bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Slová vďaky

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:168
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:54

Lepšia cena: 10,- € (vrátane DPH)
Vaša cena: 10,23 € (vrátane DPH)
Bežná cena:11,90 €
Ušetríte: 1,67 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,90 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Slová vďaky

Úspešná francúzska prozaička (1966) vo svojej knihe opäť otvára Pandorinu skrinku našej doby: starnutie vo svete nesúcom v génoch skúsenosť z globálnych katastrof, ktoré pripravili Európanov o ich ľudskú autenticitu.
Hrdinkou novely je žena v zlomovej situácii: bývalá jazyková korektorka Miška stráca kontrolu nad svojím životom, ale súčasne aj nad slovami. Napriek všetkému toto niekdajšie židovské dievčatko pokračuje v celoživotnom pátraní po osobách, ktoré ju pred rokmi nezištne zachránili pred holokaustom. Chce sa im poďakovať za ich šľachetný čin, ktorým riskovali vlastné životy.
Autorkino vnímanie konfúznej zložitosti miléniového sveta sa prenáša najmä do dialógov v domove pre starých postihnutých ľudí, ktoré starenka vedie s dvoma blízkymi ľuďmi. S Máriou, sirotou, ktorej sa ujala po smrti asociálnej matky, a Jérômom, logopédom usilujúcim sa zmierniť následky jej postupujúcej stareckej demencie. Práve túto situáciu autorka využije nielen na zachytenie mentálne zložitého stavu citlivej ženy na hranici života a smrti, ale aj na načrtnutie sociálnych a morálnych problémov storočia.

Z francúzskeho originálu Les Gratitudes (Jean-Claude Lattes, 2019) preložil Alexander Halvoník.

Dostupné verzie titulu

Slová vďaky Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Slová vďaky

Originálny názov: Les Gratitudes

Objednávací kód NA204373

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Čitateľské recenzie

Hodnotenie čitateľov

Nádhera (Zuzana Hermanova, 27.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Táto krásna útla knižočka už je vydaná nejaký ten rok. Ja som sa k nej dostala až teraz a hneď v úvode poviem, ak ste sa k nej nedostali ešte, urobte tak! Jej prečítanie vám nezaberie veľa času, ale myšlienky vo vás ostanú oveľa dlhšie. Mojou základnou myšlienkou, respektíve skôr by som povedala pripomienkou (keďže niekedy jednoducho len žijeme a robíme čo musíme) je: užívajme si prítomnosť, pekné chvíle, náš život tu a teraz, buďme vďační za to, čo máme! Nezdá sa to, ale sama môžem povedať, že ani neviem, ako rýchlo mi zbehlo 23 rokov môjho života. Slová vďaky je nádherne dielo francúzskej prozaičky Delphine de Vigan. Hlavnou hrdinkou novely je bývalá korektorka Miška, ktorá trávi posledné dni v domove pre seniorov. Miška trpí počiatočnou stratou reči. Ťažko hľadá slová, niekedy jej vôbec neprídu na um, a preto ich nahrádza inými. Závisí to od okolností, od pocitov či od stupňa unaví. Miška si ale dala ešte jednu dôležitú úlohu. Toto niekdajšie židovské dievčatko sa nevzdáva a do konca života pátra po osobách, ktoré ju pred rokmi nezištne zachránili pred hrôzami holokaustu. Túži sa im poďakovať za ich šľachetný čin, ktorým riskovali vlastné životy. Mohla by som napísať ešte veľa chvál na túto novelu. Ale nebudem prezrádzať a oberať vás o silný zážitok, ktorý vás čaká ak po nej siahnete.

Plná očakávaní (Kristína Drážovská, 17.11.2019) Odpovedať

príjemné čítanie
Slovo “zvedavosť” bolo len veľmi slabým odvarom v porovnani s tým, čo som cítila naozaj. Na tvorbu Delphime de Vigan som počula už z mnohých strán odozvy a jej knižky ma lákali ako magnet. Dlho som túžobne hľadela na jej Spojenia, avšak do rúk sa mi akosi čakane/nečakane dostali najprv Slová vďaky. Čo o nich môžem povedať? Hádam len to, že sa jedná o skutočne krásne dielo. Navonok je knižka veľmi útla, no jej obsah prekonáva akékoľvek predsudky, či nálepky ľahkého príbehu. Štýl autorky mi učaroval a veľmi sa teším, že som ho mohla konečne okúsiť. Dalo mi to veľa. Veľmi pekne a jemne napísané... Táto kniha je akoby plná života, aj keď väčšmi opisuje jeho záver. Nie je bohatá na udalosti. No je bohatá na slová a myšlienky a najmä na beh času ľudského života. Myslím si, že v tomto prípade nemáte nad čím váhať. Za váš čas stojí...

Odpovedieť na komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát osem?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Keď idem na návštevu k Miške, zakaždým si všimnem obyvateľov domova. Veľmi, veľmi starých, stredne starých, ešte nie takých starých. A zavše mám chuť spýtať sa ich: existuje na svete niekto, kto vás ešte poláska? Vezme vás niekto do náručia? Ako dlho sa už koža iného človeka nedotkla vašej?
Keď si sama seba predstavím ako starú, skutočne starú, keď sa premietnem v čase o štyridsať-päťdesiat rokov dopredu, najbolestivejšia a zároveň najmenej prijateľná mi pripadá myšlienka, že sa ma nikto nedotkne. Postupné či rázne odbúravanie fyzického kontaktu. Potreba dotyku možno nie je u všetkých rovnaká, telo sa možno scvrkáva, zvrašťuje, meravie ako počas dlhého pôstu. No je to určite i naopak, telo hladne kričí nemým neznesiteľným krikom, ktorý však nikto nechce počuť.
Keď sa ku mne blíži Miška tým svojím potácavým a zle vyváženým krokom, najradšej by som si ju pritisla na hruď a vdýchla jej niečo zo svojej sily a energie.
No predtým, než si ju zoberiem do náručia, sa vždy zháčim. Akiste prirodzená hanblivosť. A obava, že jej spôsobím niečo zlé. Stala sa takou zraniteľnou.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x