bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Kto chytá v žite

Vydavateľ: Slovenský spisovateľ (Slovenský spisovateľ, a.s.)
Edícia:Svetová klasika
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:224
Poradie vydania:5.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 16.04.2024 03:01

Lepšia cena: 11,68 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 11,95 € (vrátane DPH)
Bežná cena:13,90 €
Ušetríte: 1,95 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Kto chytá v žite

Román Kto chytá v žite je celosvetový fenomén: od čias svojho vzniku bol preložený do takmer všetkých svetových jazykov. Každý rok sa z neho predá okolo 250 000 výtlačkov a doteraz sa predalo 65 miliónov kníh. V ankete vydavateľstva Modern Library čitatelia zaradili Kto chytá v žite medzi sto najlepších po anglicky písaných románov 20. storočia.
Jedno z najvýznamnejších diel americkej literatúry minulého storočia bezpochyby poznačila doba jeho vzniku – J. D. Salinger ho publikoval v r. 1951 -, no napriek tomu je stále aktuálne. Autor ho pôvodne napísal ako román pre dospelých, ale vďaka téme tínedžerskej vzbury proti svetu dospelých a živému, slangovému jazyku si ho veľmi rýchlo obľúbila dospievajúca mládež a hlavný protagonista románu a antihrdina Holden Caulfield sa stal ikonou vtedajšej generácie násťročných.
Príbeh rozprávaný sedemnásťročným Holdenom zachytáva necelé tri dni jeho cesty domov po nedobrovoľnom odchode z prípravky v Pencey, jeho blúdenie predvianočným New Yorkom, kde sa konfrontuje s množstvom ľudí, medzi ktorými sú spolužiaci, bývalý učiteľ, vidiečanky zo Seattlu či prostitútka a jej pasák. Holdenovo putovanie v priestore je však predovšetkým putovaním v duchovnom zmysle: putovaním za sebauvedomením a sebapoznaním, putovaním z izolácie k pocitu spolupatričnosti s okolitým svetom.
Postoje mravne čistého tínedžera búriaceho sa proti pretvárke, malomeštiactvu a skostnateným názorom môžu byť aj dnes príkladom a inšpiráciou pre každého z nás, či už máme sedemnásť, alebo sedemdesiat rokov.

Detaily o knihe

Názov: Kto chytá v žite

Originálny názov: The Catcher in the Rye

Objednávací kód NA610992

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Odporúčam (Magdaléna Domiňáková, 26.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Super kniha som rada že je súčasťou povinného čítania. Holden je skvelá postáva so svojimi negatívami aj pozitívami.

hodnotenie (Andrea Grofčíková, 22.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Ide o knihu, ktorú som čítala počas dospievania. Zanechala vo mne stopu, ktorá mi neustále pripomína, že život plný konzumu nedáva zmysel. Kniha mi v niektorých situáciách prišla povrchná, ale hlavná idea sa nakoniec naplno prejavila. :)

Srdcovka (Lukas, 7.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Čo viac napísať o tisíckrát pitvanej literárnej klasike, iba že aj mňa dojala jemnosť a citlivosť s ktorou Salinger zachytil pubertálne hormonálne turbulencie, pocit odcudzenia a nepochopenia. Mnohým mojím známym sa kniha nepáčila s dôvodom, že im postava Holdena prišla ako otravný fagan bojujúci proti celému svetu - mne to však príde ako zásadné nepochopenie konceptu diela - rovnakí otravní fagani sme boli kedysi predsa všetci, niektorí nimi stále sme. :) Podľa mňa však netreba veľký čitateľský dôvtip, alebo čítanie medzi riadkami, aby sa nám odkryla pravá povaha Holdenovej postavy - a teda jeho neobyčajná citlivosť, vnímavosť k svetu a ľuďom okolo neho, ktorí ho síce všetci štvú svojou skrývanou nafúkanosťou, no i tak sa mu nedarí nemať ich rád. Nadčasové a krásne.

Jednoduchá ale predsa výstižná (Mária Malá, 23.9.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Skvelá kniha. Jednoduchá ale predsa výstižná. Vložiť "iba" 4 dní dospievajúceho chlapca do jednej knihy nebolo určite jednoduché ale splnilo to svoj účel. Kniha sa čítala v podstate sama. Ani neviete kedy a je koniec knihy. Príbeh je zaujímavý od prvej až po poslednú stránku. Prejdete sa myšlienkami dospievajúceho človeka a jeho zmýšľania. Čítala som ju mimo veku dospievania, ale aj tak som si knihu užila. Veľmi ma bavil humor, ktorého v knihe bolo dostatok a tým pádom kniha nebola nudná ale stále vás prekvapilo niečo humorné. Určite odporúčam každému aby si aj túto knihu prečítal. Som veľmi rada že je táto kniha zaradená medzi povinne čítanie na škole a skromne verím že sú ju niektorí prečítajú a budú ju brat za zaujímavú a možno aj poučnú.

Prekladateľ (Andrea, 24.7.2020) Odpovedať

príjemné čítanie
Prosím,kto je prekladateľom tejto knihy?

Prekladateľ (bux.sk, 27.7.2020) Odpovedať

Dobrý deň, prekladateľkou tejto knihy je Viera Marušiaková.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má mačka?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x