bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Parížska knižnica

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:440
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 02:55

Lepšia cena: 15,04 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,39 € (vrátane DPH)
Bežná cena:17,90 €
Ušetríte: 2,51 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 11,80 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Parížska knižnica

LUCIA HURAJOVÁ číta z knihy PARÍŽSKA KNIŽNICA:

Paríž 1939. Ambiciózna Odile Souchetová získava vysnívanú prácu v Americkej knižnici a črtá sa jej nádejný vzťah so šarmantným policajtom. Do mesta zakrátko vpochodujú nacisti a hrozí, že stratí všetko, čo jej je drahé, vrátane milovanej knižnice. S priateľmi knihovníkmi využijú vlastné zbrane, knihy, a postavia sa nepriateľom na odpor. Po skončení vojny však namiesto oslavy slobody okúsi Odile trpkosť neodpustiteľnej zrady.

Rok 1984. Študentku Lily v montanskom malomeste zaujme postaršia osamelá suseda, celkom odlišná od miestnych obyvateľov. Čím viac sa dozvedá o jej minulosti, tým viac ju prekvapuje, že ich spája nielen láska k jazyku, podobné túžby či dokonca sklon k závisti, ale aj dávne temné tajomstvo.

Silný príbeh motivovaný reálnymi udalosťami ukazuje, aké nedozerné dôsledky majú naše rozhodnutia a že človeka určujú jeho vzťahy – k rodine, známym, no i k spisovateľom. Je to príbeh o láske, priateľstve a moci literatúry spájať ľudí dobrej vôle.

Z anglického originálu The Paris Library (Atria Books, New York 2020) preložili Natália Rondziková a Igor Tyšš.

Detaily o knihe

Názov: Parížska knižnica

Originálny názov: The Paris Library

Objednávací kód NA204585

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Parížska knižnica (Ružena Soósová, 13.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Parížska knižnica obohatila moju knižnú zbierku romantiky, dobrodružných románov a titulov z právnického prostredia o dojímavý a nevšedný príbeh z obdobia druhej svetovej vojny. Zaujala ma už samotná obálka knihy a jej názov, ktorý čitateľa hneď oboznamuje s hlavnou témou. Napriek tomu, že kniha nie je z edície svetových bestsellerov, rozhodne má čo ponúknuť a z môjho pohľadu jednoznačne stojí za to, si ju prečítať. Ja som tak učinila a veru neľutujem. Práve naopak, kniha ma nadchla a zanechala vo mne hlboký dojem. Samotný dej je vsadený do dvoch rôznych časových období, ktoré sa vzájomne prelínajú a robia tak knihu zaujímavou a pútavou. Nevšednosťou je, že kniha má dve hlavné postavy - mladučkú Lili, ktorá vplyvom náhodných okolností spoznáva Odile, hlavnú hrdinku číslo 2. Postupom času sa vzájomne zbližujú a Lili sa tak dozvedá podrobnosti z Odilinho života, ktorý je popretkávaný pavučinami tajomstiev. Odile s bolesťou v srdci postupne odkrýva svoj životný príbeh odohrávajúci sa počas 2. svetovej vojny, keď nemecké vojská napadli Paríž. Nedostatok potravín, hladovanie, rozdelenie rodín, strach o synov a otcov bojujúcich na fronte, každodenný boj o prežitie, to všetko bolo súčasťou života obyvateľov, ktorých zasiahla vojna. Zmeny nastávajú aj v Knižnici, ktorá je jadrom celého príbehu a v ktorej pracuje aj samotná Odile. Jej personálne obsadenie počnúc od zamestnancov s najnižším zaradením, cez poličkárov, knihovníčky, účtovníčku až po samotnú riaditeľku, tvorí spoločenstvo, ktoré je dušou knižnice. Vytvárajú krásny zväzok vzájomnej spolupatričnosti. I v neľahkých časoch počas vojny, keď sú služby knižnice značne obmedzené a aj jednotliví zamestnanci čelia ťažkostiam, nevzdávajú sa a rozhodnú sa poraziť vojnu svojimi vlastnými zbraňami - knihami. Rozbiehajú projekt, ktorého hlavným cieľom je dopravovanie kníh vojakom na front a tak týmto ľuďom v neľahkých podmienkach ponúknuť únik do iného sveta. Tento úžasný humánny čin sa stretáva s veľkou odozvou a i keď sa situácia postupne zhoršuje a dopravovanie kníh je čoraz ťažšie, Odile a jej súkmeňovci sa nevzdávajú a neúnavne pracujú na svojom poslaní. Kniha čitateľovi podáva ušľachtilé posolstvo - že na hlboké priateľstvo a odpustenie nikdy nie sme pristarí. Silný príbeh o knihách, ktoré spájajú ľudí.

