bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Posledný bohém (Karol Duchoň)

Vydavateľ: IKAR (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:248
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:44

Lepšia cena: 10,83 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,09 € (vrátane DPH)
Bežná cena:12,90 €
Ušetríte: 1,81 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Posledný bohém (Karol Duchoň)

Slovenský Tom Jones, ako Karola Duchoňa často prezývali, rozvíril stojaté vody domácej populárnej hudby. Vynikal veľkým hlasovým rozsahom a dodnes ho považujú za výnimočný zjav na slovenskej hudobnej scéne, za talent, aký sa rodí raz za tisícročie. Jeho piesne poznajú viaceré generácie. Ďalších a ďalších dookola provokuje k napodobňovaniu, aby každý zistil, že sa to vlastne vôbec nedá. Pretože Karol Duchoň bol len jeden.

Kniha Posledný bohém vychádza pri príležitosti nedožitých 70. narodenín speváka. Text dvoch autoriek, novinárok Silvie Lispuchovej a Aleny Horváthovej-Čisárikovej, dopĺňajú fotografie z rodinného archívu Karola Duchoňa a slovenských fotografov. O Karolovi Duchoňovi rozprávajú v knihe jeho blízki, priatelia z detstva, prvá manželka Elena a ich spoločná dcéra Danka, druhá manželka Alena, kolegovia z brandže – hudobníci, speváci a speváčky Eva Máziková, Marcela Laiferová, Pavol Hammel, Dušan Grúň, Zoro Laurinc, Vlado Hronec a celý rad ďalších.

Detaily o knihe

Názov: Posledný bohém (Karol Duchoň)

Originálny názov: Posledný bohém

Objednávací kód NA204458

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Spomienky na slovenského Toma Jonesa (Mirka, 26.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
V poslednom čase akosi prichádzam na chuť životopisom. Možno je to tým, že vychádza veľa zaujímavých kníh z tohto žánru. "Posledný bohém", kniha spomienok na slovenského Toma Jonesa - Karola Duchoňa ma doslova nadchla. Je napísaná veľmi pútavo a skvelým štýlom. Stránky sa doslova obracajú samé. Rozprávanie jednotlivých rodinných príslušníkov, priateľov a kolegov je tak zaujímavé a krásne spracované, že bola skutočne radosť ho čítať. Po obsahovej stránke sa tam, samozrejme, často vyskytovali pasáže, ktoré boli smutné a čitateľ si pri nich kladie otázku, či takýto hudobný génius naozaj nemal okolo seba ľudí, ktorí by ho nasmerovali na správnu cestu a predišli takému smutnému (a hlavne priskorému) koncu alebo ich mal, lenže on sám im/si stál v ceste. Predstava, koľko toho ešte mohol ponúknuť slovenskej kultúre, keby bol žil dlhšie, je ubíjajúca. No na druhej strane je úžasné, akú rozsiahlu a najmä kvalitnú tvorbu po sebe napriek svojmu skorému odchodu zanechal. Po jeho piesňach siahajú umelci aj v súčasnosti, len si spomeňme na úspech piesne "V dolinách" v podaní Desmodu, no Karol Duchoň je len jeden a jeho podanie a zamatový hlas boli neopakovateľné. Rodinné pomery poznamenané otcovým alkoholizmom, ktoré vyústili do rozchodu rodičov, aj jeho vlastná záľuba v alkohole, žiarlivosť, celkovo nestriedmy životný štýl vedúci k nadváhe boli jeho démonmi. No bol tiež známy svojou večne dobrou náladou, chuťou zabávať sa a prajnosťou - tradujú sa nielen historky o tom, ako neraz zaplatil rundu celému podniku (vrátane úplne cudzích ľudí), ale jeho manželka a dcéra spomínajú napr. na to, ako im po ňom nezostali žiadne platne, lebo všetky jednoducho rozdal. Aj taký bol Karol Duchoň a je skvelé, že táto kniha vyšla a môžeme sa o ňom dozvedieť viac, keďže on tu už nie je, aby nám to mohol povedať a ukázať sám.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je osem deleno dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x