bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Vyhnanie Gerty Schnirch

Vydavateľ: Tatran (Vydavateľstvo TATRAN, spol. s r.o.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:49

Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 10,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Vyhnanie Gerty Schnirch

Druhá kniha dnes už známej a úspešnej českej autorky Kateřiny Tučkovej sa vracia v čase do dní na konci druhej svetovej vojny a rozpráva príbeh nemeckých obyvateľov Brna. Povojnová obnovená Československá republika uplatnila princíp kolektívnej viny a nemecká časť obyvateľstva sa musela z hodiny na hodinu zbaliť a pešo vydať na pochod k rakúskym hraniciam. Mužov schopných pracovať uväznili v meste, ženy, deti a starí ľudia v transporte umierali na choroby a od vyčerpania. Pôsobivý román kladie dodnes bolestné a nevysvetlené otázky viny, odplaty a odpustenia medzi Čechmi a Nemcami a opisuje vzťah matky Gerty a jej dcéry Barbory, ovplyvnený prostredím, v ktorom sa ako české Nemky odsunuté na okraj spoločnosti smeli pohybovať.
Noc z 30. na 31. mája 1945. Gerta Schnirch tlačí kočík s niekoľkomesačnou dcérkou a spolu s ostatnými brnianskymi Nemcami kráča v pochode smrti v ústrety neistej budúcnosti. Transport smeruje k rakúskym hraniciam, no tam ich tiež nečakajú s otvoreným náručím. Stovky vyhnancov podľahnú epidémii týfusu a úplavice. Gerta a niekoľko ďalších nemeckých žien s deťmi napokon skončia na nútených prácach na južnej Morave.
Ich osudy sú rôzne, niektoré odídu do Rakúska, iné zostanú v juhomoravskej dedinke alebo sa vrátia do Brna. Gerta znovu získa československé občianstvo a po návrate do rodného mesta tam prežije búrlivé udalosti druhej polovice dvadsiateho storočia. Dej nezvyčajne plastického románu pokračuje cez päťdesiate roky a udalosti roku 1968 až po zmenu režimu v roku 1989. Čitateľ je svedkom zložitého vzťahu matky a dcéry, deformovaného nielen obmedzenými možnosťami, ktoré im ako českým Nemkám ponechal komunistický štát, ale aj vzájomným nepochopením dvoch generácií, komplikovanou komunikáciou a márnym úsilím matky sprostredkovať osobnú skúsenosť ďalším generáciám.

Detaily o knihe

Názov: Vyhnanie Gerty Schnirch

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Po bitke je každý generál, po vojne aj kat. (Andrea Chovancová, 3.10.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Kniha, ktorú určite odporúčim aj svojím známym. I keď je ťaživá a smutná. Lebo otvára oči. A ešte ako. Úplne úžasne. Jednoducho, z viacerých uhľov. Autorka asi musí byť v dejepise naozaj zdatná, lebo inak vôbec nechápem, ako dokáže tak dokonale vystihnúť dobu, ktorú sama nezažila. Rozhodne je odvážna, to sa musí nechať, keďže sa rozhodla otvoriť takú tému. Skláňam sa. Bravo!

Iný pohľad na 2. svetovú vojnu (Val, 20.9.2020) Odpovedať

príjemné čítanie
Do knihy sa mi začítavalo celkom ťažko. Trvalo mi vyše týždňa, kým som ju dočítala. Vôbec to nebolo tým, že by ma nezaujala. To vôbec. Práveže vo všeobecnosti som si všimla, že ťažšie témy sa mi nečítajú ľahko a rýchlo,ale potrebujem príbeh vstrebávať postupne. Autorka bravúrne opísala celé dianie v Československu. Od roku 1942,46,68,89 až po rok 2000 bol zachytený život Gerty v najväčších míľnikoch. Ale! Naozaj by kniha mala byť oveľa hrubšia, pretože už vpád Rusov nebol podľa mňa dostatočne rozvitý. A aj Gerta s jej frustráciou zo života nebola poľutovaniahodná, skôr otravná.Chápem, ťažký život a neprávosti sa podpíšu na každom,no iné ženy z ich "skupiny" to dokázali, naučili sa žiť so svojím bremenom,ale Gerta bola uzavretá vo svojej bubline ublíženosti až do konca. V každom prípade Vyhnanie Gerty Schnirch odporúčam

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je sedem mínus tri?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x