našlo a že aj napriek kvalitnému písaniu si kniha nie vždy vedela udržať moju pozornosť... Aj tak však za prečítanie rozhodne stojí a príbeh sa mi páčil :).

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je štyri krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Chvíľu jej trvalo, kým našla niekoľko hrubých, pevných konárov. Hodila ich do snehu k saniam vediac, že ju čaká ťažká úloha. Stiahla si rukavice. Okamžite jej skrehli prsty, ale bolesť si nevšímala, sústredila sa len na to, čo bolo treba urobiť.
Jednou rukou chytila muža za členok a druhú ruku vsunula pod nohavicu, aby nahmatala kosť. Bola zlomená niekoľko centimetrov pod kolenom. Ideálne by bolo, keby mu kosť zafixovala hneď po tom, čo ho našla, lenže vtedy riešila dôležitejšie veci. Silno potiahla za členok, aby sa kosť pod kožou narovnala. Mužova tvár sa skrivila od bolesti. Keď kosť zapadla na miesto, vzala dva konáre a z obidvoch strán ich priviazala k nohe lanom, ktoré si predtým pripravila. Kým sa lano neroztrhne, noha ostane znehybnená. Ešte raz skontrolovala, či lano pevne drží. Za daných okolností to takto postačí. Potom postup zopakovala aj na pravej nohe. Ruku vsunula pod nohavicu, a keď nahmatala kosť, zistila, že zlomenina nie je až taká vážna ako na ľavej nohe. Napravila kosť a z obidvoch strán k nej lanom priviazala konáre.
Potom sa mu zahľadela do tváre. „Kto si?“ zašepkala.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x