bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Bystrica a Bystričania 2

Vydavateľ: AB ART press (AB ART press, s.r.o.)
Edícia:Ako sme tu žili
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Počet strán:96
Poradie vydania:1.
Na sklade 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 28.03.2024 02:49

Lepšia cena: 23,35 € (vrátane DPH)
Vaša cena: 23,91 € (vrátane DPH)
Bežná cena:27,80 €
Ušetríte: 3,89 € (zľava 14%)
Lepšia cena
  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Bystrica a Bystričania 2

Kniha Bystrica a Bystričania 2 je už piatym pokračovaním obrazovo-textových kníh o metropole stredného Slovenska v edícii Ako sme tu žili. Mala by byť nielen knihou o meste, ale najmä o živote Bystričanov v 2. polovici minulého storočia. Rovnako ako predchádzajúce publikácie, aj táto je dielom kolektívu pamätníkov na tamtie časy, ktorí k svojim spomienkam vybrali z rodinných albumov vzácne dobové fotografie prezrádzajúce čitateľom, ako vyzeralo mesto v dávnejšej i dávnej minulosti. V knihe si zaspomíname ako sa kedysi oslavoval deň matiek, ale aj veľkolepé 20.výročie osláv SNP, keď do mesta pod Urpínom priletel z Moskvy najvyšší predstaviteľ komunistického sveta Nikita Sergejevič Chruščov. Zalistujeme si v spomienkach študentov, ktorí do Bystrice dochádzali v romantických dymiacich vláčikov, prezradíme, čo všetko bolo kedysi v dome mnohých tvárí, kde je dnes sídlo Banskobystrického samosprávneho kraja. Oživíme si spomienky na 70. roky s obľúbenými mliečnymi barmi
i na útulnú turistickú chatu pod Suchým vrchom s legendárnym chatárom Ladislavom Špirkom. Kniha priblíži aj atmosféru Makabiády v roku 1936, keď sa uskutočnili Svetové zimné majstrovstvá židovskej mládeže. Čitatelia sa dozvedia aj o osudoch banskobystrických mostoch, predstavíme významných rodákov a najmä zakladateľa chodeckého športu s ktorým do Banskej Bystrice prišla aj zlatá olympijská medaila. Ponúkneme ďalší zaujímavý príbeh pohotovostného lekára Karola Miku a predstavíme najúspešnejšie banskobystrické základné a stredné školy.
Nechýba ani kronika banskobystrického života, v ktorej sa čitateľ dozvie, čo sa kedy v meste postavilo, čo sa asanovalo a čo sa kedy v Banskej Bystrici udialo. Tieto i ďalšie historické fotografie, zážitky i spomienky vytvárajú knihu, ktorá sa bude čítať, takpovediac, na jeden dúšok, až kým nezavrieme jej poslednú stranu. Unikátne ľudské príbehy doplnené vzácnymi historickými čiernobielymi, ako aj romanticky kolorovanými obrázkami a farebnými fotografiami, dodávajú publikácii aj reprezentatívny vzhľad a môže byť vhodným estetickým darčekovým predmetom pre občanov, školy, firmy a organizácie v Banskej Bystrici.

Detaily o knihe

Názov: Bystrica a Bystričania 2

Objednávací kód NA607374

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko je dva krát šesť?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x