bux.sk
knihy, ktorými žijete
Úvodná stránka Neprehliadnite
Buxcafe Knižné podcasty Eknihy na Bux.sk







Akoby ho anjeli šili. Tradičný ľudový odev z Ábelovej

Vydavateľ: Miloš Hric (Miloš Hric ml.)
Jazyk: slovenský
Formát:Kniha
Poradie vydania:1.
Nie je na sklade. 
Informácie o dostupnosti

Posledná zmena: 18.04.2024 02:59

  • Informuj priateľa

Obsah knihy: Akoby ho anjeli šili. Tradičný ľudový odev z Ábelovej

Dejiny a tradície každej obce či regiónu majú na mape Slovenska nezastupiteľné miesto, ako komponenty utvárajúce históriu a kultúru celého národa. Svojou čiastkou do tejto mozaiky prispeli aj autorky publikácie Akoby ho anjeli šili, Jana Čerepová a Michaela Škodová, ktoré jej prostredníctvom prinášajú cenné informácie o ľudovom odeve v Ábelovej. Obec leží v okrese Lučenec na severozápade Novohradu, v regióne dodnes bohatom na pozoruhodné a v mnohých smeroch nedocenené prejavy tradičnej ľudovej kultúry. Jedným z najzaujímavejších je práve tradičný odev ako fenomén sto¬jaci v súčasnosti v centre záujmu nielen odbornej, ale aj laickej verejnosti.

Autorky skĺbili nadobudnuté skúsenosti a odborné znalosti, ktoré v súčinnosti s výsledkami terénneho výskumu podávajú komplexný obraz o vývoji tradičného odevu v Ábelovej, keď prostredníctvom textových informácií a množstva farebných fotografií podrobne opisujú ženské, mužské a detské odevné súčiastky i doplnky. Publikácia zaujme aj informáciami o pravidlách obliekania tradičného odevu dodržiavaných v súvislosti s kalendárnym a rodinným zvykoslovím či vekom nositeľa, pričom nechýba ani detailný opis jeho výzdobných techník.

Pri listovaní knihou je zrejmé, že zvolená téma je pre autorky srdcovou záležitosťou, z ktorej je zjavný ich pozitívny vzťah k tradičnej kultúre, k rodnému kraju a jeho obyvateľom. Publikáciou vzdali hold prostrediu, v ktorom sa tento osobitý tradičný odev zrodil. Vzdali tiež poctu tým, ktorí ho uchovali a umožnili jeho prezentáciu súčasným i nasledujúcim generáciám. Kniha je cenným príspevkom k poznaniu tejto osobitej problematiky a tiež k upevňovaniu regionálneho povedomia i posilňovania identity Novohradu.

Mgr. Ľudmila Pulišová

Detaily o knihe

Názov: Akoby ho anjeli šili. Tradičný ľudový odev z Ábelovej

Objednávací kód -

Zobraziť podrobnú špecifikáciu

Hodnotenie čitateľov

Knihu ešte nikto nekomentoval, budete prvý.

Pridajte svoj komentár


(nebude zverejnený)
Koľko nôh má vlk?

V odpovedi prosím používajte iba číslice.

Knihy

Výber žánrov

Beletria pre dospelých

Cestovanie, mapy

Česká literatúra

Deti do 10 rokov

Deti nad 10 rokov

Fond na podporu umenia

Jazyky, vzdelanie

Literatúra faktu

Odborná literatúra

Populárne náučná pre dospelých

Slovenská literatúra


Darčekové predmety a ostatné

Hovorené slovo

Hudobné CD

Knihy na počúvanie

Počítačové hry a aplikácie

DVD



x