Aby mohlo dobro rásť, potrebuje byť živené. (Andrea Chovancová, 27.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Niektoré knihy si prečítate, iné vychutnáte, ale sú knihy, ktoré si podmania vaše srdce aj dušu. A na takú práve teraz čítate komentár. Do tohto na prvý pohľad možno (ne)náročného príbehu odohrávajúceho sa v rokoch, kedy bolo prikázané písané slovo prísne kontrolovať a páliť sa určite vyplatí investovať voľný čas, lebo nám s láskou hovorí, ako veľmi knihy poskytujú možnosť úniku. Možnosť, ako vypovedať, že knihy na nás ľudí nezabudnú, nech sme akíkoľvek, nech pochádzame odkiaľkoľvek. A je úplne jedno či si ich doma ukladáme podľa farby chrbta, čísla alebo autora. Dejová linka príťažlivo poukazuje na dôležitosť bezpečnosti kníh, pretože knihy pomáhajú ľuďom vzájomne si porozumieť. A presne to žiaľbohu i dnes, vo chvíli, keď bojujeme o slobodu na svojom území potrebujeme viac než čokoľvek. V porozumení myslieť na bezpečnosť ľudí, aby mohli cítiť a ďalej šíriť lásku napríklad prostredníctvom (ne)prečítaných kníh. Partnerskú, rodičovskú, súrodeneckú, kolegiálnu, takú, akú potrebujú... oni, vy, my všetci.

Parížska knižnica (Veronika, 25.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ak si myslíte, že autori pri písaní kníh s námetom 2.sv.vojny nevedia prísť s ničím novým, táto kniha vás vyvedie z omylu. Do knihy som sa zamilovala a príbeh Odile a Lily si ma okamžite získal. Kniha bola písaná mimoriadne pútavo, zároveň nežne a každú jednu stranu autorka využila a ponúkla nám plnohodnotný príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami prepojenými s Americkou knižnicou. Že vám táto knižnica nič nehovorí? Odporúčam sa preto zamerať popri čítaní aj na túto časť histórie a dozviete sa zaujímavé info akú funkciu táto knižnica, ktorá bola založená v roku 1920 D. Reederovou, spĺňala. Vďaka tomu budete mať z knihy komplexnejší zážitok. Táto knižnica bola ako vojnové dieťa zrodené z množstva kníh. Prečítanie tejto knihy ulahodí všetkým knihomoľom, lebo literatúra a samotné knihy sú v nej podané a opísané ako niečo božské, čisté, ako svetlo v temnom období dejín. Táto kniha bola sama o sebe božská, plná hlbokých myšlienok, zamyslení a ešte viac som sa zamilovala do kníh a som vďačná, že v dnešnej dobe máme dostupných kvantum rôznorodých kníh. Nechýbala ani dávka tajomna, úžasné prelínanie časových období, ktoré sa na konci postupne spojili a dali celej knihe zmysel. Rovnako obdivuhodne autorka vykreslila priateľstvo a medziľudské vzťahy, ktoré sme mohli porovnaťv rôznych časových líniách. Opäť nám @buxsk sprístupnil ďalšiu z kníh, ktoré si získali moje srdcea bude mať čestné miesto v našej knižnici.

Krásna kniha (Daniela G., 14.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Príbeh sa prelína ,ale je pekne prepracovaný.Pribeh Odile počas 2.sv.vojny ,boj o záchranu kníh a celkovo knižnice ,aby ľudia mohli čítať a odtrhnúť sa od reality na chvíľu v čaru kníh .Najviac sa mi páčilo ich vzájomná spolupatričnosť ,súdržnosť v ťažkých časoch.Pribeh o Odile a o Lili dievčatku je veľmi pekný proste môžem odporúčať

