bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Niekedy netreba zdolať vrchol

Vydavateľ: ODEON (IKAR, a.s.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:144
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 20.04.2024 02:53

Lepšia cena: 10,- € (vrátane DPH)
Vaša cena: 10,23 € (vrátane DPH)
Bežná cena:11,90 €
Ušetríte: 1,67 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 8,30 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Niekedy netreba zdolať vrchol

Túžba dobyť proti túžbe pochopiť

Paolo Cognetti, fascinovaný knihou amerického spisovateľa a cestovateľa Petra Matthiessena Snežný leopard, ako štyridsaťročný zorganizoval výpravu po jeho stopách. Prešiel takmer rovnakú trasu ako jeho veľký vzor o štyridsať rokov skôr. Obaja navštívili končiny v severozápadnej časti Nepálu, kde stále prežívajú a ďalej sa zachovávajú zvyšky prastarej tibetskej kultúry. Okrem niekoľkých dobrých priateľov (a, pravdaže, početnej karavány, nevyhnutnej na takéto vysokohorské putovanie) Cognettiho sprevádzajú obšúchaný výtlačok Matthiessenovej knihy, modré ovce a najmä vidina zriedkavo spozorovaného snežného leoparda.

Z talianskeho originálu Senza mai arrivare in cima (Giulio Einaudi editore s. p. a., Torino 2018) preložil Stanislav Vallo.

Dostupné verzie titulu

Niekedy netreba zdolať vrchol Elektronická kniha

Detaily o knihe

Názov: Niekedy netreba zdolať vrchol

Originálny názov: Senza mai arrivare in cima

Objednávací kód NA204364

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Kniha, z ktorej vyžaruje pokoj (Maťa, 9.4.2022) Odpovedať

príjemné čítanie
Ja nie som človek so vzťahom k prírode. Mám rada krásu, čiže krásy prírody oceňujem skôr z estetickej stránky, ale zväčša nepociťujem potrebu do prírody ísť, bezcieľne sa tam potulovať a byť obklopená zeleňou. Z toho dôvodu nezvyknem čítať knihy, ktorých ústredným motívom je práve príroda. No nakoľko túto vydal môj milovaný Odeon, čo je viac-menej záruka, že kniha bude skvelá, rozhodla som sa dať jej šancu a dobre som urobila. Toto je jedna z tých kníh, z ktorej vyžaruje pokoj. Tie pocity pokoja, ktoré autor pociťuje obklopený horami, pretrasformoval do slov. Je to neskutočne pokojné a príjemné čítanie, kde si užívate slová, ich pokojné plynutie myšlienky, prostredie hôr. Takisto ako aj autor, ktorý chcel uniknúť rýchlemu svetu a chcel si užiť jednoduchosť života mimo civilizácie, takisto ako aj silu prítomnosti, kedy sa sústreďujete len na moment, ktorý práve plynie. Kniha je obohatená o autorove skice, taktiež aj úryvky z knihy Snežný leopard, ktorý autora inšpiroval svojou cestou sebapoznávania sa. Mimochodom, to je ďalšia kniha, ktorú pridávam na wishlist. A teším sa na autorovu knižku Osem hôr, ktorá ma už čaká doma. Skrátka, odporúčam. Bolo to veľmi pekné.

Láska existuje v slovách (Kristína D., 9.1.2020) Odpovedať

vrelo odporúčam
Je mi cťou, že som mohla nový rok začať práve s touto knihou, i keď... nech by to bolo akékoľvek dielo od Cognettiho, tak by som cítila radosť a nadšenie. Jeho tvorba sa mi stala blízkou ihneď ako som si prečítala Osem hôr a odvtedy mi je jeho umenie akoby priateľom a pohladením na duši bezohľadu na obdobie a čas. Jeho talent a dar slova je pre mňa niečím s čím sa dokážem stotožniť, v čom sa rada strácam a nachádzam, a čo sa ma dotýka svojim významom. A najmä cítim vďačnosť, že knihy ako jeho sú... Aj táto bola krásna. Jemná, pomalá, nevšedná... Plná krásy a vďaky. Nemyslím si, že existuje možnosť, že by tvorba tohto autora mohla sklamať :). Jeho literárne oslavy života a prírody ma nikdy neprestanú baviť a napĺňať tým správnym druhom pokoja.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je deväť krát dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Ukážky z knihy

Peter použil na označenie svojej cesty veľmi presný výraz. ‚Nikam sa neponáhľame, nemáme žiaden zištný cieľ – gnaskor, alebo prechádzanie miestami, ako sa v Tibete vraví putovaniu.‘ Púť má v každej kultúre význam očistnej cesty, lenže túlať sa, chodiť dookola nemá nijaký cieľ, bod príchodu, ktorý je však podstatný pre putovanie v našom chápaní. Jeruzalem, Rím, Mekka: ak človek nemá presný cieľ, ako pochopí, že dosiahol očistu? Nachádzal som určitú súvislosť medzi potrebou dôjsť na konci putovania do svätého mesta a posadnutosťou horolezcov vrcholmi hôr: od detstva som počúval výraz horský vrchol ako metaforu raja a slovo výstup v duchovnom zmysle. No spomenul som si, že najdôležitejšia tibetská púť spočíva v tom, že pútnik obíde v kruhu horu Kailáš, ktorá je pre túto civilizáciu posvätná. Po tibetsky kora, v taliančine obísť v kruhu: kresťania stavajú na vrcholoch hôr kríže, budhisti vyznačujú pod nimi, po ich obvode kruhy. To prvé sa mi vždy videlo násilnícke, to druhé milé a láskavé; túžba dobyť proti túžbe pochopiť.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x