bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Velký Gatsby

Vydavateľ: Odeon CZ (EUROMEDIA GROUP, a.s.)
Jazyk: český
Formát:Kniha
Počet strán:160
Poradie vydania:2.
Zvyčajne posielame do 8-10 pracovných dní 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 19.04.2024 03:00

Lepšia cena: 15,20 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 15,56 € (vrátane DPH)
Bežná cena:18,09 €
Ušetríte: 2,53 € (zľava 14%)
Lepšia cena
Ďalšie podoby titulu:
Formát: E-KNIHA
cena od: 9,29 €
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Velký Gatsby

Velký Gatsby vyšel poprvé roku 1925. Za autorova života nebyl příliš populární, dnes však patří k nejznámějším a nejčtenějším dílům moderní americké literatury. Jazzová hudba, stejně jako příběh o vášni a tragické lásce je evidentně nadčasový. Roku 2013 vznikl nový, moderní český překlad. Ve stejné době přišla do kin hvězdná filmová adaptace. Zámožného, výstředního a poněkud záhadného Jaye Gatsbyho ztvárnil Leonardo DiCaprio, svůdnou Daisy Carey Mulliganová.

Detaily o knihe

Názov: Velký Gatsby

Originálny názov: The Great Gatsby

Objednávací kód NA608920

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

the great gatsby (Andrea Vojtech, 25.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Záhadný Jay Gatsby. Taký záhadný, že bol záhadou aj pre samotného Fitzgeralda, ako raz napísal v nejakom liste priateľovi. Je ťažké úplne jednoznačne ho nenávidieť či milovať, no celkom určite nad ním budete premýšľať. Bol Gatsby vypočítavý a prefíkaný podliak? Bol blázon? Alebo bol len šialene a beznádejne zamilovaný do unudenej, rozmaznanej, bohatej Daisy? Je to smutný a tragický príbeh plný lesku, veľkoleposti, alkoholu a povrchných ľudí. Je to príbeh o ničení snov i ľudí. Záhadou, a možno na čitateľových vlastných záveroch a vnímaní, však zostáva, do akej miery je táto skaza spôsobená inými a kde začína sebadeštrukcia postáv. Očakávala som mierne nudný príbeh plný večne opitých a rozmaznaných pojašencov, ktorí už nevedia, čo si počať s toľkými nudnými prachmi. Myslím, že v tomto smere ma kniha nesklamala ani neprekvapila a splnila moje očakávania. Avšak hĺbka postáv, mystérium okolo postavy Gatsbyho, nečakaný zvrat a precízny obraz doby boli tým, čo ma presvedčilo o kvalite tejto knihy. V dnešnej dobe rýchlych príbehov plných ľahkých dialógov opisne hutné klasické dielo nezaujme každého. (No nemyslím si, že ak niekto klasiku nečíta, hovorí to čokoľvek o jeho intelekte či živote. Sama čítam všetko od klasiky až po nenáročnú romantiku a ťažko by ste z toho zostavili môj psychologický profil.) Čítanie by malo byť príjemným oddychom, preto ak vás klasika nebaví, nezabaví vás asi ani Gatsby. Predsa len v diele chýba okázalosť filmových scén a chytľavý soundtrack. No príbeh je to nadčasový s mnohými večne aktuálnymi motívmi a archetypmi osobností, ktoré nájdete v každej dobe, dnešnú nevynímajúc. Za seba Gatsbyho odporúčam, a to som v klasike dosť prieberčivá. Skúste mu dať šancu a pokúste sa o rozlúštenie najväčšej záhady - kto je Jay Gatsby?

Must read (Kristýna Doričková, 4.4.2022) Odpovedať

vrelo odporúčam
Nádherná klasika, ktorú som musela prečítať po tom čo som videla film. Čítala som viac krát, vždy s iným pocitom, ale nikdy som si nemyslela, že to bola zlá kniha

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je tri plus dva?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x