bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Čierna pani z Kežmarku

Vydavateľ: Vydavateľstvo Koruna (Vydavateľstvo KORUNA, s.r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:288
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:50

Lepšia cena: 12,59 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 12,89 € (vrátane DPH)
Bežná cena:14,99 €
Ušetríte: 2,10 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,99 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Čierna pani z Kežmarku

Február 1684. Necelý polrok po legendárnej bitke pri Viedni preberú slobodné kráľovské mesto Kežmarok zo zimného spánku bezohľadné vraždy mladých žien sprevádzané symbolmi bosoráctva. Richtár Cornides má čo robiť, aby vyšetril zločiny a upokojil rozbúrené mesto. A to všetko práve v čase, keď sa má na Kežmarskom hrade konať stretnutie diplomatov troch európskych mocností s Imrichom Thökölym. Hradný pán chce s nimi rokovať o podmienkach mieru pre krajinu zmietanú nielen protitureckými bojmi, ale aj povstaním uhorskej šľachty.
Sú za vraždami politické intrigy alebo len osobná pomsta? Akú úlohu pri tom hrá tajomná hradná kľučiarka Brigita, ktorej znalosti liečivých i nebezpečných elixírov sú všeobecne známe?
Príbeh nerozmotáva len temné zločiny, ale umožní nazretie do detailov života ľudí v 17. storočí počnúc šľachtou a honoráciou mesta až po jeho bežných obyvateľov, ako by sme boli ich súčasníkmi.

Detaily o knihe

Názov: Čierna pani z Kežmarku

Objednávací kód NA613555

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Historický Kežmarok (Katarína Krupeľáková, 5.10.2022) Odpovedať

Výborná historická detektívka zasadená do prostredia mesta Kežmarok z čias stavovských povstaní. Autorka preukázala vynikajúce znalosti z oblasti histórie. Úžasný čitateľský zážitok. Môžem len odporúčať.

Skvelý historický román (Veronika, 20.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Z trilógie som zatiaľ čítala iba Čiernu pani, ale uchvátila ma a určite si zadovážim aj zvyšné dve. Milujem knihy, ktoré zaujmú dejom, pisateľským štýlom a najmä štúdiom reálií doby o ktorej autor píše a táto sa medzi ne zaradila :)

Vynikajúca historická detektívka! (Juraj Grežďo, 7.9.2019) Odpovedať

vrelo odporúčam
Už predchádzajúcou vynikajúcou knihou Tajomstvo zlatého pokladu si Tina Van der Holland nastavila pomyselnú latku príliš vysoko. Preto som dychtivo čakal na jej najnovší román. Čakanie sa vyplatilo a autorka opäť nesklamala a napísala ďalší vskutku skvelý román. Je náročné napísať dobrú detektívku. O to ťažšie, ak ide o historickú, pretože autor musí do nej zahrnúť (a najmä dodržiavať) dobové reálie a mať i využiť nemalé znalosti z histórie. Tu musím vyzdvihnúť, že autorka sa na samotný proces písania dokonale a svedomito pripravila a naštudovala si nepreberné množstvo historických skutočností, ktoré neskôr umne a prehľadne zakomponovala do románu, čím toto dielo výrazne obohatila a priviedla do absolútnej uveriteľnosti. Oproti predošlému románu tentoraz však autorka vsadila viac na romantickejšiu líniu príbehu, ktorá (možno je to iba môj dojem) trochu zahaľuje líniu detektívnu. No báť sa nemusí nikto; samotné vyšetrovanie temných vrážd je tu postupne zobrazované, až napokon dôjde k nečakanému odhaleniu páchateľa. Tomu celému sekundujú mocenské a politické intrigy, evidentne tak príznačné pre danú dobu. Autorka sa znova pohrala s postavami a každej vsadila svoj osobitý, občas až svojrázny charakter. Spočiatku sa ich síce javí priveľa, no postupne sa vykryštalizujú a vy si medzi nimi nájdete obľúbené, aj tie menej sympatické, ktoré by ste najradšej videli „pod hlinou“. A práve široké spektrum postáv dodáva tomuto románu punc majstrovského písania Tiny Van der Holland, ktorá nám ponúka otvorený pohľad do detailov života ľudí v 17. storočí. Dômyselné spracovanie príbehu dokáže udržať pozornosť od prvej po poslednú stranu, a to najmä napätím, ktoré sa systematicky strieda s oddychovými dejovými líniami. A nezabúda sa ani na akčné scény. Vlastne celá zápletka diela je výborne vystavaná a gradujúca každou kapitolou až po záver s nečakaným rozuzlením, ktorý ale mohol byť ešte aspoň trochu rozvinutý. Románu nechýba veľká dávka poetickosti, až epiky. Kapitoly sú krátké, rýchlo plynú. Tina Van der Holland umne narába so slovom, celým textom i jazykom, tu i tam využívajúc archaizmy, ktoré bezpochyby obohatili text diela. Vety, bohaté na vcelku historický jazyk, vôbec nie sú kostrbaté, sú precízne zvládnuté a bohatou výrečnosťou oživujú dielo. Štýl autorky je skúsenosťami vycibrený, remeselne zvládnutý a pútavý. Celá kniha sa číta veľmi dobre, nenudí, neabsentuje logika, čo je pri písaní detektívky, a nie len pri nej, viac ako podstatné. Nakoniec musím vypichnúť vynikajúce grafické spracovanie knihy – od krásneho prebalu až po sadzbu. Kniha Čierna pani z Kežmarku by nemala chýbať v knižnici milovníkov či už kníh s historickou tematikou, alebo detektívok a môžem ju s pokojným svedomím iba odporúčať.

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát štyri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x