Krásny príbeh (Patricia, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Ako je už z obálky jasné je to príbeh z obdobia 2. sv. vojny. Ak patríte k čitateľom, ktorí sa tejto smutnej kapitole dejín vyhýbajú a chcete prestať čítať, prosím, počkajte! V tomto prípade neide o ťažké, náročné čítanie aj keď sa dej odohráva v krutých a tragických časoch. Príbeh odhaľuje každodennosť z pohľadu bežných ľudí, ktorí sa snažia žiť svoje obyčajné životy počas vojny. Zvádzajú boje proti zlu z pozícií, ktoré im prináležia. Nie sú to vojaci, politici či bojovníci, ale v tomto prípade knihovníci. Človek si pri čítaní uvedomí, aké bolo všetko v tých časoch nebezpečné. Bolo nebezpečné byť kýmkoľvek – dokonca aj knihovníkom. Hlavná postava Odile sa totiž spolu s kolegami snaží udržať chod Americkej knižnice v Paríži. Knižnica sa stáva ostrovom pokoja a knihy únikom do iných svetov pre množstvo ľudí. Jej pracovníci si to uvedomujú, preto robia čo je v ich silách, aby mohla fungovať. To však nie je vôbec jednoduché… Sledujeme ich vzťahy, situáciu, ktorá je zo dňa na deň horšia, odvahu, ale aj chyby a omyly, za ktoré sa trpko platí. Autorka v príbehu zároveň krásne vyzdvihla dôležitosť priateľstva a ponúkla množstvo pekných myšlienok. Postavy a ich vnútorný svet sú veľmi dobre vykreslené a čitateľ sa do nich ľahko vcíti. Príbeh je pútavý, citlivý, číta sa veľmi dobre a veľkým plusom je, že je inšpirovaný skutočnými udalosťami a ľuďmi.

Očarujúci príbeh priateľstva (Miroslava Novysedláková, 11.6.2021) Odpovedať

Román Parížska knižnica ma zaujal už krásnou obálkou a hoci časové zasadenie do druhej svetovej vojny v človeku už vyvolá nejaké to očakávanie, o čo v príbehu pôjde, tentokrát to tak celkom nebolo. Autorka si dala skutočne nesmierne záležať na vykreslení reálií tej doby a zároveň do príbehu zahrnula mnoho skutočných osobností, udalostí a faktov. V doslove tejto knihy sa dozviete, koľko času autorka venovala študovaniu prameňov a že sama pracovala v americkej knižnici v Paríži tak ako hlavná hrdinka tohto románu odvážna francúzska knihovníčka Odile. Obe časové linky ma vždy natoľko zaujali, že keď sa skončila jedná, chcela som, aby ešte pokračovala tá, ktorú som práve čítala. Ale len čo som začítala do Lilinho príbehu, pohltil ma rovnako ako príbeh mladej Odile počas vojny v Paríži. Autorku k napísaniu tohto románu inšpirovali skutočné činy knihovníkov z Americkej knižnice v Paríži, ktorí aj počas okupácie nestratili svoju tvár a hájili svoje presvedčenie, aby sa knihy v ťažkej dobe stali zdrojom slobody a nádeje pre všetkých. Žasnem s akým neuveriteľným čarom, majstrovstvom a ľahkým perom sa autorke podarilo vytvoriť román predchnutý človečinou, obrazom skutočného priateľstva, silou pokánia, zázrakom odpustenia a všetkými obrazmi ľudských hrdinstiev i zlyhaní. Ani neviem opísať ako strašne ma tento príbeh zasiahol. Všetky postavy mi prirástli k srdcu, teda až na pár mužských, ale nechcem vyzrádzať detaily. Autorke skutočne vzdávam hold za toto dielo. Túto knihu si vložím do poličky na čestné miesto v knižnici a z času na čas prelistujem, aby som si znova prečítala krásne myšlienky, ktorých tu nájdete skutočne požehnane. Pohladia vám dušu a presvedčia vás o tom, že aj keď sa ľudia niekedy nesprávajú ako ľudia, existujú situácie, ktoré nás nimi učia byť aj napriek tomu, čo chce naše ego. Krásny veľký príbeh – zasiahol ma priamo do srdca. ĎAKUJEM
Všetky komentáre (6)

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má pes?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Vo Froide vedeli ľudia o sebe všetko. Vedelo sa, kto pije, kto sa dopúšťa daňových únikov, kto podvádza manželku. Vedeli sme, ktorá žena žije v hriechu s chlapíkom v Minote. Pani Gustafsonová však bola pre nás veľkou záhadou. Nevedeli sme nič o jej rodičoch ani to, z akých pomerov prišla. Netušili sme, ako počas vojny spoznala Bucka Gustafsona, ani to, ako ho dokázala zviesť, aby si ju vzal miesto svojej lásky zo strednej školy, ktorá naňho doma vyčkávala. Občas sa o nej rozšírili nejaké fámy, no žiadne sa nepotvrdili. Keď teraz prehovorila, zdalo sa mi, že má v očiach smútok. Alebo ľútosť? Ako mohla táto žena vymeniť Paríž za nudný zapadákov v prérii?

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x