bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Hranica

Vydavateľ: Zelený kocúr (Vydavateľstvo Zelený Kocúr, s.r.o.)
Edícia:Pevný bod
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:466
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Lepšia cena: 6,72 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 6,88 € (vrátane DPH)
Bežná cena:8,- €
Ušetríte: 1,12 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 12,29 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Hranica

Pred nami stojí trinásťročné dievča, Emma. Stratila rodičov aj domov, ale v detskom domove, kde práve žije sa nečakane objaví jej stará mama, ktorú nikdy nevidela a vezme si ju k sebe.
Miestom príbehu je fiktívne mestečko v Sedmohradsku v čase pádu totality a zúčtovania s jeho pozostatkami. Emma na hranici detstva a dospelosti začína vnímať svet okolo seba. Svet na hranici neslobody a slobody. Začína nový život, pozoruje, zoznamuje sa s minulosťou a traumami, stavia sa im tvárou v tvár, skúša a postupne sa rozhoduje, či má o veciach terajších a budúcich rozhodovať mágia starej mamy alebo jej osobná iniciatíva a odvaha.
Román Hranica je skutočný veľký román, strhujúci, plný hľadania, napätia, nevyslovených tušení ale aj nedopovedaných príbehov.

Preklad: Gabriela Magová

Recenzie
Kedy sa upaľujú bosorky? Keď prekročia stanovené hranice. Kde sa upaľujú bosorky? Na hraniciach. Kto však má právo ukázať prstom a povedať: ty si ten, čo prekročil, teba upálime?
A sme priamo v boľavo aktuálnom románe Hranica maďarského prozaika s koreňmi v rumunskom Sedmohradsku, Györgya Dragomána (1973). Jeho dievčensko-ženská hrdinka Emma sa dostáva na všetky mysliteľné pomedzia ? prirodzeného, neprirodzeného, ba dokonca až nadprirodzeného. Absolútne nepripravená Emma je nechtiac účastníčkou hľadania prisluhovačov teroru po zvrhnutí Generála (jemne načrtnuté reálie dávajú tušiť, že sme v Rumunsku a Generálom bol Ceau?escu). Zažíva otváranie skríň a vypadávanie kostlivcov. Takých, čo boli považovaní za hrdinov, aj takých, čo hrdinami skutočne boli. Trinásťročné dievča si začína uvedomovať neúprosné pravidlá: ak dospelí potrebujú upaľovať, nejakú bosorku si vždy nájdu.
Román Hranica vyšiel v Maďarsku v roku 2014 a vyvolal vášnivé diskusie. Na Slovensku vychádza v chytľavo rytmickom preklade Gabriely Magovej v roku 2019. Uvidíme, čo roznieti v nás. (Daniela Kapitáňová)

Dragománova kniha nie je rozprávka. Každým svojím detailom, ktorý zreálňuje
magickosť, kotví pevne v ponurej tradícii kdesi medzi E. T. A. Hoffmannom a
magickým realizmom G. G. Márqueza. (Gundula Sell, Sächsische Zeitung)

Detaily o knihe

Názov: Hranica

Objednávací kód NA613975

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

magický príbeh (Andrea Vojtech, 8.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Magický príbeh plný prekračovania hraníc, hľadania vlastnej cesty životom a boja s démonmi minulosti, či už z tej vlastnej alebo spoločenskej. Kniha je písaná technikou prúdu vedomia, ktorá nie je ľahká na čítanie, ale keď si zvyknete (a to si zvyknete), číta sa veľmi pútavo a plynule. Zrazu máte pocit, akoby vety boli vašimi vlastnými myšlienkami. Je to veľmi sugestívne, no zároveň vďaka magickému realizmu aj snové čítanie. Príbeh je hlboký a spletitý, bohatý na dej a na postavy, ktoré sa časom vyvíjajú a menia, no zároveň bravúrne zachytávajú charakteristické povahové črty a vzorce správania. Bavilo ma sledovať premenu Emmy, ktorá na začiatku nie je schopná nájsť dostatok odvahy. Nebojuje, mlčí a necháva sa viesť životom svojím okolím. Postupne však nachádza svoj vlastný hlas, svoje miesto na zemi a nebojí sa robiť vlastné rozhodnutia. Jej prerod z pasivity do aktivity je podaný citlivo, nenápadne a tým veľmi uveriteľne. Symbol hranice sa tiahne v podobe ohňa a popoľa celým dielom. Avšak hranica tu má mnoho významov, nielen ako trpká spomienka čarodejníc. Príbeh je plný prekračovania hraníc medzi komunizmom a demokraciou, láskou a nenávisťou, ju tu nenávratné prekročenie hranice dospievania, či hľadanie hranice medzi spravodlivou vinou a bezduchým lynčovaním. Najsympatickejšou postavou pre mňa prekvapivo nebola Emma, ale jej stará mama. Jej osobný príbeh je silnejší a trpkejší, než som čakala. Je to pozoruhodná žena, ktorá si v živote prešla peklom, šialenstvom, nekonečným smútkom a je len na vás, či budú jej rozhodnutia, ktoré mali predovšetkým chrániť jej najmilších, pre vás pochopiteľné alebo neodpustiteľné. Sympatická mi bola aj jej mágia - jemná, nenápadná, taká “ľudová”. Pre akú cestu životom sa Emma rozhodne - či ísť cestou čarov svojej starej mamy - sa dozviete až v úplnom závere príbehu. Ak máte radi magický realizmus prepletený s nie dávnou históriou, určite odporúčam. Magická je nielen kvôli samotnému príbehu, ale aj vďaka témam a otázkam, ktoré vyvoláva. Kto je pod pretvárkou a spoločenskou povesťou skutočne dobrý a kto zlý?

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva plus deväť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x