bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Bál šialených žien

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:224
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 02:55

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,70 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Bál šialených žien

Každý rok sa v polovici pôstneho obdobia koná v ústave pre choromyseľné ženy netradičný bál. Celý Paríž sa v tento večer oddáva tónom valčíka a polky v spoločnosti žien v maskách kolombín, cigánok, vojakov či mušketierov. Dve sály – na jednej strane mentálne zaostalé dievčatá a epileptičky, na druhej hysterky, pomätené ženy a maniačky.

Tento bál nie je nič iné ako jeden z najnovších experimentov doktora Charcota, ktorý sa snaží urobiť z chovankýň v Salpetriere normálne ženy. Eugénie, Louise a Genevieve sa ocitli medzi nimi a Victoria Masová vo svojej prvotine vyrozprávala ich pohnuté osudy, ktorými poukazuje na postavenie žien v 19. storočí.

Z francúzskeho originálu Le Bal des folles (Albin Michel, Paris 2019) preložila Andrea Černáková.

Detaily o knihe

Názov: Bál šialených žien

Originálny názov: Le bal de folles

Objednávací kód NA204542

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Zaslúžila by si pr strán navyše (Tatiana, 23.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Knihe toho veľa vytknúť nemôžem. Ukazuje nám odvrátenú tvár slávneho a obdivovaného Paríža. Nielen lesk a sláva, ale aj špina a bieda. Aj taký bol Paríž 19. storočia. V období, keď ženy boli ešte bábkami v rukách mužov - módne doplnky manželov, uhladené a mlčanlivé ženy v domácnosti, sochy bez názoru a predovšetkým jukeboxy na rodenie detí. Feminizmus bol iba v plienkach a mal miesto len v myšlienkach niektorých odvážnych žien. Čo mi však chýbalo bol priestor na lepšie vykreslenie postáv. Minimálne Louisa by si zaslúžila trocha viac priestoru. Koniec tiež nebol úplne ukážkový. Bolo v ňom priveľa otáznikov. A to teda v mojom prípade považujem za malé mínus. Málokedy sa vyjadrím takto, no príbehu by som dopriala viac strán na lepšie rozvinutie osudov žien. Niečo viac ako 200 strán bolo v tomto diele málo. Príliš málo, aby dostatočne vykreslilo emócie žien, ktoré sa ocitli na pokraji spoločnosti a ktoré často zvádzali vnútorný boj. Táto Odeonka bola asi jediná, s ktorou som až tak nebojovala v zmysle komplikovanosti textu. Práve naopak. Hoci som ju čítala dlhšie (kvôli dlhším dňom v práci), tak dej bol svižný a stránky ubiehali. Vylíčenie charakterov a ich osudov mohlo dostať viac priestoru. Rovnako aj "ikonický" bál, ktorý bol stroho popísaný v posledných kapitolách hoci podľa názvu by čitateľ mohol očakávať viac. Knihu hodnotím na 4.5/5*.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko dní má týždeň?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Rozrušená Eugénie vystúpi, brat ju nasleduje. Keď už stojí na zemi, zdvihne zrak k impozantnej budove, pred ktorou zastali. Na priečelí otvorenej a oblúkovitej brány sa vynímajú dva kamenné stĺpy. Nad nimi je do kameňa vyryté „Sloboda, Rovnosť, Bratstvo“ . V strede je veľkými čiernymi písmenami na bielom podklade vytesaný nápis „Nemocnica Salpetriere“. Spod arkády v diaľke vidno na začiatku vydláždeného chodníka ešte skľučujúcejšie pôsobiacu stavbu – akoby pohlcovala všetok priestor naokolo – a nad ňou sa čnie tmavá a veľkolepá kupola. Eugénie cíti srdce až v krku. Ani sa nestihne otočiť a otcova ruka jej zovrie rameno.
„Nebudeme o tom diskutovať, dcérenka.“
„Otec... Nerozumiem.“
„Stará mama mi všetko povedala.“
Dievčine sa zatočila hlava. Nohy ju nevládzu niesť, pocíti ďalší dotyk, to ju nežnejšie za druhú ruku chytí starší brat. Zdvihne hlavu k otcovi, chce niečo povedať, ale nejde to. Otec na ňu pokojne pozerá – a ten pokoj ju desí viac ako prudkosť, ktorú mával vždy v pohľade.
„Nehnevaj sa za to na starú mamu. Nemohla si také tajomstvo nechať pre seba.“
„Nevymýšľam si, prisahám...“
„Tak či onak, na tom nezáleží. Veci, o ktorých si jej hovorila, u nás doma nemajú miesto.“
„Prosím vás, vyhoďte ma z domu, pošlite ma do Anglicka, hocikam, len nie sem.“

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x